• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 dagsutflykter från Paris

  Säg "au revoir" till Paris hektiska storstadspuls och ge dig iväg för att utforska de vackra omgivningarna. Här är åtta förslag på trevliga dagsturer, de flesta går att göra enkelt med tåg.

  8 dagsutflykter från Paris
  Foto: Istock.

  1. Giverny – som i en tavla 

  Vandra i Claude Monets fotspår och se hans berömda tavlor komma till liv i staden Giverny – som en gång var hemort till den berömde impressionisten. Än i dag kan besökare vandra i trädgårdarna som inspirerade många av konstnärens älskade verk. Från Paris går snabbtåg till stationen Vernon-Giverny som tar cirka 45 minuter, därifrån är det buss eller taxi som gäller. Mer info på: giverny.org/gardens

  2. Strasbourg – korsvirkeshus, katedraler och kanaler 

  Pittoreska Strasbourg ligger nära den tyska gränsen och är ett praktexemplar på den typ av pepparkakshus-arkitektur som regionen Alsaces är känd för. Förutom att kika in i stadens många souvenir- och ostbutiker kan den som är intresserad av mat och dryck med fördel leta rätt på Le Village de la Biere, som har hantverksöl från hela världen. Från Paris går det dagliga snabbtåg hit som tar cirka 2 timmar.  

  3. Lyon – gastronomi i världsklass 

  Inte för att det finns brist på bra restauranger i Paris, direkt. Men gillar man mat och vill ha ett miljöutbyte är  Lyon ett perfekt utflyktsmål. Staden som ligger vid floden Seine anses nämligen vara Frankrikes gastronomiska huvudstad. Ta sig gör man med hjälp av en två timmars lång tågresa. Mer tips på saker att göra i guiden: 24 timmar i Lyon – romantik vid Seine

  4. Nancy – arkitektur och världsarv 

  Nancy passar för resenärer som lockas av arkitektur och historia. Staden ligger knappt två timmar öster om Paris med tåg och bjuder på vackra trädgårdar, konstmuseum och utsökta exemplar av fransk jugendstil. Här finns hela tre världsarv att beskåda: 1800-talstorgen Place Stanislas, Place de la Carrière och Place d'Alliance som är smyckade med monument och vackra husfasader. 

  5. Versaille – kunglig trädgårdsromantik

  Tillsammans med Disneyland torde Versaille vara ett av Paris mest klassiska utflyktsmål. Men för den som vill uppleva en förnimmelse av Frankrikes monarkiska glans och storhetstid är ett besök vid Marie Antoinettes och Ludvig XIV:s forna residens ett måste. Att skriva att slottet är välbesökt är en underdrift, oftast kryllar attraktionen av turister, så ett tips är att komma hit tidigt. Det finns flera möjligheter att ta sig hit med tåg, från stadskärnan tar det cirka 40-50 minuter. 

  6. Champagne – bubbel och vinkällare 

  Ta tåget till Reims eller till Epernay – huvudstaden av Champagne. Båda städerna har flera aktiviteter och sevärdheter med fokus på den älskade drycken. Reims är lite vackrare när det kommer till stadsbilden, har en intressant katedral och är något lättare att ta sig till. Båda städerna har stora champagnehus som man kan besöka. Epernay däremot har även en hel del mindre aktörer och är närmare till de faktiska vingårdarna. Vill man inte åka på egen hand finns även flera arrangörer som anordnar dagsturer som inkluderar besök på vingårdar. 

  7. Loiredalen – tinnar, torn och slottsträdgårdar

  Egentligen skulle man kunna spendera en hel vecka, eller åtminstone några dagar med att kolla på de vackra slotten som är utspridda kring sjöar och floder i den gröna Loiredalen. Men den som tycker att ett eller två slott räcker kan dock göra en blixtvisit. 

  Från Paris går snabba TGV-tåg till stationen Tours som tar en dryg timme eller Blois (1,5 timme). Därifrån går lokaltåg eller buss till vissa av slotten, eller så kan den som tar ett tidigt tåg hoppa på en av utflykterna som går från Tours lokala turistbyrå. Eller varför inte hyra cyklar eller en scooter? Det går också att boka guidade bussturer som avgår från Paris. Detta alternativ är betydligt dyrare men då slipper ni å andra sidan pussla ihop resan själva. 

  8. Luxembourg – åk utomlands 

  Ta en utlandsresa inom din utlandsresa och besök Luxemburg. Tack vare snabba tåg) tar en resa till Luxembourg inte mer än två timmar och 12 minuter. Vandra runt i den sagolikt söta gamla stadskärnan, besök konstgalleriet Mudam som visar modern konst, drick vin och spana på slott.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!