Annons
Annons
Flamingo Beach på Aruba // En nedskräpad strand i Asien. Foto: Istock.

Flamingo Beach på Aruba // En nedskräpad strand i Asien. Foto: Istock.

Nyhet

Karibiska paradisön förbjuder plastföremål för engångsbruk

2017 förbjöd Aruba alla engångsplastpåsar. Nu går man ett steg längre i kampen för miljön. Från och med 2019 är det även stopp för sugrör och plastmuggar. Dessutom förbjuds användning av korallfarlig solkräm.

Text: Johanna Jackson • 2018-11-26 Uppdaterad 2021-06-23

När Aruba, en idyllisk ö som är del av de så kallade Nederländska ABC-öarna i Karibien, förbjöd plastpåsar förra året, kunde man se att skräpet på ön minskade drastiskt. Det enligt Arubas turistbyrå. Nu tar regeringen ytterligare ett steg framåt för miljön och förbjuder flera sorters plastprodukter för engångsbruk.  

Samtliga produkter som bannas kommer att publiceras i en lista framöver, enligt den lokala tidningen Aruba Niuews. Det rör sig bland annat om koppar, påsar, tallrikar, sugrör och bestick som används för måltider. I ett första skede sätts förbudet i bruk i januari 2019, sedan får företag ett år på sig att anpassa sig till de nya reglerna. I samband med detta ska även solskydd som innehåller ämnet oxybenzone, som skadar korallernas DNA, att förbjudas. 

Karibiska paradisön förbjuder plastföremål för engångsbruk
Det finns inga exakta uppgifter på hur mycket plast som finns i haven. Men enligt uppskattningar från 2015 gjorda av University of Georgia, kan det röra sig om mellan 5,3 till 14 miljoner ton. Om året. Foto: Istock.

Anledningen bakom beslutet är att skydda miljön, och i synnerhet de marina miljöerna, från föroreningar och nedskräpning. Aruba är inte det första landet att förbjuda korallfarlig solkräm. Även Palau, en önation i Stilla havet har meddelat att man förbjuder vissa typer av solkräm med start i januari 2020. 

7 tips för hur du turistar hållbart för världens hav

Goda nyheter! Världens havssköldpaddor blir allt fler


Text: Johanna Jackson • 2018-11-26
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen