• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Okänd lag kan ge fängelse och böter för turister i Thailand

  Import och försäljning av e-cigaretter har varit förbjudet i Thailand sedan 2014. Men få turister känner till den nya lagen. Om personligt innehav är olagligt är oklart, men nu går flera brittiska resebolag ut och varnar turister för att ta med sig de elektroniska rökdonen in i landet.

  Okänd lag kan ge fängelse och böter för turister i Thailand
  Foto: Istock.

  Ett flertal brittiska medborgare har blivit arresterade för innehav av e-cigaretter och vaporatorer enligt landets utrikesdepartement som varnar turister för att föra in sådana produkter i landet.

  "De kommer troligen att beslagtas och du kan bli bötlagd eller dömd till fängelse i upp till 10 år. Att sälja eller bistå med e-cigaretter eller liknande är också förbjudet och kan leda till höga böter eller upp till fem års fängelse," går det att läsa på deras hemsida.

  Även Pat Waterton, en brittisk reseagent som arbetar på resebyrån Langley Travels, vill varna Thailandsturister. Till Travel Weekly berättar hon att hon själv inte kände till lagen innan hennes systerson nyligen stoppades av polisen i Bangkok. Något som flera brittiska tidningar sedan har uppmärksammat. Hans brott var att röka en e-cigarett och straffet blev hot om fängelse och motsvarande 1 300 kronor i böter. 

  Svenska UD känner inte till några liknande fall då svenskar anhållits för innehav.

  – Vi känner i nuläget inte till något ärende där en svensk person frihetsberövats på sådan misstanke. Detta är dock inte samma sak som att ett sådant fall inte existerar, det är inte alla svenskar som önskar kontakt med svensk konsulär myndighet, säger Gunnar Vrang, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

  Är det aktuellt för UD att utforma en liknande varning som brittiska utrikesdepartementet har gjort? 

  – UD:s reseinformation ses över kontinuerligt och förändras eller uppdateras när behov föreligger, säger Gunnar Vrang.