Krig och fred i paradiset

Krig och fred i paradiset

Singaleser och tamiler har levt sida vid sida på Sri lanka i årtusenden. Varför har man krigat senaste 30 åren? Vagabond reder ut.

Publicerad 2010-11-30 10:22

PÅ SJUTTIOTALET VAR Thailand inte uppfunnet som charterresmål. Ville man sola och bada utanför Europas gränser fanns praktiskt taget bara två destinationer: Gambia och Sri Lanka.
Turismen gav livsnödvändiga inkomster till det frodigt gröna landet som höjde sig högt över asiatiska grannar som Indien och Nepal när det handlade om levnadsstandard, utbildning och sjukvård.
Men singaleserna, som är i majoritet på ön, kände sig åsidosatta av minoriteten tamilerna, som Storbritannien satsade på som sina trogna tjänare i kolonialadministrationen.
1948 BLEV SRI LANKA självständigt och några år senare gjordes singalesiska till landets enda officiella språk. De östra och norra delarna av ön, där det bor många tamiler, hamnade på efterkälken när det gällde allt från vägar till skolor.
Sakta men säkert förvandlades tamilerna från en gynnad till en åsidosatt grupp. Svaret kom i form av gerillan Tamilska tigrarna (ltte) och krav på en egen tamilsk nation i nordöstra hörnet av ön.
OROLIGHETERNA BÖRJADE på allvar sommaren 1983 och tog slut med ett blodigt slag våren 2009 som innebar att gerillan krossades. Nu står hoppet till en politik som innebär integration av tamilerna i samhället och full fart framåt tack vare två lokomotiv: it-industrin och turismen.


Skriv kommentar
Sortering:
Karmafilter:
Skriv kommentar
Namn

Mer läsning

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.