• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i New Yorks Midtown

  Kvarteren runt Times Square i New York är lite av ett Disneyland. Men allt är inte fel. Här är godbitar i Midtown som räcker en hel dag.

  24 timmar i New Yorks Midtown
  På Times Square är du mitt i smeten, omsluten av blinkande neon. Foto: Thinkstock.

  6.00 God morgon!

  Sängen på hotellet är hård, men trots jetlag har du sovit gott ändå. Att hitta ett billigt och bra boende i närheten av Times Square är svårt. Fräscha Yotel (570 10th Ave) är ett av de mest pris­värda.

  06.30 Frukost på Diner

  Westway Diner (614 9th Ave) är en tvättäkta amerikansk diner. Beställ en Westway Omelette och fyll på med en trave pannkakor toppade med lönnsirap, så står du dig fram till lunch.

  07.30 Tappa hakan

  Vanka två kvarter bort till Times Square. Är det första gången? Varsågod, släpp hakan i trottaren bara. Dumgapa en stund åt blänkande skyskrapor och neon.

  08.00 Se staden vakna

  Ta hissen till Top of the Rock. Utsiktsplatsen på Rockefeller Centers tak bjuder på stans bredaste vyer och finast är det på morgonen och i solnedgång. Har du varit här, kan du med gott samvete strunta i Empire State Building.

  Top of the Rock, Rockefeller Center.

  Top of the Rock, Rockefeller Center. Foto: Göran Ingman.

  09.30 Kaffe i parken

  Skippa Central Park och testa lilla Bryant Park istället. En mustig gräs­matta, resliga platanträd, grusgångar och gröna stolar, allt nerkilat med ­skohorn bland stöddiga skyskrapor.
  Köp kaffe i en lucka i parken och slå dig ned en stund. Parken har gratis wifi.

  10.00 Hysch!

  Vid Bryant Park ligger New York Public Library. Ett av New Yorks allra vackraste hus, ut- och invändigt. Smyg runt bland bokryggar, väggmålningar och ljuskronor. Kanske Midtowns bästa gratisnöje.

  Bryant Park.

  Bryant Park. Foto: Göran Ingman.

  11.00 Shoppa japanskt

  Fifth Avenue är planetens flådigaste shoppinggata. Strunta i Armani, Bulgari och Fendi och bränn reskassan på Uniqlo istället. Den japanska klädkedjan, med snygga och funktionella plagg till fånigt låga priser, har sin största NYC-butik på 666 5th Avenue.

  12.00 Burgarlunch

  Hajpade Shake Shack har en filial på 691 8th Avenue. Köa med de andra t­uristerna där eller så byter du vänte­tiden mot en promenad till Island ­Burgers & Shakes (766 9th Ave) och ­beställer Manhattans godaste burgare.

  Shake Shack.

  Shake Shack. Foto: Göran Ingman.

  13.00 Kulturstund på MoMA

  Midtown består inte bara av krimskrams. Där finns också kulturella ­motvikter i världsklass. Museum of Modern Art (11 W 53rd St), till exempel. Grabba en karta och en ljudguide, och se så mycket du hinner av museets sex våningar.

  16.00 Eftermiddagsdrink

  Chevy's (259 W 42nd St) är ett riktigt ­turisthak. Men! De mixar fantastiska, stora, frozen margaritas för knappt 40 kr. Ett fynd i de här kvarteren.

  18.00 Fina fisken

  Foodies brukar sky kvarteren runt Times Square som pesten – men det finns ställen som inte är turistfällor. ­Italienska Esca (402 W 43rd St) får bara inte missas om du gillar fisk och skaldjur. Hyllade kocken Dave Pasternack gör ett så bra jobb att New York Times matrecensent kallade honom "mannen som kan tala med fiskar". Huvudrätterna kostar 200–250 kr.

  23.00 Hotellhäng

  Yotel har New Yorks största hotellterrass. Drick, mingla och koppla av i skenet från Midtowns skyskrapor.

   

  Missa gärna!

  Att äta på kedjerestaurangerna runt Times Square. Bubba Gump Shrimp Co, Planet Hollywood, Hard Rock Café och TGI Fridays är dyra, stressiga och dåliga.

  Missa inte!

  Att se en Broadwayshow. Även om du inte är musikalfrälst, måste du faktiskt prova en gång. Köp ­rabatterade biljetter till föreställningar samma dag hos TKTS, tdf.org, mitt på Times Square.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!