Annons
Annons

Letar du efter anledningar att åka till Wien? Här kommer 9 stycken! Foto: Getty images & Sofia Zetterqvist.

Österrike

9 anledningar varför du ska resa till Wien

Wienervals, sachertårta, avslappnat strandhäng och vingårdar mitt i stan. Wien är en ultimat kombination av klassiskt och superhippt. Här är 9 anledningar till varför en resa till Österrikes huvudstad vore en bra idé!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-28 Uppdaterad 2023-01-26

1. Världens bästa stad att bo i

Varje år listar analysföretaget Economist Intelligence Unit världens städer utifrån hur bra de är att bo i. Innan pandemin toppade Wien listan men försvann sedan helt från topp-tio när restriktioner och nedstängningar drabbade staden. I år är de tillbaka igen – som vinnare! Bra infrastruktur, sjukvård och ett stort kulturutbud är de största anledningarna.

Wien toppar listan över världens bästa städer att bo i. Foto: Getty images.

2. Vingårdar mitt i city

Wien är världens enda metropol som har vinodlingar av större format i stadskärnan. Vingårdarna utgör totalt 700 hektar av stadens yta! Ta spårvagnen till en så kallad heuriger, en vingård med servering där du beställer in vin i karaff. Vanligast är viner gjorda på de vita druvorna Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder och Chardonnay.

För tips på heuriger att besöka – läs: 10 ställen du inte får missa i Wien

Beställ in en karaff med lokalproducerat vin på någon av stadens ”heuriger”. Foto: Getty images.

3. Nära till allt

Wien ligger i Europas mitt med sju andra länder som grannar. Det här gör förstås att du enkelt kan kombinera en vistelse i staden med en annan stad! Från Wien tar du dig enkelt med direkttåg till exempelvis Slovakiens huvudstad Bratislava (1 tim), Budapest i Ungern (drygt 2,5 tim), München i Tyskland (4 tim) och Prag i Tjeckien (4,5 tim).

Ta tåget till den slovakiska huvudstaden över dagen! Billigt och enkelt. Foto: Getty images.

4. Klassisk konst

Klassisk musik, wienervals, och sachertårta. Wien är den klassiska konstens högborg. Här bodde mästerkompositörer som Wolfgang Amadeus Mozart och Joseph Haydn, och Jugendkonstnären Gustaf Klimt. Förutom mängder av museum och konsthallar så är staden i sig som ett museum med det ena vackrare huset efter det andra. Börja vid den berömda domkyrkan Stefansdomen vid Stephansplatz och promenera i riktning mot Spanska ridskolan för hästkonst i all sin prakt!

Konsthistoriska museet i Wien. Foto: Paul Bauer/Austria.info.

5. Hippt häng

Kontrasterna mellan klassisk kultur och sköna hipsterhak är enligt undertecknad det allra bästa med staden. Ett tips för skönt strandhäng är nere på flodpromenaden vid Schwedenplatz. Här kantas floden av urbana barer, gatukonst och strandrestauranger. Ett annat område är det 7:e distriktet Neubau med lokala designers och gallerier. Där ligger även Museumsquartier, även kallat ”MQ” – ett 60 000 kvadratmeter stort område med konst i alla former och färger.

6. Världens grönaste stad

Mer än hälften av Wien består av grönområden! Det har gjort att staden även rankats som världens allra grönaste stad. Hus varvas med ängar, skogar och trädgårdar. Staden rymmer även 800 lantbruk, 700 biodlare och 400 vingårdar. Ett måste är stadsparken, men även att bege sig till andra sidan floden och Alte Donau för ett dopp. Promenera vidare till den pittoreska vattenparken Floridsdorfer Wasserpark med sina många broar och vackra oaser.

En gyllene violinist! Johann Strauss i stadens stadspark. Foto: Getty images.

7. Enkelt att ta sig runt

”Stabil” och ”infrastruktur” må vara två av mänsklighetens tråkigaste ord, men ack så viktiga för ett samhälle att de står i kombination. I Wien är just infrastrukturen stabil. Som resenär är det framför allt den välutvecklade tågtrafiken som märks, här finns 162 linjer att välja mellan. Det är billigt och enkelt att ta sig fram vilket även bevisas av att 73% av Wienborna åker med offentliga transportmedel till arbetet varje dag. Den som hellre cyklar har totalt 1.400 kilometer cykelväg.

I Wien tar du dig enkelt till vingårdarna med kollektivtrafiken. Foto: Florence Stoiber/Austria.info.

8. Marknaderna

Wiens kändaste matmarknad är Naschmarkt och brukar även kallas för ”stadens mage”. Det är en lång utomhusmarknad som funnits sedan 1800-talet. Här shoppar man delikatesser från världens alla hörn; baklava, turkisk konfekt, norska laxar och persiskt bröd. Men den hungrige kan även åtnjuta maten från någon av de många restaurangerna – eller köpa med sig picknickmat till parken. På helgerna förlängs marknaden med kläder och andra prylar. Den som gillar julmarknader åker förstås till Wien under december!

9. Gemütlich!

I Danmark har man ”hygge”, i Sverige ”mysigt”. I Wien är det ordet ”gemütlich” som gäller, vilket betyder ungefär ”mysigt” på svenska. I Wien är man bra på att inte stressa i onödan, kanske är det även därför man utsetts till världens bästa stad att bo i?

Ett sätt att leva ”gemütlich” på är förstås att fika den för staden så kända sachertårtan på något av de klassiska kaféerna. Foto: Getty images.

För fler tips till Österrike – lyssna på Vagabonds podcast-avsnitt om Österrike!


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-28
ÖsterrikeRestipsWeekendresaWien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen