Annons
Annons
New York lockar med storstadsliv, karriärmöjligheter och mångfald, enligt Fanny Reuterswärd. Foto: Meghan Kelly & GettyImages

New York lockar med storstadsliv, karriärmöjligheter och mångfald, enligt Fanny Reuterswärd. Foto: Meghan Kelly & GettyImages

USA

New York i pandemitider – ”jag älskar staden ännu mer”

Fanny Reuterswärd har bott i New York sedan 2014 och startade podcasten Amerikabrevet för att knyta kontakt med andra kvinnor och diskutera karriär och livet i USA, men nu har även pandemins inverkan blivit ett samtalsämne.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-09 Uppdaterad 2021-06-22

Både Fanny och hennes man jobbade med reklam i Stockholm, men när chansen att jobba i USA uppenbarade sig 2014 flyttade paret till New York. Idag har de bott i metropolen i sex år, har två barn och är just nu bosatta i Cobble Hill, Brooklyn.

– Jag har gillat USA sedan första semesterresan när jag var 18 år, och när jag senare pluggade i San Francisco, säger Fanny.

Men New York är något alldeles speciellt, tycker hon. Mångfalden, det breda utbudet av precis allt och så stadens klassiska siluett – bara det ger Fanny positiva vibbar.

– Åker man från flygplatsen och möts av New Yorks skyline eller kommer upp från tunnelbanan och hamnar mitt bland husen kan jag fortfarande få den där härliga känslan av att vara här. Jag måste nästan nypa mig själv i armen.

New York i pandemitider –
New Yorks skyline slutar aldrig att häpna, tycker Fanny Reuterswärd. Foto: GettyImages

Hur var det att komma in i samhället?

– När så många kommer från andra platser är det lätt att känna sig hemma bland alla andra. Det är inget konstigt att ha en annan dialekt eller komma från ett annat land. Den känslan fanns inte på samma sätt i San Francisco, säger Fanny.

Men att skaffa vänner var svårare!

– Folk här är vana att komma och gå. Det är väl det där amerikanska sättet att just vara ytligt bekanta – som ”buddies”, men det är svårare att bli vänner på riktigt, säger Fanny.

Till en början var det också svårt att komma in i vardagslivet rent karriärmässigt, med krånglig byråkrati och lång väntan på arbetsvisum. För att hålla fast vid yrkeslivet och samtidigt knyta kontakter med andra i samma situation startade Fanny podcasten Amerikabrevet.

– Jag intervjuar kvinnor som flyttat hit som egenföretagare, partner eller för att de drömmer om att bo i New York och USA. Jag har pratat med kvinnor mellan 20 och 60 år och från helt olika branscher – modeller, generalkonsuler, entreprenörer. Förutom min egen podcast så producera jag också poddar för andra.

Idag, efter tre år, har hon intervjuat över 40 svensk-amerikanska kvinnor och pratat om deras liv, karriär, motgångar, skillnader på USA och Sverige, varför de alla älskar landet eller staden de bor i – och den senaste tiden även pandemin.

New York i pandemitider –
Fanny Reuterswärd stortrivs i New York och älskar staden ännu mer idag. Foto: Meghan Kelly

Hur är det att bo med familj och barn i New York?

– När man får barn här är det som en expressfil in i samhället. Man träffar andra föräldrar och det finns massor av aktiviteter, coola museum och saker att hitta på tillsammans med barnen, säger Fanny.

Hon tycker att New York är en bra stad att turista i som barnfamilj.

– Mitt tips skulle vara att skruva ner förväntningarna lite och inte göra mer än en sak per dag. Hinner man med det man planerat så hinner man, annars skippa det. Låt barnen bestämma vad de tycker är kul. Barn kan ju tycka att det är fantastiskt med alla högs hus, taxibilarna och parker. Man behöver inte trängas med alla andra på Times Square eller på Coney Island.

Hur har det varit under pandemin?

– I början var New York en sån där spökstad som man sett att många andra ”turist-städer” runt om i världen bli under pandemin. Vi slutade åka tunnelbana rätt omgående och har inte varit på Manhattan sen mars. Man kunde se folk åka skateboard på gatorna längs med Park Avenue, vilket var häftigt på ett sätt, men ja det var helt öde.

Hur påverkades du och din familj?

– Vi var rätt isolerade i våras, men det blev bättre när staden började öppna upp igen från och med april. Jag har följt de lokala medierna här, men som svensk har jag också tagit in den svenska rapporteringen om viruset och det har ju absolut påverkat mitt sätt att se på saken! Många här har varit väldigt oroliga och det första som stängdes var skolor och förskolor, men jag har inte varit så orolig över barnen.

Enligt Fanny har pandemin bara gjort att hon älskar staden ännu mer.

– Det som hände var att folk visade sån stark sammanhållning. Vi kollade med grannarna om de behövde något från affären, alla höll avstånd, hade på sig mask, plasthandskar och följde restriktionerna. I alla fall i mitt område i Brooklyn. Det har fått mig att älska New York ännu mer!

New York i pandemitider –
Fanny tillsammans med barnen i ansiktsmask. Foto: Privat

På sommaren lämnade familjen storstaden och åkte iväg och campade för första gången. I staden flyttade butikerna ut på gatorna och Fanny tror att New York kommer komma igen efter pandemin. Hon hoppas också att folk kommer vilja stötta mindre företag mer då.

– Var tredje affär i vårt område har behövt stänga vilket är tråkigt. Jag hoppas att det kommer få folk att supporta sina lokala småbutiker. Även som turist – att man spenderar sina pengar på till exempel bra kaffeställen som drivs av småföretag och inte stora kedjor som Starbucks. Då tror jag att den här staden, men också andra, kommer att bli levande igen.

Vad Fanny saknar mest är enkla saker som att inte ha på sig mask, kunna röra sig fritt, äta ute och träffa andra människor. Men hon saknar inte att åka in till Manhattan, utan trivs väldigt bra i Brooklyn.

Blir man någonsin klar med Manhattan?

– Det blir man ju inte. Det Manhattan jag lärde känna för sex år sedan är inte det Manhattan som finns idag, varken innan, under eller efter pandemin. Staden förändras hela tiden och känslan av ”wow vilken stad” finns ju kvar, men jag behöver inte bo mitt i det varje dag. Jag älskar Brooklyn!

Vad händer nu då? 

– Vi kommer stanna kvar här. När vi kämpat oss igenom de här sex åren med allt vad det inneburit vill vi stanna kvar. Det är en fantastisk stad och jag vill att mina barn växer upp här, men kanske att vi får se över en ”plan-B” ifall pandemin skulle fortsätta. Kanske att man flyttar längre ut från staden som många har gjort. Man inser hur skört samhället är! Och om allt går bra med restriktioner och flyget kommer vi att resa hem till Sverige över jul.

Tror du pandemin kan föra med sig något positivt?

– Jodå, bara en sån sak som att jobba på distans. Det känns som att det kommer att accepteras mycket mer nu när man insett att det faktiskt kan fungera. För småbarnsföräldrar gör det vårt jobb mycket lättare med mer flexibel arbetstid.  Det blir effektivare när man slipper transporttiderna, som kan vara rätt stora i städer som New York.

New York i pandemitider –
Lämna Manhattan, promenera över Brooklyn Bridge och upptäck Brooklyn och Fannys kvarter i Cobble Hill. Foto: GettyImages

3 New York-tips från Fanny

För nybörjare

Absolut att man bör se klassiska sevärdheter som Times Square, 9/11 Memorial Museum, Central Park och liknande platser. Ett tips är att ta med joggingskorna och jogga i Central Park eller längs med East River. Då känner man sig som en lokalbo! Eller köp ett cykelpass och upptäck fler ställen utan att försvinna ner i tunnelbanesystemet (även om det i sig är en upplevelse). Det finns massor av bra cykelvägar i staden och det är säkert att cykla.

För den som sett allt

Ta dig till Upstate New York längst Hudsonfloden och besök de mindre städerna där. Runt omkring New York finns allt möjligt. Två timmar norrut finns skidbackar för den som vill åka utför och två timmar söderut härliga stränder för den som vill sola och bada. Dessutom finns härliga bondgårdar och vingårdar inom räckhåll.

Mat och dryck i Cobble Hill

Kafferosterier är alltid uppskattade av Fanny och en personlig favorit är Stumptown Coffee som finns på tre ställen i New York: Cobble Hill, Ace Hotel New York och Greenwich Village.

När det kommer till matställen är det en lokal italienare som hamnar i topp – Frankies. Restaurangen är en typisk kvarterskrog med härlig uteservering och har också en intilliggande pizzeria, bar och vinbutik. En annan lokal favorit är Layenda som serverar mat från såväl Syd- som Centralamerika och Karibien. Missa inte deras cocktails!

Podden Amerikabrevet finns på bland annat iTunes, Spotify och Apple Podcast

Sköna Bedford-Stuyvesant – en oupptäckt stadsdel i Brooklyn

New York för förstagångsbesökare – den ultimata guiden

Quiz: Känner du igen de här ikoniska sevärdheterna i New York

Emily in Paris – kliché som väcker reslust men knappast till Paris


Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-09
USANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen