• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • London - hipp storstad för tonåringar

  15-åriga dottern fick en helgresa till valfri europeisk storstad i julklapp. Hennes val förvånade inte alls – när tonåringen själv får välja blir det ofta London.

  London - hipp storstad för tonåringar

  Harry Potter-studion

  En dag på Hogwarts

  Det hörs ett unisont sus av förväntan när den massiva porten till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom slås upp. Vi kliver rakt in trollkarlsvärlden, där de mest märkliga saker är möjliga.
  Våren 2012 öppnade Warner Bro-thers filmstudio i Leavesden utanför London. Alla åtta Harry Potter-filmerna spelades in här och eftersom dottern är hard core Harry Potter-fan var vi (nästan) först på plats när studion öppnade för allmänheten för att vandra omkring bland de flitigast använda miljöerna ur filmerna. Som rektorn Dumbledores runda kontor, pojkarnas sovsal i elevhemmet Gryffindor och läraren Snapes lektionssal för trolldryckskonst.
  I Hogwarts stora sal står de fyra elevhemmen Gryffindors, Hufflepuffs, Ravenclaws och Slytherins bord kvar. Precis som om det hade varit en riktig skolmatsal syns graffiti inristad här och där på träskivorna, ett vittnesmål om hur uttråkade barnskådespelarna – som var mellan 10 och 12 år då den första filmen gjordes – säkert blev under långa inspelningsdagar. Å andra sidan fick de ha sina privata födelsedagskalas just i denna sal och en mer magisk festlokal är svår att tänka sig.
  Det är lätt att drömma sig rakt in i de unga trollkarlarnas värld. Men här avslöjas också många hemligheter om hur det egentligen gick till, exempelvis hur det är möjligt att flyga på kvast och spela trollkarlssporten quidditch. Man behöver egentligen inte vara så värst intresserad av just Harry Potter för att ha stort utbyte av ett besök i studion. Utställningarna med rekvisita, scenografier och specialeffekter är lika intressanta för den som bara är det minsta intresserad av hur det går till att göra film.
  Vänta er dock inte en nöjespark med åkattraktioner, som Harry Potter-parken i Florida. Warner Brothers hade visser­ligen planer på en sådan i
  England, men Harry Potter-författaren J K Rowling tvär­vägrade. I stället blev det ett riktigt bra museum som roar både små och stora.

  • Mer info på www.wbstudiotour.co.uk. Leavesden nås enklast med pendeltåg från Euston Station till Watford Junction, därifrån det går bussar till studion (mullanybuses.com). Resan från centrala London tar drygt en halvtimme, billigast med Oysterkort som gäller för hela Stor-Londons kollektivtrafik.

  Skolan där mugglare är portade.

  Skolan där mugglare är portade.

  Masker och annan rekvisita från Harry Potters magiska värld.

  Masker och annan rekvisita från Harry Potters magiska värld.

  Redo för en tuff match Quidditch.

  Redo för en tuff match Quidditch.

  British music experience

  David Bowies dräkt och Oasis gitarr

  Dottern får gitarrlektion av inspelad lärare. I salen intill lär sig spanska ungdomar på skolresa modedanser från 1960-talet som twist och Loca-motion. Själv beundrar jag David Bowies Pierrot-dräkt från Ashes to Asher-turnén.
  Inne i O2-arenan i Greenwich ligger British Music Experience, ett relativt nytt museum som fångar höjdpunkterna i den brittiska populärmusikens historia från 1945 och framåt. Man kan handskas lite hur man vill med det här stället. Vill man vara aktiv så spelar man olika musikinstrument och får instruktioner, eller sjunger i studio och upptäcker vad tekniken kan göra med ens röst.
  Eller så nöjer man sig med att lyssna och betrakta, och grottar ner sig i valfri epok som femtiotalets skiffle, glamrockens tidiga sjuttiotal eller nittiotalets pojkband. Oavsett vilken tidsperiod man väljer finns hur mycket som helst att utforska, tusentals bilder, låtar och filmsnuttar från konserter. Dessutom massor av föremål, som den bråkige Oasis-medlemmen Noel Gallaghers Epiphone-gitarr prydd med brittiska flaggan, lunchlådor i plåt skapade för Beatles fanclub på sextiotalet och papperslappen där Sex Pistols Glen Matlock skrev texten till "Pretty Vacant".
  Åtskilliga artister har haft garderobsrensning och dumpat sina plagg här: Mick Jagger har skänkt en fin vit sparkdräkt från sjuttiotalet, Keith Richards ville inte vara sämre och gjorde sig av med sina byxor i ponnyskinn och Amy Winehouse gav bort vintageklänningar hon bar under konserter.
  David Bowie har varit extra generös och man kan följa en stor del av hans varierade dräkt­historia. Men montern där Ozzy Osbournes cape nyss hängde gapar däremot tom.
  – Han tittade förbi alldeles nyss och hämtade tillbaka capen, precis innan han skulle in till British Music Award-galan, som hölls här i O2-arenan. Han ville vara snygg i direktsändning, förklarar Roger Simmons som visar oss runt.

  • Tunnelbana: Jubilee Line till North Greenwich Pier, britishmusicexperience.com.

  Stjärna för en dag. Testa att spela och sjung själv.

  Stjärna för en dag. Testa att spela och sjung själv.

  There’s a starman waiting in the sky … Bowie var en av sjuttiotalets mest innovativa rockstjärnor.

  There's a starman waiting in the sky … Bowie var en av sjuttiotalets mest innovativa rockstjärnor.

  Noel Gallaghers Epiphone-gitarr.

  Noel Gallaghers Epiphone-gitarr.

  Inne i O2-arenan kan du uppleva rock- och popnostalgi.

  Inne i O2-arenan kan du uppleva rock- och popnostalgi.

  Marknad och musik i London

  Portobello Road, Brick Lane och Covent Garden

  Robbie Boyd står i solskenet på Portobello Road-marknaden och spelar ukulele. Efter några låtar ansluter resten av bandet. Robbie byter ut ukulelen mot gitarr och passar samtidigt på att göra lite reklam för bandets nästa riktiga konsert.
  Ett gäng brittiska tjejer i publiken vill absolut bli plåtade tillsammans med bandet, och av detta drar dottern slutsatsen att "de nog är åtminstone lite kända" (mycket riktigt så visar det sig senare att de varit förband till The Kooks).
  För en musikintresserad tonåring, för ung för att komma in på de flesta ställen där musik framförs live, kan en vandring i trängseln längs Portobello Road på lördagsförmiddagen fungera som ersättning. Ju finare väder, desto tätare mellan gatumusikerna. Många av dem låter förvånansvärt bra.
  I marknadsstånden finns det visserligen ett och annat som lockar, men om det främst är shoppingen som hägrar är nog söndagsmarknaden på Brick Lane med roliga vintagekläder och t-shirts ett bättre val för tonåringen. Missar man marknaden så kan man shoppa när som helst längs Brick Lane, förr centrum för invandrare från Bangladesh, numera trendstråk. Skivbutiken Rough Trade på nummer 91 och vintagebutiken Rokit på nummer 101 är ett par adresser som kan locka. Fler finns på visitbricklane.org.
  Vill man lyssna på musik så kan man förstås också stanna till vid Covent Garden, på piazzan och i dess närhet, där man nästan alltid prickar in duktiga gatumusiker, många av dem professionella artister.
  Robbie Boyds spontana konsert på Portobello Road fick sitt efterspel ett par veckor senare hemma i Stockholm. En lördag kom dottern hem efter en shoppingrunda på stan med sitt nya fynd: en illröd ukulele.

  • För Portobello Road-marknaden, ta tunnelbanan till Ladbroke Grove. För Brick Lane, ta tuben till Aldgate East eller Shoreditch High Street.

  Affärerna sväller ut på Portobello Road.

  Affärerna sväller ut på Portobello Road.

  Vintage och designat. På Londons gatumarknader kan du fynda gammalt och nytt mode.

  Vintage och designat. På Londons gatumarknader kan du fynda gammalt och nytt mode.

  Morgondagens stjärna? Robbie Boyd prövar lyckan på Portobello Road.

  Morgondagens stjärna? Robbie Boyd prövar lyckan på Portobello Road.

  Fler anledningar att ta med tonåringen till London

  Fish and chips på pub

  På The White Lion, korsningen Floral Street/James Street nära Covent Garden, får minderåriga komma in, till skillnad från många andra pubar.
  nicholsonpubs.co.uk.

  Spännande temapromenad

  The Beatles Walk, Rock'n' Roll London eller en ruskig tur i Jack the Rippers blodspår.
  walks.com.

  Upplev realistisk skräck

  Skräckavdelningen på Madame Tussauds kan få blodet att isa. Vissa av figurerna är levande. Åldersgräns 12 år.
  madametussauds.com.

  Madame Tussauds bjuder både på skräck som får blodet att isa och kändisar som får blodet att koka, som Taylor Lautner

  Madame Tussauds bjuder både på skräck som får blodet att isa och kändisar som får blodet att koka, som Taylor Lautner

  Rihanna

  Rihanna

  Kate Winslet

  Kate Winslet

  Få skivan signerad av popstjärna

  I skivbutiken HMV vid Oxford Circus kan du pricka in events då artister signerar skivor eller ger uppträdanden.
  hmv.com.

  Se musikal i West End

  På tkts på Leicester Square kan du köpa billiga sista minuten-biljetter. Men lockar en speciell musikal, boka hemifrån. official
  londontheatre.co.uk.

  Afternoon-tea som i Downton Abbey

  Klassiskt afternoon-tea behöver inte bli svindyrt. På enkla, gammaldags och brittiskt blommiga Elizabeth Hotel vid Lancaster Gate kostar det bara cirka 80 kr – till skillnad från upp till 400 kr på finhotellen. Ett prisvärt men lite dyrare alternativ är orangeriet, Kensington Palace, cirka 170 kr.
  londonelizabethhotel.com och hrp.org.uk/kensingtonpalace.

  Te och scones i London behöver inte kosta en förmögenhet.

  Te och scones i London behöver inte kosta en förmögenhet. (Foto Thinkstock)

  Promenera i Hoxton

  Hoxton är det kanske trendigaste området i London just nu. När små­industrierna flyttade ut för ett par årtionden sedan tog konstnärer över. Sedan följde gallerister, designers, barägare, krögare, artister och folk som bara är kreativa i största allmänhet.

  Båttur mitt i stan

  Ta en promenad längs Regent's Canal från Camdenmarknaden till Little Venice. Du kan också göra en båttur på kanalen.
  jasons.co.uk.

  Se var filmerna spelades in

  London Movie Location & TV Tour är ett alternativ till vanlig sightseeingbuss. Turerna tar dig mellan miljöer välkända från film och tv.
  britmovietours.com.

  Publik i tv-program

  applausestore.com finns info om gratis biljetter. Vid många inspelningar och direktsändningar är åldersgränsen 18.

  Klicka för att få en större karta.

  Klicka för att få en större karta.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!