• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 ställen du inte får missa i Wien

  Wien är kaféernas huvudstad i Europa. Men här finns också vinodlingar med gårdsserveringar, spännande museer, ett galet och skevt smurfhus och en enorm gatumarknad för gourmeter.

  10 ställen du inte får missa i Wien
  Wiens katolska domkyrka Stefansdomen. Foto: Istock.

  1 Alt Wien

  Klassiskt sunkkafé

  På halvsunkiga, cigarettrökiga och helt underbara Café Alt Wien sitter du i en klarröd sammetssoffa och beundrar de brokiga affischerna för olika kulturevenemang. Kaféet öppnades av makarna Hawelka 1936, två år före Anschluss, medan Wien ännu var kulturellt och politiskt fritt och stöveltrampet ännu inte hördes i gränden. Kom för frukostmacka, eftermiddagskaffe eller kvällsöl. 

  Bäckerstrasse 9, t-bana Stubentor

  Underbara Alt Wien.Rökigt, halvsunkigt, kulturellt och mänskligt. Foto: Johan Marklund.

  2 Sigmund Freud Museum

  Psykoanalysens fader

  Museet som är inrymt i Freuds hem tar dig med till en tid då divanen blev synonymt med grävande i vårt innersta. Är du ett riktigt fan ska du gå den tre timmar långa guidade promenaden med Freudexperten
  Eleonore Neubacher (se reportaget) genom Wiens undermedvetna, förmedlad av Wiens turistbyrå.

  Berggasse 19, t-bana Rossauer Lände

  3 Hundertwasser Haus

  Skevt smurfhus

  Inte ett plant golv, inte en vertikal vägg. Allt har organiska former och böljar, buktar och sluttar. Friedensreich Hundert-wasser är Wiens nyskapande konstnär och arkitekt och som ritade byggnader som känns som ett hus byggt av smurfar. I Hundertwasserhaus med 50 lägenheter, affärer, lekplatser och vinterträdgård är alla vinklar oräta. 

  Kegelgasse 36–38 (tvärgata till Löwengasse), t-bana Landstrasse–Wien-Mitte

  Psykadeliskt smurfhus. Foto: Bigstock.

  4 Hotell Sacher

  Klassiska bakverk

  Pråligt lyxhotell med kaférum som känns som scendekor från en Strindberg- eller Ibsenpjäs. För ditt inre ser du krinoliner, käppar och rundkullade hattar. Beställ en kopp kaffe och en bit sachertårta, bakverket som härstammar just härifrån, och sätt tänderna i den massiva chokladsockerkakan som serveras med en klick fluffig vispgrädde bredvid.

  Philharmoniker Strasse 4, sacher.com, t-bana Karlsplatz

  Ät Sachertårta på hotellet där tårtan skapades. Foto: Hotel Sacher.

  5. Wien Museum

  Allt om stadens historia

  Bjuder på en resa tillbaka till åren då Wien var pampig imperiehuvudstad för det jättelika centraleuropeiska habsburgska imperiet. Här får du veta allt om hur Ringstrasse byggdes i ruinerna av stads-muren och hur världsutställningen arrangerades 1873 och förändrade staden i grunden. Dessutom fin permanent utställning med Gustav Klimt, stadens berömda konstnär.

  Karlsplatz 8, wienmuseum.at, t-bana Karlplatz

  6 Café Hawelka

  Fika bland författarna

  1939 bestämde sig Leopold och Josefine Hawelka för att sälja Alt Wien och öppna ett nytt kafé hundra meter från Stefansdomen. Det rödgrårandiga tyget i sofforna är nött, väggarna bruna och trästolarna nedsuttna. Och många av gästerna är lika insuttna och egensinniga som sofforna. På femtiotalet blev Hawelka en samlingsplats för stadens författare och litteraturkritiker, bland andra skådespelaren Klaus Maria Brandauer, för-fattaren Elias Canetti och arkitekten- Friedensreich Hundert-wasser. 

  Dorotheergasse 6, hawelka.at, t-bana Stephansplatz

  Café Hawelka. Här har många författare och konstnärer hängt. Foto: Johan Marklund.

  7 Café Bräunerhof

  Där tiden stått stilla

  Ljusbruna väggar, gröna soffor, nakna spretande rockhängare. Som om klockan stannat på 1955. Det vilar något djupt otidsenligt över Bräunerhof som var österrikiska författaren Thomas Bernards favorithak. Bordsservering med kärva kypare, stort utbud av tidningar och klassiskt wiensk kafémeny, bakelser och rejäla mackor på surdegsbröd. Sitt kvar efter lunchrusningen och dröm dig bort med en kopp salon einspänner och en prasslande dagstidning. Eller kom en lördag då en orkester spelar.

  Stallburggasse 2, t-bana Stephansplatz

  8 Naschmarkt

  Anrik marknad

  Strosa runt på matmarknaden som har anor tillbaka till 1500-talet, lukta och smaka på ostar, korvar, kryddor och blommor. Slå dig ner på ett av de många kaféerna och ät lunch i någon av de fina fisk- och skaldjurs-barerna. Här finns också sushi och kebab och förstås ställen som serverar lokala special-iteter som kaiserschmarren (kejsar-pannkakor) och palatschinken (centraleuropeiska crêpes). Kommer du lördag eller söndag har du att göra hela förmiddagen: då sväller Naschmarkt till en stor loppmarknad med vintagekläder, vinylskivor, husgeråd, gamla leksaker och antikviteter.

  Wienzeile, t-bana Karlsplatz eller Kettenbrückengasse

  Loppisfynd på Naschsmarkt.

  Loppisfynd på Naschsmarkt.Foto: Johan Marklund.

  9 Heuriger Wieninger

  Vin i Wien

  Wien är den stad i världen där det innanför stadsgränsen odlas mest vindruvor och görs mest vin. Gör därför som tusen-tals Wienbor: ta spårvagnen till en heuriger, alltså en vingård med egen servering, och dela på en karaff vitt vin. Grinzing är populäraste området, men testa hellre byn Stammers-dorf nordost om centrum. Där finns bland annat Heuriger Wieninger som har god buffé, utmärkt vin och mysig innergård.

  Stammersdorfer Strasse 78, heuriger-wieninger.at, spårvagn från Praterstern
  till Stammersdorf

  Friskt vitt vin, fläskben och gemyt på Heuriger Wieninger.

  Friskt vitt vin, fläskben och gemyt på Heuriger Wieninger. Foto: Johan Marklund.

  10 Restaurang Griechenbeisl

  Stans äldsta krog

  Stans äldsta ännu öppna restaurang har anor tillbaka till 1400-talet. Sitt inne under medeltida valv eller ute på den lilla serveringen mellan de persikofärgade husfasaderna. Stadig meny med knödel, potatis-, rejäla köttbitar och fruktsnapsar. Wienerschnitzeln är kompetent och stor nog att föda två. Om du mot förmodan har plats kvar i magen, runda av med hemmagjord vaniljglass med äppel- och päronkräm.

  Fleischmarkt 11, t-bana Schwedenplatz

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!