• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Möt Asien i Berlin

  Vid förföriska locktoner om storstäders Little Asia eller China Town brukar de flesta gourmanders tankar gå till ångande dumplings och nudelboxar i New York. Några kanske drömmer sig tillbaka till vietnamesiska hörn av Paris eller fantastisk sushi i Melbourne eller Rio de Janeiro. Få skulle tänka Berlin. Tills nu.

  Möt Asien i Berlin
  Få andra europeiska huvudstäder har en sådan spännande asiatisk matscen som Berlin. Ung, hipp, mångfacetterad och prisvärd. Berlinarna älskar att äta ute. De går hellre på lokal än bjuder hem folk vilket har att göra med att staden trots turistinvasion och stigande hyror fortfarande är billig och spontaniteten stor.
  Tillgången på billiga lokaler gör att det ploppar upp nya restauranger i tid och otid och nya koncept testas utan överdriven ängslighet. Likt stadens egen brokighet trängs här fågel, fisk och mitt emellan. Guide Michelin-fusion, tvåeuros nudlar, koreanska grillar och vietnamesiska tehus. Tillgången på just prisvärda och eklektiska restauranger gör en Berlinweekend i ätandets tecken till ett såväl roligt som demokratiskt nöje.

  Bild 777312
  Koreansk bibimbap – chilistinn och hälsosam supermat.


  Berlin är precis som London och New York en invandrar­tät stad. Många av de mest populära områdena att äta, dricka, klubba och bo i är också de med störst andel invandrare. Den absolut största och i gatulivet mest synliga invandrargruppen är de turkiskättade. I områden som Kreuzberg, Wedding och Neukölln dominerar döner, börek, vattenpipor och baklava. Inträngda bland dessa hundratals imbissar (snabbmatsrestauranger) ligger inte sällan asiatiska diton. Trots att det finns runt 68 000 regi-strerade asiater i staden har man dock inget riktigt centralt beläget Little Asia-distrikt som man i New York-termer föreställer sig det. Till skillnad från turkarna bor asiaterna ofta uppblandade med andra folkgrupper eller som i fallet med vietnameserna; i mer perifiera och för turisten ointressanta områden som Marzahn och Hellersdorf.

  Bild 777313
  Kocken Zhengfeng Xu på restaurangen Yumcha Heroes förbereder fyllning till sina delikata dumplings.


  Vietnameserna är den största asiatiska minoriteten i staden. De är ingalunda någon enhetlig grupp, utan ibland gamla fiender. En stor grupp kom som båtflyktingar från Vietnamkriget från det då kapitalistiska Sydvietnam. Den andra stora gruppen kom till ddr som gästarbetare från det kommunistiska Nordvietnam. Den forna nord/syd-uppdelningen sitter djupt, vilket även avspeglar sig på mat­området. Min lokala försäljare av ingefärsliknande galangalrot och hoinsinsås är mycket skeptisk när jag berättar att jag ätit fantastisk phó, nudelsoppa, på Dong Xuan-marknaden ute i Lichtenberg. Hon rynkar på näsan och säger att den är nordvietnamesiskt "bonnig".

  Bild 777314
  Restaurangentreprenören Si An går i bräschen för den vietnamesiska mattrenden.


  Vietnameser driver majoriteten av de asiatiska restaurangerna i Berlin. Turistande japaner blir chockade över fantastiska vietnamesiska sushikockar och Bangkokbor fascineras över de tom kha-soppor som trollas fram. Stadens asiatiska matscen började med just det vietnamesiska köket. Originalet heter Monsieur Voung som numera står med i varenda guidebok med självrespekt. Mitt i shoppingmeckat kring Weinmeisterstrasse gjorde man lyckokastet att börja servera uppdaterade och hälsosamma vietnamesiska Mekongsallader och risnudlar. Stadens mode- och medieelit jublade, succén var ett faktum och andra började leta i gamla vietnamesiska familjerecept. Rätter vilka man ramade in med sparsmakade designinredningar. Konceptet spred sig och nu har varje gentrifierat gathörn med självaktning minst en restaurang med chili-mynta-koriander-doftande soppor och färska vårrullar. Såväl lunch som middagsrätter går ofta på så lite som sex till sju euro även på de chicaste krypinen. Den hårda konkurrensen gör dessutom kvaliteten på maten hög.

  Bild 777315
  Chén Chè - ljuvlig te-oas mitt i shoppinghetsen.


  Restaurangentreprenören Si An, som har tre välrenommerade restauranger, är glad och stolt över vilket brett genomslag den vietnamesiska maten har fått. Bredvid ett par foton på hans nyöppnade tehus berättar han att Berlin nu gått om Paris som Europas mecka för älskare av vietnamesiska köket.
  – Det är mer traditionellt i Paris. Mycket äldre och mer jordnära recept. Här har vi skapat något nytt och modernt utan att för den delen förlora våra rötter.

  Bild 777316

  Berlins vidsynthet och mix av kulturer har öppnat dörrarna även för andra kök att etablera sig. Inte långt från Monsieur Voung ligger det hajpade koreanska stället Yam Yam. Vid fototillfället torkar ägaren Sumi Sa svetten ur pannan och ber oss nästintill att inte nämna restaurangen i Vagabond. Hennes händer är illröda av vitlöksdoftande kimchi-smet.
  – Turisterna kommer i strid ström. Vi vill inte att det blir som Monsieur Voung med köer långt ut på gatan. Vi vill ge folk bra mat och en stunds andrum i stadens stress, säger hon.
  Sumi Sa har nog dock satt en ostoppbar boll i rullning. Tillsammans med restaurangen Kimchi Princess har de, parallellt med den vietnamesiska trenden, skapat en kore-ansk dito i stan.

  Bild 777317
  Garanterat uppiggande; vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk.


  Kimchi Princess är en koreansk grillrestaurang i trendig stil. Här ställer man villigt upp på att mätta suget efter fermenterade chiligrönsaker och bibimbap hos stadens hipsterselit. Framför de ivriga gästerna ställs fräsande bordsgrillar och uppsjöar av banchan, de smårätter som serveras som tillbehör till varje koreansk middag. Restaurangen blev snabbt så hajpad att man vägg i vägg öppnade en fastfood-restaurang kallad Angry Chicken och en bar helt i sojun, den koreanska sakéns, tecken. Under koreans­ka neongnistrande skyltar spelar några av stadens och världens bästa dj:s och i ett badrum gömmer sig en karaokemaskin. Efter en chilistinn middag dricks med fördel drinken Moscow Mule gjord på soju, gingerbeer, lime och gurka.

  Bild 777318
  Stadens hippaste förfestmat: koreanskt på Kimchi Princess.


  Det som är mest hajpat behöver som vi alla vet inte vara det bästa. Många av stadens utmärkta kinesiska restauranger håller mer lågmäld profil. Som svensk kan man måhända bli nervös av de traditionella Kinakroginredningarna vilka utstrålar fyra små rätter och glutamat långa vägar. Detta bör man dock inte låta sig förledas av. Vet man vart man ska gå så lyser den typ av mat som i Sverige gett Kina sitt sönderfriterade rykte helt med sin frånvaro. Fans av Sichuan, Hunan och Gandong har istället mycket att utforska i form av puttrande stora chiligrytor, sötklibbig pekinganka, dim sum och ångkokta dumplings.

  Bild 777319
  Spara plats i magen för nya dumplingfavoriter.


  Varje matstad av rang har självklart några bra japaner att skryta med. Så också Berlin. Den japanska maten kan delas upp i två huvudfåror – enklare sushiställen med ständig 50-procentig rabatt på allt och en långt mer exklusiv del, inte sällan med Guide Michelin-stjärnor i kanten. På de senare erbjuds inte bara den sedvanliga paraden sushi-miso-bento utan även uppdaterade bordsgrillar, kobebiffar och internationellt fusiontänk. Priserna drar dock iväg såklart. Räkna med att en femrätters middagsmeny på en Guide Michelin-belönad restaurang kostar minst 100 euro.
  Vad än för asiatisk mat man är sugen på så mättar Berlin såväl smaklökar som mage. Botanisera i vår restaurangguide, låt dig inspireras och finn nya och gamla favoriter i en stad i ständig förändring! VIETNAMESISKT


  Bild 777320

  VIETNAMESISKT[/h2] Kitschig marknad[/h3] Hysterisk inomhusmarknad i form av två flyghangarer lösnaglar, polyesterkläder och tygblommor. Utöver det huserar den av Berlins största asiatiska matmarknader och en kantina med få, för att inte säga inga, besökare utan vietnamesisk bak­grund. Här serveras rustik nordvietnamesisk mat till låga priser.
  Dong Xuan Center
  Herzbergstr 128-139, 10365 Berlin, Lichtenberg. +49 (0) 30-551 521 03. mc-china.de


  Tehus i Hoi An-stil

  Gömt på en grönprunkande bakgård ligger denna stjärn­doldis. Fantastisk inredning, vietnamesiska teer, socker­stinna efterrätter och ilstarkt kaffe med kondenserad mjölk.
  Chén Chè Teehaus
  Rosenthaler Strasse 13, 10119 Berlin, Mitte. +49 (0) 30-28 8 842 82. chenche-berlin.de

  Bild 777321
  Längtar efter Vietnam? Besök chén Che.


  KINESISKT[/h2] Välsmakande ångkokt trend[/h3] Trendiga dumplings på Rosenthaler Platz. Kocken Zhengfeng Xu serverar här fantastiska knyten med fyllningar som stått och puttrat på plattan i timmar. Gör som kineserna och beställ några olika för att smaka av varandra. Köttätaren missar inte deras honungsglaserade revbens­spjäll och för vegetarianen serveras fantastisk tofu och pak choi.
  Yumcha Heroes
  Weinbergsweg 8, 10119 Berlin, Mitte. +49 (0) 30-762 130 35. yumchaheroes.de

  Bild 777322

  Yumcha Heroes – för stans bästa dumplings.

  Chilistarka familjehemligheter

  Fans av Sichuanköket gråter lyckotårar på Tian Fu och folk vallfärdar från hela staden till denna enkla familjerestaurang. Menyn är praktiskt på-riktigt-kinesisk med stora glada färgbilder vilket gör matäventyret än mer inspirerande. För större grupper finns det klassiska snurrbordet för gemytligt och socialt plockande och delande av rätterna. Portionerna är stora, priserna är låga och maten gör svårligen älskare av kinesisk mat besviken.
  Tian Fu
  Uhlandstr 142, 10719 Berlin, Charlottenburg. +49 (0) 30-861 30 15. tianfu.de

  Bild 777323
  Tian Fu. Enkelt, men med fantastisk Sichuanmat.


  KOREANSKT

  Modeelitens hälsolunch[/h3] Före detta tysk-koreanska butiksinnehavaren Sumi Sa tröttnade på ängslig trendism, slog igen sin butik, byggde om och öppnade istället en restaurang i samma lokal. Yam Yam är numera avskalat, chict och ett toppenlunchstopp för älskare av kombinationer av chili, vitlök och sesamolja. Pröva en ångande kimchi-soppa, kim-bap – koreansk sushi eller deras fantastiska skaldjurspannkakor.
  Yam Yam
  Alte Schönhauser Str 6, 10119 Berlin, Mitte. +49 (0) 30-246 324 85. yamyam-berlin.de

  Dj-elitens förfestställe[/h3] Superpopulära Kimchi Princess tar en något annorlunda inriktning än Yam Yam men ligger i samma trendiga linje. Här står den koreanska grillen i centrum. I Korea är detta middagsgrillande närapå en livsstil och man träffas med vänner och familj över osande grillar som både början och avslut på en utekväll.
  Kimchi Princess
  Skalitzer Str 36, 10999 Berlin, Kreuzberg.+49 (0) 16-345 802 03. kimchiprincess.com


  JAPANSKT

  Stjärnbeströsslad lyxkrog [/h3] Kocken Tim Raue är en av Berlins mest hajpade. Efter att ha varit chefskock på anrika Adlon Hotel öppnade han en exklusiv japansk grill och blev utsedd till årets Gault Millau-kock. Efter det gjorde han verklighet avdrömmen om ett ställe att
  utveckla alla sina Asienimpulser på. Snart var restaurangens första Guide Michelin-stjärna kirrad.
  Tim Raue
  Rudi-Dutschke-Str 26, 10969 Berlin. +49 (0) 30-259 379 30. tim-raue.com

  Bild 777324
  Tim Raue är dyrt, men lämnar ingen gom besviken.



  Asiatiska tapas

  Kändiskock nummer två som blickade österut är Albert Raurich, före detta chefskocken på världskända El Bulli. Raurich står bakom konceptet för denna asiatiska tapasrestaurang med en filial i Barcelona och en i Berlin. Stommen är japansk med mycket spanska fisk- och skaldjur tillagade enligt japansk tradition. För­bered er på smaksensationer av japansk marulk-lever, galiciska alger och sakémarinerad manet.
  Dos Palillos
  Weinmeisterstrasse 1, 10178, Berlin, 49 (0) 30-200 034 113. casacamper.com/berlin/dining/dospalil
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!