Annons
Annons
Laem Sing är en av stränderna som omfattas av förbudet. Foto: Istock.

Laem Sing är en av stränderna som omfattas av förbudet. Foto: Istock.

Nyhet

Thailand: Nu införs rökförbud på flera populära stränder

För att rensa upp på stränderna införs ett rökförbud på flera populära stränder i Thailand. Bryter man mot förbudet riskerar man ett år i fängelse och/eller upp till 26 000 kronor i böter. Det enligt Bangkok Post.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-11 Uppdaterad 2021-06-23

Thailändska myndigheter slår hårt mot rökning. För bara några månader sedan gick brittiska resebolag ut och varnade resenärer för att ta med sig e-cigaretter in i landet, efter att brittiska medborgare blivit bötfällda efter innehav av de elektroniska rökdonen. Nu riktar myndigheterna sitt fokus mot blossandet, och nedskräpningen med fimpar som äger rum på landets stränder.

Thailand: Nu införs rökförbud på flera populära stränder
Cigarettfimpar skräpar ner på thailändska stränder. Foto: Istock.

Enligt Bangkok Post uppskattas det att det slängs så mycket som 100 miljoner cigarettfimpar på Thailands största gator – varje dag. Även på stränderna bolmas det frikostigt.

Under en genomsökning av den 2,5 kilometer långa stranden Patong Beach i Phuket i september fann man i genomsnitt 0,76 fimpar per kvadratmeter, eller uppskattningsvis 100 000 fimpar totalt. Man uppskattar dessutom att fimpar utgjorde 30 procent av allt skräp som slängdes på stränderna och fimpar slängs även i havet från färjor och båtar. 

Ett första steg är att förbjuda rökning på stränderna, men i ett nästa skede kan rökning från båtar också förbjudas. Enligt tidigare uppgifter skulle förbudet gälla från november 2017. Nu verkar det dock som om rökförbudet införs på 16 stränder på populära turistresmål som Hua Hin, Koh Lanta, Patong och Koh Samui med start den 1 februari 2018. Det rapporterar bland annat Svenska Dagbladet och TT.

Som thailandsresenär bör man vara aktsam för de nya reglerna. Det enligt SOS International som arbetar på uppdrag av försäkringsbolagen i de nordiska länderna. De har gått ut med en varning till svenska resenärer.  

”Försäkringen täcker inte, så om man inte kan betala eventuella böter kommer man att få sitta av böterna i ett thailändskt fängelse. De thailändska fängelserna är precis så obehagliga som ryktet säger”, säger SOS Thailandschef Michael Schulz i ett pressmeddelande.

Nu ska haven rensas på plast i Thailand

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?

5 sköna öar i södra Thailand


Text: Johanna Jackson • 2017-10-11
NyhetThailandPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen