Annons
Annons
Foto: Ina Agency

Foto: Ina Agency

Kina

15 kinesiska höjdare

Vad ska man se och göra i världens tredje största land? Ola Wong, har samlat sina bästa tips från Mittens rike. Varsågod, femton rykande heta kinapuffar!

Text: Ola Wong • 2009-04-02 Uppdaterad 2022-03-09

1) Beijing

Självskriven som etta. Förbjudna staden, OS-arenorna, Himmelska fridens torg och fler ringleder än vad Stockholms gatukontor kan räkna till. Kinas huvudstad är enorm, pampig om än inte särskilt vacker. Kolla in ny megaarkitektur som den ovala Operan “Ägget” och CCTV-huset, i folkmun kallat “Byxorna” på grund av att det ser ut som ett par byxor på vift.

Sedan nittiotalet har myndigheterna rivit det historiska Beijing. Men det finns fortfarande några spillror kvar av hutonggränder – kvarter med fyrkantsgårdar byggda i grått tegel, som en gång var huvudstadens dominerande bebyggelse.

Det är härligt att gå vilse kring Trumtornet och äta löjligt billiga och goda jiaozi-knyten från något hål i väggen. I Beijing finns den bästa maten Kina har att erbjuda. Pekinganka på klassiska Quan Jude (32 Qianmen Avenue) eller min favoriträtt Peking-hotpot, på exempelvis Manfulou (38 Dianmennei Da jie).

Beijing är också Kinas kulturella hjärta, med intressanta konstdistrikt som 798 och en pulserande nöjesscen med supertrendiga nattklubbar och ölindränkta rockpubar som D-22 (13 Chengfu Lu).

2) Kinesiska muren

“Om du inte varit på Långa muren så är du inte en riktig kines”, sade Mao Zedong.

Ett som är säkert är att du inte har varit en riktig Kinaturist om du inte sett muren. Oavsett om man som Fredrik Reinfeldt besöker den i dess nyrenoverade form vid Mutianyu norr om Peking eller som en sliten jordvall i Inre Mongoliet så är det en skönhetsupplevelse, och ett fantastiskt minnesmärke över kejsardömets organisatoriska förmåga.

Den sträcker sig 6 000 kilometer från Gula havet i öst till Jiayuguanfästningen i Gansuprovinsen, platsen kineserna såg som civilisationens sista utpost. Samtidigt är den kanske världens mest missförstådda turistattraktion. Nej, den syns inte från månen. Och nej, den var inte en ogenomtränglig försvarsvall. Dagens mur byggdes inte heller av Kinas förste kejsare Qin Shi Huangdi för över 2 000 år sedan. Stora delar anlades faktiskt under Mingdynastin för 500 år sedan. Imponerande är den likafullt.

3) Shanghai

Världens hetaste stad de senaste åren. Själva definitionen på over the top-Shanghai är söndagsbrunchen på femstjärniga Westin Hotel. Där samlas expats och rika kineser för freeflow champagne, gåslever och det bästa av vad de europeiska och asiatiska köken har att erbjuda. Barnakrobater och operasångare står för underhållningen.

På andra sidan floden reser sig Pärltornet, Jin-Mao-skrapan och det nyinvigda Shanghai World Financial Center – Kinas högsta byggnad.

Många av de trendigaste nattklubbarna ligger på The Bund – den klassiska strandpromenaden från Shanghais första storhetstid på 1930-talet (då det var en internationell frihamn för spioner och opiumsmugglare, minnesvärt porträtterad i Tintinalbumet Blå Lotus). Lyxklubben M1nt har en egen hajtank och påminner om en dekadent bostad åt någon fiende till Batman. The Bund håller liksom resten av staden på att få en ansiktslyftning inför världsutställningen 2010. Samtidigt är Shanghai den kinesiska storstad som bäst lyckats bevara sitt historiska arv. Ett morgonbesök i Hongkouparken, där pensionärerna tränar tai chi, är en underbar upplevelse. I parken finns också författaren Lu Xuns grav. Med skildringar som Den sanna berättelsen om Ah Q räknas Lu Xun som den främste kinesiske modernisten.

En nyupptäckt pärla är kanalstaden Xinchang, en oexploaterad förort med pittoreska kalkstrukna hus längs tysta små kanaler kantade av pilträd och stenbroar.

4) Hongkong

Sampanerna, de typiska små segelbåtarna, är borta och Bruce Lee är död, men Hongkong är fortfarande själva sinnebilden av Orienten. Star Ferrys gröna färjor från 1960-talet plöjer det gröna vattnet mellan Kowloon och Hongkongön, där skyskraporna med Victoriaberget i ryggen utgör en av världens mest spektakulära vyer. Vandra längs Wing Lok Street där butikerna säljer hajfenor och torkade sjöhästar i knippen, eller gå upp till Hollywood Street och studera snusdosor från Qingdynastin.

I Hongkong ska man äta dim sum, kantonesiska smårätter. Sätt dig på en uteservering i de ångande hyreskasernerna i Mongkok och spana triadgangstrar (draktatueringar på ryggen är ett tecken på medlemskap i den kinesiska maffian).

Britterna lämnade visserligen över styret av Hongkong till fastlandskina 1997, men dubbeldäckade trådbussar klankar fortfarande fram på ön, pintsen flödar på nöjesgatan Lan Kwai Fong där bankirerna studerar galoppresultaten i South China Morning Post. En av Hongkongs mer okända attraktioner är skärgården. Mängder av gröna öar erbjuder utmärkt trekking och bad. Närmsta stoppet från Hongkongs centrum är Lamma. En halvtimmes båtfärd från city ligger ön som leder tankarna till Thailand.

5) Xi’an

Under Tangdynastin hette staden Changan och var världens största metropol, och Sidenvägens östliga ände. Staden har idag en fascinerande muslimsk kultur och en bevarad stadsmur. Mest känd är dock Xi’an för ett fynd några bönder gjorde när de höll på att gräva ut en brunn 1974. I tre schakt hittades mer än 7 000 statyer av soldater, hästar och bågskyttar, var och en individuellt utformad i naturlig storlek.

Terrakottaarmén skulle skydda kejsaren Qin Shi Huangdis grav i eftervärlden. Enligt sägnen ska mer än 700 000 personer ha slitit i 36 år för att bygga mausoleet. En kittlande tanke är att arkeologerna ännu inte börjat gräva ut själva kejsargraven. Bland de sagolika skatter som sägs gömmas där lär finnas floder av kvicksilver under ett pärlbestrött himmelstak.

6) Pingyao

Bara en handfull av Kinas historiska städer har överlevt de senaste årtiondenas bulldozerpolitik. Pingyao i Shaanxiprovinsen är kanske den finaste av dem. Denna stad, som blev rik på bankirer och handel, har kvar sin gamla ringmur och stadsplan. Visst, Pingyao är överexploaterad. Men de gamla kvarteren känns fortfarande hyfsat genuina. Shoppa broderade tygskor och ät lokalspecialiteten daoxiaomian, nudlar som görs genom att “fjälla” en degklump i en gryta med kokande vatten.

Utforska den gamla träningsanläggningen för kung-fu där livvakter, med smeknamn som “järnbenet” drillades kring förra sekelskiftet. När du är i Shaanxi bör du passa på att åka till Buddagrottorna i Yungang: 51 000 statyer fördelade på 252 grottor längs en kilometerlång klippvägg.

7) Guilin

Själva Guilin är en ful liten stad, men därifrån kan man ta båt på Lifloden till Yangshou. Poeter inspirerades av landskapets skönhet redan på 500-talet. Man får se de berömda sockertoppsbergen (som är avbildade på kinesiska 20-yuansedlar). Stämningen är loj. Vandrarhemmen serverar bananpannkakor. I området finns bergsklättring i toppklass.

Enklast är att hyra en cykel och utforska de pittoreska omgivningarna med traditionella hus och terrassodlingar. Man kan även åka med på båtturer och se fiskare på bambu-flottar som använder skarvar som fiskeredskap.

8) Pandauppfödningscentret Wolong

Det är vetenskapligt bevisat att det inte finns något gulligare än pandor. Bered dig på en överdos av gullighet på Wolongs pandauppfödningscenter. Se pandorna äta bambu, klättra i träd, äta bambu, slå kullerbyttor, brottas, äta bambu, sova, äta bambu, trilla, äta bambu, klia sig … äta bambu. Ahhhhhhh! Keai jile! (Supergulligt!)

Däremot slipper man se pandorna ha sex. Det är en aktivitet som pandor sägs utöva bara en gång om året – en bidragande orsak till att arten är utrotningshotad. I det närliggande 9 245 kvadratkilometer stora Wolong-reservatet finns flera vandringsleder.

Men det är inte säkert att man får syn på någon av pandorna eller snöleoparderna som lever där, för det är skygga djur och, som sagt, sällsynta. Centret ligger en dagsutflykt från provinshuvudstaden Chengdu. Där bör man passa på att äta den kryddstarka och läckra Sichuanmaten.

9) Kashgar

Kashgar var en av de viktigaste oasstäderna längs den gamla Siden-vägen. Staden har moderniserats hårdhänt men har fortfarande kvar en tusen och en natt-charm. Det finns mer än 200 moskéer i Kashgar, däribland den 500-åriga Id Kah-moskén som är lika viktig i den muslimska världen som de berömda moskéerna i Bokhara och Samarkand.

Söndagsmarknaden är en av största och galnaste i Asien. Särskilt boskapsmarknaden känns som hämtad från medeltiden. Skäggiga uigurer, tadzjiker och kirgizer inspekterar tänderna på får eller provrider hästar. Men idyllen har en mörk baksida: uigurerna anklagar majoritets-folket hankineserna för religiöst och politiskt förtryck. Inför OS skedde terror-attentat i provinsen men risken för turister får ändå anses som låg.

Från Kashgar kan man åka över Karakorambergen till Pakistan. Längs vägen ser man tadzjikiska herdar med kameler och jakar, samma syn som mötte den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin när han utforskade området i början av 1900-talet. Hedin tog sig till Karakulsjön under enorma umbäranden. Idag kan man gå av bussen vid sjön och bo i jurtor under en stjärnhimmel som lyser sanslöst klart.

10) Emeiberget

Ett av Kinas finaste heliga berg. Hit har buddister och taoister vallfärdat sedan Handynastin. Beläget i den grönskande Sichuanprovinsen är Emei en riktig botanisk trädgård med 3 200 växtarter. Längs vägen uppför berget finns flera kloster man kan övernatta på.

När du ändå är i trakten så passa på att åka till Jättebuddastatyn i Leshan. 71 meter hög tronar den på den röda sandstensväggen över sammanflödet av tre floder.

11) Dunhuang

Mellan 300- och 1000-talen i vår tideräkning grävdes de 600 mogaogrottor ut i öknen i Gansuprovinsen och målades med färgstarka buddistiska motiv. Det sägs att köpmän, pilgrimer och andra resenärer byggde dem för att försäkra sig om skydd mot de faror som skulle vänta under färden. Sidenvägen delar sig här i en nordlig och en sydlig gren på varsin sida om Tarimbäckenets öknar. Mogao är det äldsta och största av Kinas fyra viktigaste buddistiska grottkomplex.

Efter att islam tog över i regionen glömdes grottorna bort. Det skulle dröja till 1907 då arkeologen/tjuven Aurel Stein upptäckte dem, eller rättare sagt: han mötte den taoistiske prästen Wang Yuanlu som vaktade grottorna. Bland de tusentals föremålen fanns Diamantsutran, världens äldsta tryckta alster.

12) Lhasa

Tibets huvudstad sedan 600-talet. Här finns Potalapalatset, Dalai lamas gamla residens och de tibetanska kvarteren i östra delen med Jokhangtemplet som centrum. Tibetaner kommer hit som pilgrimer från högplatån för att kasta sig raklånga på stenläggningen framför tempelportarna.

Sedan Kina invaderade (eller “befriade” som Beijing kallar det) Tibet 1951 har mängder av tempel rivits, och folket lever fortfarande under den kinesiska befrielsearméns stövel. Kina försvarar sig med att levnadsstandarden har höjts och storsatsar på turismen. I år väntas tre miljoner turister till Tibet. Många kommer via den nya tåglinjen som dragits, spektakulärt, över den tibetanska högplatån. Den är världens högst belägna järnväg. Vill man se traditionell nomadkultur bör man skynda på, för myndigheterna har bestämt att nomaderna ska moderniseras och bli bofasta.

13) Hangzhou

“Däruppe finns Himlen, på Jorden finns Suzhou och Hangzhou”, lyder ett kinesiskt ordspråk som gärna citeras i turistbroschyrer.

Hangzhou beskrevs lyriskt av Marco Polo och var huvudstad under Södra songdynastin. Idag är det ett av de trevligaste utflyktsmålen i östra Kina och administrativt säte för den rika entreprenörsprovinsen Zhejiang. Vandra längs med Xihu, Västra sjön, och besök något av tehusen. Begapa nyrika Zhejiangentreprenörer som kryssar längs boulevarderna i fabriksnya Ferrari.
I Hangzhou ska du dricka Longjin-te, den världsberömda gröna tesorten som odlas på ett berg i staden. Odlingarna är öppna för turism. Besök även det vackra klostret Lingyinsi. Det är ett av Kinas största tempel och väldigt charmigt. När man ser stenstatyerna av den skrattande tjocka buddan Milefo är det svårt att förstå att inte alla är buddister.

På kvällen kan du passa på att äta dongporou, sojakokt fläsk, uppkallat efter poeten och ämbetsmannen Su Dongpo (1037-1101). Han ledde arbetet med att reglera sjön och frälste bönderna från översvämningarna som tidigare hade drabbat dem. För att tacka Su Dongpo kokade bönderna den fetaste delen av grisen så att den blev mör som smör och gav den till honom som present.
Även staden Suzhou är värd ett besök. Suzhou har bevarat några av de trädgårdar och kanalkvarter som gjorde att staden en gång liknades vid paradiset på jorden.

14) Macao

Macao var den första och sista europeiska kolonin i Kina. Från 1500-talet fram till 1999 var halvön satt under ett sömnig och inkompetent portugisiskt styre. Hit åkte Hongkongbor för att stressa av och spela bort någon hundralapp på spelkungen Stanley Hos slitna kasinon.

Sedan dess har Macao invaderats av byggkranar. Macao har gått om Las Vegas som vÙ?rldens största spelhåla. Amerikanska kasinokungar har pumpat in miljarder i jätte-kasinon som The Sands och The Venetian. Sistnämnda är stort nog att rymma 90 stycken jumbojets och återskapar ett Venedig i miniatyr med gondoler och allt. Rika fastlandskineser flygs in med helikopter till baccaratborden.

Tröttnar man på spel och dobbel så finns mycket annat att göra i Macao. Maten är unik, med influenser från Portugal, Afrika, Goa, Indonesien och södra Kina.
Prova exempelvis caril de camarao – räkcurry. De gamla kyrkorna och den sköna stämningen är ytterligare några anledningar att besöka Macao.

15) Tiger Leaping Gorge

Yunnanprovinsen i Kinas sydvästra hörn är älskad av både turister och kinesiska alternativa ungdomar: De dras till den avslappnade atmosfären, den goda maten, den vackra artrika naturen och de färgstarka minoriteterna som lever här.

En av Yunnanprovinsens många pärlor är Tiger Leaping Gorge. Namnet lär ha uppkommit då en tiger flydde från en jägare genom att hoppa över den smalaste delen av ravinen över floden. Topparna på bägge sidor når i genomsnitt 4 000 meters höjd. Det finns flera vandringsleder för att utforska naturen. Tyvärr finns det planer på att bygga damm här, ett av otaliga hydroprojekt som förfulat Yunnans natur under senare år.

Tio mil i sydöstlig riktning ligger den gamla staden Lijiang. Lijiangs stadskärna med kullerstensgator och kanaler är uppsatt på Unescos världsarvslista. Turisthorderna kan dock ta ner intrycket en smula.


Text: Ola Wong • 2009-04-02
KinaRestipsBeijingShanghai

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top