Annons
Annons
Snart kan du åka till Medelhavet igen när Italien, Spanien, Grekland och kroatien öppnar för utländska turister. Foto: Getty Images

Snart kan du åka till Medelhavet igen när Italien, Spanien, Grekland och kroatien öppnar för utländska turister. Foto: Getty Images

Grekland

Då kan du resa till Grekland, Italien och Spanien

Nu öppnar flera länder i Europa för besökande turister. Från och med 30 juni blir det möjligt att besöka de flesta Medelhavsländerna. Men länderna har infört olika restriktioner och krav. Vagabond har kollat läget för Grekland, Italien och Spanien – svenskarnas favoriter!

Text: Per J Andersson • 2020-05-27 Uppdaterad 2021-06-22

För Grekland, som drabbats lindrigt av viruspandemin, och Italien och Spanien, som drabbats hårt, är utländska turister en viktig del av ekonomin. Alla tre har infört restriktioner vilket inneburit att de trots att de påverkats olika av viruset skadats ekonomiskt ungefär lika hårt. Att snabbt få igång turistindustrin har nu hög prioritet i de tre stora medelhavsländerna.

Kruxet för oss svenskar är att även om flera länder är beredda att ta emot oss i sommar avråder fortfarande svenska Utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga utrikesresor, förutom tio länder i Europa – och den avrådan gäller fram till 15 juli.

En fritidsresa räknas inte som “nödvändig” av UD. Du kan resa, det är inte olagligt, men så länge UD har kvar sin avrådan gäller inte majoriteten av alla reseförsäkringar, vilket i praktiken stoppar de flesta från att packa väskan. Dock säger Folksam att reseskyddet i deras hemförsäkring gäller som vanligt för akut sjukdom och olycksfall, även om UD avråder.

Eftersom flera europeiska länder senaste dagarna beslutat att ta bort sina restriktioner för resor inom EU kan det tänkas att Sverige inom några dagar väljer att följa efter och slopa avrådan tidigare än i mitten av juli. Men än så länge har det inte skett.

Eftersom det saknas passagerarunderlag innebär det att det knappast kommer att gå få direktflyg från Sverige till medelhavsländerna före 15 juli. Men SAS har sagt att man kommer att återstarta sina Europalinjer i takt med att länderna släpper på reserestriktionerna. I dagsläget planerar SAS att börja flyga till medelhavsdestinatioerna Aten, Alicante och Malaga från och med 16 juni. Dessutom kan du ju du ju flyga via ett annat europeiskt land, exempelvis med Lufthansa via Tyskland.

Det här gäller i dagsläget, men kan komma att ändras med kort varsel:

Grekland

Grekland är som sagt lindrigt drabbad med ca 170 döda och en övärld som är nästan helt förskonad från smitta. Först sa grekiska myndigheter att besökande resenärer måste coronatesta sig och skaffa ett intyg på att man inte är smittad innan de lämnar hemlandet.

För tillfället råder dock stor osäkerhet kring resor till Grekland i och med att flera flyg ställts in och grekiska myndigheter har beslutat att införa förbud av direktflyg till och från Sverige till och med den 15 juli 2020.

Turister som reser från en s k högriskflygplats kommer att coronatestas vid ankomst och får tillbringa natten på ett godkänt hotell under tiden de väntar på ett provresultat. Om man är smittad ska man sättas i övervakad karantän i två veckor.

Om man inte är smittad ska man sättas i självkarantän i en vecka. EU:s myndighet för flygsäkerhet har klassat flera flygplatser i Europa som högriskflygplatser, eftersom de ligger i ett område med stor spridning av coronavirus. I Sverige gäller det samtliga flygplatser i Stockholmsregionen – men inte några andra i landet.

Grekiska regeringen har infört stimulanspaket för att få fart på turismen. Bland annat har momsen på transporter, kaffe, läsk och utomhusbiografer sänkts, vilket bland annat kommer att innebära billigare färjebiljetter för resor mellan öarna.

Förra året tog Grekland emot 33 miljoner turister (tre gånger så många som landets befolkning), varav ca drygt 600 000 var svenskar. I år räknar Grekland med att ta emot en tredjedel så många utländska besökare, alltså ca 9 miljoner.

Då kan du resa till Grekland, Italien och Spanien
Större delen av Italien – utanför hårt drabbade Lombardiet – har färre smittade per capita än Sverige. Bilden från Positano utanför Neapel. Foto: Getty Images

Italien

Italien är ett av de värsta coronadrabbade länderna i välden efter USA, Brasilien och Storbritannien. Men nu öppnar man åter det stängda landet för turism utan krav på karantän eller testning. Barer, restauranger, museer och parker öppnade igen redan i början av maj. Från och med 2 juni blir det tillåtet att resa mellan landets regioner och från och med 3 juni blir det möjligt att resa till Italien för medborgare i andra EU och Schengen-länder plus Storbritannien, Andorra och Monaco. 15 juni öppnar också teatrar, konserthallar, biografer.

Inomhus får max 200 vistas i samma lokal, utomhus max 1 000 i samma område.  Däremot kommer spa- och wellness-anläggningar att förbli stängda under sommaren.

Förutom att praktisera social distansering behålls påbudet att bära munskydd i offentliga inomhusmiljöer, vilket omfattar bland annat kollektiva transportmedel, kyrkor, kaféer och krogar.

– Vi tar därmed en kalkylerad risk och räknar med att smittspridningen kan öka något. Men vi måste acceptera det, annars kommer vi aldrig kunna göra en omstart, sa premiärminister Conte nyligen i ett tv-tal, medan utrikesminister Di Maio har kallat öppnandet av Italien och resten av Europa för turism för den nya Dagen D (då räddningen kom).

Förra året besökte drygt 63 miljoner turister Italien. Drygt 600 000 av dem var svenskar.

Spanien

Första juli slopar Spanien, där drygt 28 000 dött på grund av coronaviruset, kravet på tvåveckorskarantän och öppnar för fritt inresande för utländska turister från EU- och Schengenländerna.

– Tillsammans har vi stoppat den värsta katastrofen på ett århundrade. Utmaningen att återuppbygga vårt land ligger nu framför oss, sa premiärminister Sánchez nyligen och syftade inte minst på landets turismsektor.

Turistindustrin står för ca 12 procent av landets BNP. Ett normalt år besöker drygt 80 miljoner utländska besökare landet, varav ca 1,8 miljoner är svenskar. Redan i början av maj öppnade Spanien stränder och andra offentliga miljöer för lokala besökare efter en av Europas striktaste nedstängningar av samhället. Inför ankomsten av utländska besökare bygger man nu avgränsningar och förbjuder solparasoll att stå närmare varandra än fyra meter på de populäraste stränderna.

För mer information!

Läs mer: Hit kan svenskarna resa på semester

Testa dig!

Även om det inte är ett krav kan det vara tryggt att veta om man är immun eller inte. På måndag 1 juni börjar Apotea och Werlabs att via nätet sälja tester för att kolla om du haft infektionen och utvecklat antikroppar mot coronaviruset. Testet som man erbjuder är inget självtest eller självprovtagning, utan är ett prov som tas på ett laboratorium och ska ha 99,6 procents träffsäkerhet.

Även statliga Apoteket börjar sälja antikroppstester i samarbete med Doktor 24. Redan sista helgen i maj börjar man i Malmö, sedan följer andra orter efter. Planen är att många av de 400 apotek som finns runt om i landet ska kunna testa.

Från och med början av juni ska boende i Västra Götalandsregionen med milda symtom också kunna testa sig för covid-19 på sin lokala vårdcentral.

Kolla kartan över öppna länder

Nu finns en karta med korrekt information om vilka reserestriktioner som gäller i olika länder. Det är företaget Safeture i Lund som lanserat den för att ge alla tillgång till korrekt realtidsinformation om virusbegränsningar i världen så att de kan planera sin nästa resa. Kolla kartan här!

Då kan du resa till Grekland, Italien och Spanien
Vagabonds redaktör pratade om öppnandet av Sydeuropa för turism i TV4.

Vagabond på tv

I TV4:s nyhetsprogram Efter fem torsdag 28 maj ca kl 17.40 intervjuas artikelskribenten, Vagabondredaktören Per J Andersson, om hur vi kan resa till Medelhavet i sommar. Se inslaget här!

Lyssna på Vagabondpodden!


Text: Per J Andersson • 2020-05-27
GreklandItalienSpanienUnderbara Grekland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top