• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven

  Ett ämne som finns i många solskyddsprodukter orsakar stora skador på världens korallrev och hotar att slå ut dem helt i framtiden, enligt en ny studie.

  Forskare varnar: Solkräm skadar korallreven

  Larmet kommer från en studie som publicerades i tidskriften Archives of Enviromental Contamination and Toxicology, skriver TT.

  Det är ämnet oxybenzone som är ett slags UV-filter som är skadligt för korallreven.  Ämnet, som även finns i andra produkter som schampo och läppbalsam, förstör korallernas DNA och stör hormonproduktionen vilket leder till att korallerna sluter in sig och dör. 

  Man uppskattar att ungefär 6 000 till 14 000 ton solkräm dumpas ut av väloljade strandgäster i områden med korallrev varje år. 

  Fakta oxybenzone

  Vissa studier har visat att ämnet, också kallatBenzophenone-3, kan leda till hormonstörning och vara skadligt för människor, skriver CNN.   Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter 2007:4 bilaga 5 ska produkter som innehåller ämnet vara märkta med texten "Innehåller oxibenson". I en tillsynsrapport från 2013 kunde man dock se att märkningen på 43 procent av de granskade produkterna var så pass bristfällig att det kunde påverka produktens säkra användning. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!