Annons
Annons

Historiska och urbana Leipzig ligger bara en timme med tåg från Berlin – vi guidar dig till några av stadens guldkorn. Foto: GettyImages/Unsplash

Restips

Upptäck Leipzig – 15 höjdpunkter i spännande ”Hypezig”

Hajpade Leipzig har ett spännande uteliv och stort kulturutbud. Vi guidar dig till stadens sevärdheter och kreativa stadsdelar, med restauranger, barer och kaféer.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-12 Uppdaterad 2024-06-11

Leipzig ligger endast en timmes tågresa från Berlin och kallas ibland för ”det nya Berlin” i och med att staden i allt högre grad favoriseras av unga tyskar. Men liknelsen misstolkas ofta som att staden är ett slags mini-Berlin, så varför bege sig hit om the real thing ligger en timme bort? Jo, för att det hela handlar om att Leipzig fortfarande är lite som Berlin var i början av 2000-talet – lite mer kreativt och lite mindre gentrifierat.

Leipzig som kulturstad

I Leipzig finns ett brett kulturutbud. Här kan man lyssna till anrika körer som hyllar den lokala kändiskompositör Johann Sebastian Bach eller ta del av musikfestivalen Wave-Gotik-Treffen som pumpar synth, goth, pagan, metal med mera. Det finns världskända symfoniorkestrar och kreativa hubbar som vill ta ett sociokulturellt ansvar för staden och invånarna.

Stadskärnan ståtar med byggnader i jugendstil som restaurerats, men det finns också en väletablerat och levande underground-scen som överlevt gentrifieringen (även om den behövt flytta på sig till stadens södra och östra delar).

Att se och göra i Leipzig

Ta del av stadens mångåriga historia på museum, upptäck staden från kanalen och besök sevärdheter som satt Leipzig på kartan. Här tipsen som förgyller din vistelse!

1. Völkerschlachtdenkmal

Kan du säga Völkerschlachtdenkmal snabbt sju gånger?

Leipzigs mest berömda landmärke ligger några kilometer utanför stadskärnan. Det är minnesmärket över slaget vid Leipzig 1813 då Napoleons stora nederlag i förlängningen ledde till att hans allierade tyska stater övergav honom. Frankrike invaderades, Napoleon tvingades abdikera och landsförvisades till ön Elba. Med över en halv miljon soldater var slaget vid Leipzig det största i Europa före första världskriget och kallas på tyska för Völkerschlacht bei Leipzig (”Folkslaget vid Leipzig”).

Monumentet är 91 meter högt och utsiktsplatsen ger besökaren en panoramautsikt över Leipzig och dess omgivningar. Völkerschlachtdenkmal används också för konserter på grund av dess goda akustiska förhållandena i den stora kupolen. Museet FORUM 1813, som ligger vid foten av monumentet, handlar om ”Slaget vid Leipzig” och har utställningar med vapen, uniformer, utrustningar och vittnesmål.

Gigantiska Völkerschlachtdenkmal – ett monument, konserthall och museum. Foto: GettyImages

2. Stadtgeschichtliches Museum

Stadsmuseet i Leipzig är en institution med flera museum som på olika sätt behandlar stadens historia. Böttchergäßchen House är den centrala avdelningen med administration och diverse bibliotek, men här visas också många specialutställningar värda att ta del av samt Barnmuseet.

Vill du veta med Leipzig? Spana in Stadtgeschichtliches Museum. Foto: Stadtgeschichtliches Museum Leipzig/Peter Franke

3. Mädlerpassage

En historisk arkad och galleria som byggdes 1910 och ligger mellan Grimmaische Straße och Neumarkt. Mädlerpassage ser inte särskilt imponerande ut från gatan, men gå in ändå – den imponerande arkitekturen inomhus ackompanjeras av 40 butiker, restauranger och kaféer. Tips! Anrika restaurangen Auerbachs Keller ligger i anslutning till arkaden.

4. Augustusplatz

Storslagna Augustusplatz är ett torg som ligger i den östra änden av Leipzigs stadskärna. Det är stadens största torg och ett av de största torgen i Europa. Det är hit man ska åka för två stora kulturinstitutioner, Operahuset och konserthuset Gewandhaus där den världskända symfoniorkestern Gewandhausorkestern huserar.

Konserthuset Gewandhaus till vänster och universitetskomplexet Neues Augusteum till höger. Foto: GettyImages

5. Thomaskirche

På samma plats där Thomaskyrkan står har det funnit en kyrka sedan 1200-talet. Efter åtskilliga ombyggnader invigdes Thomaskyrkan 1496. Martin Luther predikade här på Pingstdagen 1539, men framförallt är kyrkan känd som Johann Sebastian Bachs arbetsplats från 1723 fram till sin död 1750. Idag finns hans kvarlevor i kyrkan, efter att de flyttats från Johanneskyrkan på grund av andra världskrigets omfattande förstörelse.

Kyrkan är fortfarande hem för den berömda gosskören Thomanerchor som Bach ledde i egenskap av kantor. Kören bildades på 1200-talet och är ett av Tysklands äldsta och mest kända körer med ett fullspäckat konsertprogram i och utanför Tyskland.

Thomaskirche har en imponerande arkitektur som dateras till slutet av 1400-talet. Foto: GettyImages

6. Karl-Heine-Kanal

Upptäck Leipzig från en kajak eller mindre turistbåt på den tre kilometer långa kanalen i västra Leipzig. Vill man inte paddla kan man enkelt promenera utmed kanalen – slå dig ner på stentrapporna vid Philippuskirche . Bara några minuters promenad bort ligger restaurangen Kaiserbad.

7. Kulturhubbar x 2

Floden Weisse Elster, delar Leipzig i två, och på västra sidan ligger stadsdelen Plagwitz. Här snirklar sig Karl-Heine-Kanal förbi många av de industribyggnader som stått tomma fram till på 2000-talet när kreativa verksamheter flyttade in och stadsdelen genomgick en gentrifieringsprocess. Ett kreativt kluster är Westwerk som samlar hantverkare, konstnärer, musiker och små butiker. Det är gastronomi, marknader, musikevenemang och teaterföreställningar för hela slanten.

Ett annat konstkluster är ikoniska Baumwollspinnerei som ligger på promenadavstånd från Westwerk. Det gamla bomullsspinneriet är känt som hemvist åt stadens konstnärer som också regelbundet ställer ut sina verk i något av de många konstgallerier som Baumwollspinnerei rymmer.

Ta dig fram genom Leipzig via Karl-Heine-Kanal. Foto: GettyImages

8. Karl-Liebknecht-Straße

Karl-Liebknecht-Straße, eller KarLi som lokalborna kallar den, är en 2,5 kilometer lång gata i stadsdelen Leipzig Südvorstadt. Südplatz ligger i mitten och är en naturlig samlingspunkt med restauranger, barer och kaféer. Slå dig ner på en uteservering och spana in vardagslivet som pågår.

Under dörrklockorna radas efternamnen upp på alla dem som delar på boendet. Där det under 90-talet vimlade av ockuperade hus och undergroundklubbar vimlar det istället av studenter.

9. WERK 2

Kulturfabriken WERK 2 huserar i omgjorda industrilokaler strax söder om Karl-Liebknecht-Straße. Här vill man ta ett sociokulturellt ansvar och förutom tre kreativa verkstäder (för grafiskt tryck, keramik och glasbruk) anordnas olika projekt, kurser och kulturevenemang för alla åldrar. De två stora salarna där det en gång tillverkades gasmätare tjänstgör idag som populära konsertlokaler.

Restaurangen Connstanze håller till på innergården. Med tegelfasaderna som kuliss är uteserveringen perfekt under varma sommardagar. Maten håller hög standard och drinkarna likaså – ett pangställe med andra ord!

Äta & dricka i Leipzig

Fine-dining, veganska kaféer och klassiska kaffebarer. Precis som många tyska städer är det stort fokus på gastronomi i Leipzig. Det finns kök från hela världen och restauranger i alla prisklasser. Här är några favoriter du kan välja bland.

10. Traditionell sachsisk mat

Auerbachs Keller är stadens näst äldsta restaurang var ursprungligen en ölhall med rötter tillbaka till 1538. Är man ute efter traditionell sachsisk mat har man hamnat helt rätt. Scenen från Johann Wolfgang von Goethes ”Faust”, som utspelar sig i Auerbachs källare, gjorde restaurangen världsberömd.

Adress: Grimmaische Str. 2-4.

11. Välsorterad vinbar

Drogerie är en väldigt trevlig vinbar och restaurang i norra stadsdelen Gohlis. Byggnaden har anor från tidigt 1800-tal och användes som apotek på 1930-talet. Menyn är säsongsbetonad och den noga utvalda vinmenyn har lokala och internationella viner.

Adress: Schillerweg 36.

12. Frukost vid kanalen

Kaiserbad är en restaurang vid Karl-Heine-Kanal som serverar frukost, lunch och middag. Stället lämpar sig allra bäst som frukost- och drinkställe. En perfekt hållplats om man promenerar utmed kanalen eller vill stanna för en öl på kvällen.

Adress: Karl-Heine-Straße 93.

13. Klassisk kaffebar

Kaffeehaus Riquet är en klassik kaffebar. Kontorsbyggnaden, som huserar kaffebaren, byggdes i början av 1900-talet för Riquet & Co. och var på sin tid en av de mest moderna och originella nybyggnaderna i Leipzig. De två kopparpläterade elefanthuvudena som flankerar entrédörren till kaffehuset är Riquets varumärke. Inne i kaffebaren blandas jugendstil med kinesisk arkitektur. Satsa på klassiska specialiteter som Leipziger Lerche, Kaffee Riquet, eller Pharisäer (svart kaffe, en dubbel shot rom och vispgrädde på toppen).

Adress: Schuhmachergäßchen 1.

14. Typisk östtysk bar

Frau Krause, lokalbaren där den östtyska atmosfären från DDR-tiden dröjer sig kvar. För att vara tydlig talar vi inte om någon snyggt renoverad hipster-nostalgi utan ren och skär slitage efter årtionden av barhäng. En lokalbar i pubstil med några klassiska östtyska rätter och tilltugg. På sommaren öppnar ölträdgården på andra sidan vägen.

Adress: Simildenstraße 8.

15. Vintertips! Leipzig Julmarknad

Julmarknaden i Leipzig är en av Tysklands äldsta och hölls första gången 1458. Belägen i stadens historiska centrum, framför det gamla rådhuset, med över 250 butiksstånd och dekorationer. Passa på att lyssna på körstycken av gosskören Thomanerchor från Thomaskirche.

Leipzig Julmarknad lyser upp decembermörkret. Foto: GettyImages

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-12
RestipsTysklandGuideWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen