• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 16 resetrender bland svenskar i sommar – enligt Sveriges största resebyrå

  Kroatien är superhett. Många blickar österut till solen i Medelhavet och Ryssland ökar markant i samband med ett annalkande fotbolls-VM.

  16 resetrender bland svenskar i sommar – enligt Sveriges största resebyrå
  Kotor Bay, Montenegro. Montenegro är sommarens charterraket. Foto: Istock.

  Två gånger om året sammanställer resebyrån Ticket svenskarnas resvanor, bokningstoppar bland resmål och olika trender. I rapporten jämförs bokningsstatik för sommaren jämfört med samma period förgående år. Dessutom kartläggs svenskarnas åsikter och inställningar gentemot resandet med hjälp av en sifo-undersökning. 

  Bland bokningstoppen i Europa finns inte några jättestora överraskningar: Spanien är fortfarande ohotad etta som mest bokade land bland svenskarna, Grekland tvåa och Kroatien trea. Tittar man på hela världen ser toppen likadan ut, med undantag av att USA landar på tredjeplatsen. Men det går att se några nya trender och tendenser. Bland annat visade Tickets rapport att… 

  1. Bokningarna till Spanien och Mallorca minskade 

  Mallis är fortfarande populärt, men bokningarna hit minskar.

  Trots att Spanien är det mest bokade landet och Mallorca den mest bokade destinationen minskar intresset och färre svenskar väljer att semestra här i sommar. I år tappar den populära ön hela 20 procent bokningar. Priserna har ökat och turistskatten på ön har mer än fördubblats. 

  – Glappet mellan Spanien och Grekland har aldrig varit så litet, kommenterar Tickets presschef Katarina Daniels.  

  Kanske har semesterfirare dessutom avskräckts av den spanska lokalbefolkningens ökande missnöje mot turister?

  2. Thailand har gått från att vara ett tydligt vinterresmål till att locka folk året runt 

  Koh Chang, Thailand. Främst är det Bangkok (upp 28,1 procent) och Phuket (upp 20,8 procent) som lockar svenskarna. Från Bangkok letar däremot väldigt många resenärer sig vidare.

  Bokningarna till Thailand har ökat med 20 procent jämfört med samma period i fjol, trots att landet har regnperiod under våra sommarmånader. Förmånliga priser samt smidiga och billiga flyg gör att allt fler svenskar väljer att åka hit även på sommaren. 

  3. Folk i städer reser mer – men de som bor i små orter reser mindre 

  Av de svenskar som reser utomlands säger tre av tio att de åker på fler resor idag jämfört med för tre år sedan. Var fjärde, eller 24 procent uppger att de reser färre. Det finns dock en signifikant skillnad mellan folk som bor i storstäder och de som bor i mindre orter och glesbygder, där en större andel säger att de minskat sitt resande. 

  4. Vi reser främst för att det är roligt 

  På frågan om varför man planerar att resa utomlands i sommar svarade 46 procent att de helt enkelt reser för att det är roligt. 38 procent svarade att de reser för att få sol och värme och 11 procent för att vila upp sig efter stressiga jobbveckor. 

  Nästan lika många – 43 procent – svarade att de reser utomlands för att få tid med sin partner eller familj. Flera svarsalternativ var möjliga.

  5. Chartern är på uppgång 

  Intresset för charter fortsätter att öka, men resenärerna är allt mer medvetna. Efterfrågan på koncepthotell och vegetariska matalternativ växer. Ifjol ökade charterbokningarna med 3,7 procent jämfört med året innan, detta år var ökningen 5,4 procent. Samtidigt är det dubbelt så populärt att sätta ihop sin egen resa, som att åka på charter.

  Mest populärt är chartern bland äldre och norrlänningar.

  6. Ryssland är ruskigt hett – men bara under en viss period 

  Ryssland är inget stort semesterland bland svenskar, men i sommar lockas många dit av fotbollen.

  Under veckorna som sammanfaller med fotbolls-VM ökar svenskarnas resor till Ryssland med hela 1 351 procent. Resorna går nästan uteslutande till Moskva och Sankt Petersburg. 

  7. Även Sydamerika och Afrika ökar – men från låga nivåer 

  Resor till Sydamerika och Afrika ökar med 18,8 respektive 49,8 procent. Den största ökningen i Afrika står Egypten för och i Sydamerika är det resor till Brasilien som ökat mest.

  Fernando de Noronha, Brasilien. Resebokningarna till landet har ökat med 61,5 procent.

  Det är fortfarande en relativt liten andel som reser till dessa kontinenter – nästan 80 procent av sommarens resor går nämligen till Europa.

  8. Resans innehåll är allt mer viktig 

  Utflykter, träning och andra aktiviteter efterfrågas allt mer bland svenskar. Nu räcker det inte bara att slappa på hotellet och stranden. Vi vill gymma, vandra, surfa, cykla och yoga. 

  Aktiva semestrar fortsätter att öka i popularitet.

  9. Ge mig ett coolt eller hemtrevligt hotell tack 

  Samtidigt som vi lägger fokus på upplevelser värderar vi hotellet i allt högre grad. Det ska helst vara designhotell, gärna med en extra twist. I takt med att flygpriserna sjunker har vi även mer cash att lägga på just boendet. 

  10. Det är i storstäderna det händer 

  Storstadsresandet är hett även denna sommar. I mycket stämmer det överens med en övergående trend bland svenskar som innebär att många vill resa oftare och kortare – då en weekend till en europeisk storstad självklart ligger nära till hands.

  Milano är en stor raket i sommar. Andra populära städer är Rom, Venedig och Wien. 

  Sommarens storstadsraket är Milano (upp 122 procent) flest åker däremot till Paris (upp 30 procent) som därmed går om både London och Barcelona som sommarens mest populära storstad. 

  11. Turkiet – att resa eller att inte resa? 

  I sommar tycks Turkiet göra revansch, efter flera säsonger med nästan obefintligt få svenska turister. Mellan maj och september nästan fördubblas antalet resenärer till landet och bokningarna ökar med 93 procent totalt och 250 procent bland charterresenärer, enligt Tickets statisik.

  Alayna, Side och Belek är de resmål som ökat mest i Turkiet.

  Samtidigt så svarar majoriteten av svenskarna att de inte vill resa hit av olika skäl. 25 procent av de svarande i Tickets undersökning uppgav att de aldrig skulle kunna tänka sig att resa hit, och lika många svarade att de är tveksamma till landet på grund av oroligheterna som råder där. 

  12. Svenskarna – ett resande folk 

  Hela 7 av 10 svenskar uppger att de planerar att resa utomlands någon gång under 2018. I sommar har bokningarna ökat med 6 procent. 

  13. Vi letar oss österut 

  Gamla staden i Kotor, Montenegro. Andra resmål österut som lockar svenskarna i högre grad är Tjeckien, samt Bangkok och Turkiet, som vi tidigare nämnt.

  Ni har sett Grekland, semestrat i Italien och upptäckt Spanien, vad  göra härnäst? Ja, så verkar många svenskar resonera och nyfikenheten att upptäcka nya resmål är stor. För många faller valet på Montenegro – som är sommarens charterraket. 

  14. Pris är den viktigaste faktorn vid val av resmål – men väldigt få svenskar är valutamedvetna 

  33 procent av svenskarna uppger att priset är den viktigaste faktorn vid val av resmål. Men 66 procent uppger att de inte påverkas av ett resmåls valutakurs. 

  15. Skrällen – fler reser till Asien än Nordamerika 

  I sommar reser fler svenskar till Asien än Nordamerika. Bokningarna har ökat till flera resmål i Asien samtidigt som Nordamerika går ner 10 procent. 

  Främst backar San Francisco och Los Angeles, men även New York minskar något i sommar.

  16. Kroatien, men även Italien och Frankrike = sommarens stora vinnare 

  Kroatien och framför allt Split sticker ut bland sommarens mest populära resmål. Till Kroatien har bokningarna ökat med hela 31,3 procent, vilket är mycket med tanke på att landet redan är svenskarnas populäraste land för en sommarsemester, efter Spanien (ner 10 procent) och Grekland (upp 7 procent). Utvecklingen ses mest bland reguljärflyg (upp 61 procent) och många använder Split som en utgångspunkt för att utforska den kroatiska skärgården.

  Slutligen visar trendspaningen att Italien, med Rom i topp och Frankrike, med Paris och Nice som största resmål, fortsätter att vinna svenska semesterhjärtan i sommar. Till dessa länder har bokningarna ökat med 30,4 respektive 32,5 procent. 

  Källa: Tickets bokningsstatistik med avresa 1 maj–30 september. Ticket är Sveriges största privatresebyrå med cirka 25 procent marknadsandel. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!