Resa med barn-bloggen

Redaktionschefsstolen

2014-10-03 13:39 Kommentera

redaktionschefsstolen.jpg

Såhär ser den ut: redaktionschefsstolen.

Fredrik Brändström är föräldraledig med sitt andra barn. Nu sitter jag på hans plats fram till sista februari. Som ni ser en ganska fin stol. Ganska lik min gamla. :-)

2014-10-03 13:39 Kommentera

Boken!

2014-05-09 09:19 9 kommentarer

travel-writing.jpg
Att skriva om att skriva. Foto: Thinkstock.

Just nu håller jag på och förverkligar en dröm. Vi som jobbar på Vagabond har länge haft en idé som ska realiseras. Äntligen.

Jag jobbar för fullt med en bok om hur man skriver resereportage.

Det ska bli en handbok, som ska användas som kurslitteratur på Vagabonds reseskrivarkurser, men också distribueras via handeln. Den riktar sig till alla som älskar att resa och skriva, och som vill bli bättre på det.

Jag är redaktör för boken och skriver merparten av kapitlen. Men även mina kolleger bidrar förstås. Vi samlar våra erfarenheter, berättar om de gånger då vi har gjort bort oss, då arbetet på fältet har gått alldeles åt skogen. Vi berättar hur du ska göra för att inte göra om samma misstag.

Framför allt ger vi dig verktyg för att du själv ska kunna skriva så fångande så att läsaren känner att han eller hon är på plats – precis där du har varit – och upplever samma sak som du. Vi ger dig våra allra bästa karriärtips, och råd om hur du säljer dina reportage till motsträviga redaktörer.

Jobbet med boken kräver min fulla uppmärksamhet just nu. Därför har det blivit färre blogginlägg den senaste tiden. Och ännu färre lär det bli, fram till 31 augusti. Då infaller Dagen D som i deadline för boken. Sen dröjer det ytterligare några månader innan du kan ha den i din hand. Innehållet ska finslipas, den ska layoutas och tryckas.

Läs mer om Vagabonds reseskrivarkurser här. För visst vill du väl bli bättre på att skriva om dina reseupplevelser?

Och önska mig lycka till. För nu får jag snällt sitta här på rumpan och skriva. Ända tills de där typ 300 sidorna är klara.

2014-05-09 09:19 9 kommentarer

Resesulky som vinst

2014-05-06 13:01 Kommentera

Ni har förstås inte missat att ni kan vinna en resevagn i en tävling här på Vagabond? Svara på tre enkla frågor här!

2014-05-06 13:01 Kommentera

Årets bästa nummer

2014-04-25 14:48 Kommentera

Äntligen! Nu är Vagabonds temanummer om resor med barn här. Kommer att finnas ute i butikerna om bara några dagar.

Som jag har längtat efter att få se det i tryck. För det första gillar jag verkligen omslaget.

omslaget.jpg
seglingen2.jpg

Här kan ni läsa mitt reportage om vår Greklandssegling. Jag har också gjort en guide till just segling i Medelhavet, med alltifrån rederier till krav och priser – och förstås bästa tipsen för hur man får hela familjen att trivas på båten.

familjerna.jpg

Sen följer några intervjuer som jag har gjort med extra äventyrliga småbarnsfamiljer. Bland annat familjen Lasson som satte ett taktält på jeepen, och drog iväg i sydöstlig rikning. 2 000 mil senare var de hemma igen.

barnvagnstest.jpg

Och så har vi gjort ett test av resevagnar i samarbete med Råd & Rön. Ska man testa något så ska man göra det ordentligt och Råd & Rön är ju alldeles överlägsna på produkttester. Tyvärr visade det sig att flera av de testade paraplyvagnarna inte klarar säkerhetskraven.

Köp numret! Där finns testresultatet.

2014-04-25 14:48 Kommentera

Så lär du barnen åka skidor

2014-04-20 20:56 Kommentera
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Skidresor

skidfamilj1.jpg
Familjen Tormena består av mamma Elsa, pappa Robert, Stella snart sex år, Saga tre år och Sebastian ett och ett halvt år. Här är Stella och Saga på Mottolino.

Jag fick ett mejl av skidälskande trebarnsmamman Elsa Tormena. Tillsammans med maken Robert och sina små drog hon till Italien i en månad för att göra just det som familjen gillar mest – åka skidor. Här ger hon bästa tipsen för att göra skidsemestern lyckad, och dessutom råd om hur man lär barnen att ta sig ner för backen.

Varför ville ni till Alperna?

– Vi vuxna är väldigt förtjusta i skidåkning och har en önskan att våra barn ska bli det med. Vi har många gånger sagt att skidsemestrarna är de bästa semestrarna och då särskilt skidsemestrarna i Alperna.

Varför valde ni just Livigno?
– När vi bestämt oss för en skidsemester som skulle vara i fyra veckor började vi titta på italienska alperna. Italien ligger oss varmt om hjärtat och vi hade hört att Livigno är en bra skidort och dessutom är det en skattefri zon vilket gör att det är billigare att leva där.

Hur finansierade ni er resa?
– Vi var föräldralediga båda två under resan. Skidsemestrar är inte billiga. Men att leva i Livigno kostade inte mer än i Sverige. Vi bodde i en lägenhet och lagade mesta maten själva. Men att unna sig lunch i backen ibland var faktiskt lite billigare än att äta lunch på restaurang i Göteborg. Vi hade bara ett liftkort – trots att de är personliga – eftersom en vuxen var tvungen att passa Sebastian. Barnens liftkort var gratis. Stannar man fyra veckor går det att förhandla sig till bättre pris på saker som hyra av lägenhet och liftkort.

skidfamilj2.jpg
Elsa har Saga i sele och plogar sig nedåt.

Hur lär man små barn att åka skidor?
– De lär sig fantastiskt fort själva. I Livigno fanns det ett flertal barnbackar med olika svårighetsgrad. Alla hade rullband som lift så det dröjde inte länge innan Saga, som är tre år, kunde åka själv upp och ner i de lättare barnbackarna. Efter några dagars träning i barnbacken kände vi att Stella klarade stora backar med mindre lutning och med Saga i sele kunde även hon följa med där. Vi hade väldig tur med vädret. Strålande sol mest hela tiden. Att barnen slapp frysa var en bra förutsättning. Vattenflaska och chokladbitar i fickan är att rekommendera. Båda stora och små kan behöva en extra energikick någon gång. Självklart får man ha ett lägre tempo när man åker med småbarn och brantare backar är ingen njutning med en treåring i sele framför sig eftersom man bara kan ploga sig neråt.

Är det inte krångligt att åka på skidresa med småbarn?
– Inte särskilt faktiskt! Vi hade en busshållplats precis utanför dörren. Egentligen var det inte nödvändigt att ta bussen men då slapp barnen att gå så långt med pjäxorna på och den vuxna slapp att bära tre par skidor. Liftpersonalen var alltid trevlig och hjälpsam. T ex hjälpte de till att lyfta upp det ena barnet när vi skulle åka sittlift.
[b]

skidfamilj3.jpg
Sebastian i gungan. Den som tog hand om honom fick hänga mycket på lekplatsen medan de större barnen var i skidbacken.

Värsta upplevelsen under resan?
– Omständigheter gjorde att Sebastian blev övertrött och inte kom till ro att somna i bilen under hemresan. Två dagar med gnällig/skrikig ettåring är enormt påfrestande!

Bästa upplevelsen under resan?

– När vi är på väg till topprestaurangen för att äta lunch och Stella för första gången åker kabinliften hela vägen upp och hon utbrister: "Händer det här på riktigt, jag tror inte att det är sant! Så vackert! Ska vi äta lunch i himlen, eller?" Så härlig bekräftelse på att även barnen uppskattar miljön och upplevelsen.

Elsas fem bästa tips på hur får en lyckad skidresa med barn
• En bra frukost är ett måste. Vi märkte skillnad på ork när våra havregryn tog slut och vi inte längre åt grötfrukost. Slarva inte heller med mellanmål.
• Åker man mer än en vecka går det åt en vilodag för kroppen. Simhallen, studsmattor och pulkaåkning är även det ansträngande för de små.
• Att åka ett helt varv med kabinlift kan vara "ascoolt".
• Äter man lunch hemma kan barnen leka en stund så att de vuxna hinner smälta maten innan det är dags att köra igen.
• Jäkta inte!

2014-04-20 20:56 Kommentera
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Skidresor

Mikrochip på barnen

2014-04-14 10:29 Kommentera
Kategori: Prylar

framtidensresande.jpg
Foto: Thinkstock

Ska du sätta mikrochip på barnen så att du håller reda på dem på resan? Så blir det om tio år, enligt en ny rapport om framtidens resande från flygsökmotorn Skyscanner.

Mycket i rapporten låter som science fiction – alltifrån digitala resekompisar som fixar hela bokningen till att man ska kunna känna sanden mellan tårna och resa virtuellt redan innan man bokar. Men rapportförfattaren påpekar att all den teknik som nämns redan idag redan finns i någon form. Ofta som prototyper eller under test.

Redan nu använder en del föräldrar tjänster som innebär att de genom barnens mobiltelefoner kan se var de befinner sig. I rapporten hävdas att det i framtiden kan bli aktuellt att placera mikrochip i barnens klädesplagg – till och med under huden på dem. Om barnen dessutom har på sig ett par glasögon kan man montera en pytteliten kamera i dessa, så att man som förälder dessutom kan se just det som barnen ser.

Nu är frågan: ni ha full koll på era avkommor? Kanske kolla exakt vad 18-åringen är med om på Asienluffen. Följa varenda steg som 15-åringen tar på språkresan, första gången borta så länge från sina föräldrar.

Och tekniken följer ju inte bara med på resan utan används hemma också. Det är bara att slå på kameran när du sitter på jobbet, och kolla om ungen läser läxorna som han eller hon lovat.

Visst är det ett sjå att hålla reda på en 2-åring och en 4-åring på exempelvis en flygplats. Men att mikrochippa dem utifall att de skulle komma bort låter ju helt... vansinnigt.

Är det inte så man gör med katter och hundar?

Föreställ er samtalet mellan två föräldrar som stöter ihop efter förskolelämningen på morgonen:
– Har du låtit mikrochippa dina än eller?
– Nej, vi har inte hunnit än. Det har varit fullt upp med grejer på jobbet. Men vi har en tid på tisdag. Det blir bra. Då hinner vi innan vi åker till Mallis.

Här kan du läsa rapporten

2014-04-14 10:29 Kommentera
Kategori: Prylar

Pausade ekorrhjulet

2014-04-10 09:23 Kommentera
Kategori: Bo utomlands, Resmål, Sydafrika

grell1.jpg
Pappa Göran, Tilda 17 år, Viktor 19 år, mamma Marie, och Liza 11 år samt hunden Diva.

Det kom ett mejl till oss på Vagabond – från Sydafrika.
"Detta är vårt livs äventyr", skrev Marie Grell.
"Detta är en dröm om att göra något annat tillsammans hela familjen innan barnen blir så stora att de flyttar hemifrån."

Tillsammans med maken Göran och tre barn bor hon i Sydafrika i tio månader. Marie Grell berättar om ett sammansvetsande år, och om vikten av att våga kasta sig ut och förverkliga sina drömmar.

Vad gör ni i Sydafrika?
– Vi bor i Stellenbosch i Western Cape där vi hyr ett möblerat hus. Barnen går i olika skolor och jag och Göran är lediga. Detta är vårt livs familjeäventyr, som vi ville genomföra innan barnen blir så stora att de flyttar hemifrån. Funderingarna på det hade funnits ett tag men beslutet tog vi i efterdyningarna efter att vår dotter Liza insjuknade i diabetes hösten 2011, samtidigt som Görans mamma och syster drabbades av svåra sjukdomar. Vi kände helt enkelt att livet är för kort för att inte göra det vi drömmer om.

Varför valde ni just Sydafrika?
– Vi har hört från många som varit här att det är ett fantastiskt ställe. Vi har dessutom vänner som emigrerade till Sydafrika för åtta år sedan och de pratar sig varma om landet. Kraven vi hade på landet vi skulle flytta till var framförallt att de pratar engelska eftersom det är en av meningarna med resan, att barnen lär sig prata flytande engelska, det skulle vara varmt och soligt samt annorlunda kulturmässigt jämfört med Sverige.

Var det svårt att få ledigt från era respektive jobb?
– Jag arbetar som sjukgymnast och hälsorådgivare på egna företaget re:build AB. Göran arbetar med investeringar, egna företag samt styrelseuppdrag. Att ta ett år "ledigt" var inte helt okomplicerat. Det är en stor risk att man tappar uppdrag och kunder men vi bestämde oss för att chansa. Det verkar som vi har tur....de flesta av våra uppdrag kommer finnas kvar när vi kommer hem.

grell4.jpg
Familjen på utflykt.

Hur finansierar ni vistelsen?
– Vi har hyrt ut vårt hus i Sävedalen och kostnadsläget i Sydafrika är väsentligt mycket lägre än i Sverige. Den stora kostnaden blir förlorad arbetsinkomst under nio månader. Men vi ser inte det som en kostnad – det är en av våra viktigaste investeringar någonsin för familjen som helhet och barnen i synnerhet. Upplevelsen går inte att värdera i pengar.

Hur löste ni skolan för barnen?

– Liza och Tilda går på en sydafrikansk engelskspråkig skola i Stellenbosch. Liza kommer vid hemkomst fortsätta i sin gamla klass. Vi har själva valt att låta henne läsa in matten parallellt med sina svenska kamrater, samt vissa moment i svenskan, men det var inget krav. Tilda gick klart åk 1 på gymnasiet innan vi åkte och hon kan inte tillgodoräkna sig året utomlands som åk 2 i svenska gymnasiet. För att slippa gå om tvåan när vi kommer hem har hon därför varit inskriven på Värmdö Distans Gymnasium, parallellt med sin sydafrikanska high school. Viktor läser på Stellenbosch University bland annat ekonom, ledarskap, kommunikation och psykologi.

Vad krävdes för att få ta med sig hunden?
– En del vaccinationer och massor av pappersexercis från de sydafrikanska myndigheterna. Att ta med Diva hit var nog det momentet som tog mest av min tid sett till förberedelser innan resan. Men att lämna henne hemma var aldrig ett alternativ.

Vad är det bästa med att ni gjort slag i saken?
– Det går inte att beskriva i ord hur mycket Sydafrikavistelsen har påverkat oss alla positivt sett ur många olika perspektiv. Allt har fungerat hur smidigt som helst, från inskolning av barnen i skolan till det faktum att vi skulle skola in oss i det sydafrikanska samhället och lära känna folk på plats. Det har varit en oerhört familjesammansvetsande, en teambyggande aktivitet och ett lärorikt äventyr.

grell3.jpg
Göran och Marie på Godahoppsudden.
grell2.jpg
Liza utanför Green Point Area.

Har du något särskilt att berätta från er vistelse, någon händelse som varit extra minnesvärd?
– Vi var på plats i Sydafrika när Nelson Mandela dog. Att vara här och se hur folk firade och hyllade sin landsfader kan fortfarande idag ge oss gåshud och tårar i ögonen. De sörjde inte hans död. De firade hans storhet. Minnesceremoni på Green Point Arena i Cape Town som vi var på i december är något av det mäktigaste vi har upplevt inte bara i SA utan i hela vårt liv. Men det som varit mest fantastiskt under vår vistelse här har varit betydelsen av att få bidra med arbetet på barnhemmet Sakhumzi och hjälpa till att förbättra livet i kåkstaden för många av de utsatta barnen.

Och så har du vunnit en tävling om bästa resebloggen, berätta mer!

– Jag vann Travel Blog Awards i kategorin "Bästa bloggen om att leva utomlands". Det som fick mig att tacka ja till att delta var att priset var en bok publikation av bloggen, ddet vill säga det som jag ändå hade bestämt mig för att göra själv och ge till barnen när vi kommer hem. Sedan blev det så galet, fantastiskt, jättekul att jag gick och vann.

Läs Maries blogg som heter http://karusellgrell.wordpress.com/ Karusell Grell].

2014-04-10 09:23 Kommentera
Kategori: Bo utomlands, Resmål, Sydafrika

Böcker som gör succé

2014-04-08 09:38 Kommentera

Usch vad sjuka barnen har varit i mars månad. Vi klarade oss undan den berömda vabruari (VAB=Vård av barn), men mars blev en månad full av baciller och en lång rad av vab-dagar.

Som alla vabbande föräldrar vet så gäller det att fylla dagarna med något vettigt, medan febertermometern visar 39 grader, och immunförsvaret jobbar på.

Vi ägnade oss en hel del åt att göra egna böcker. Om resor som varit. Om sånt som komma skall.

Det låter ju väldigt pretentiöst, men är så enkelt som att man häftar ihop några A4-papper, och ritar en serie. Att teckna är inte min största talang, men jag gör det ändå.

Tre böcker har vi hittills gjort med de storsäljande titlarna:
"Familjen Lundkvist åker till Mallorca"
"Familjen Lundkvist åker till Kolmården"
"Familjen Lundkvist åker till Turkiet"

Nej, de finns inte till försäljning. Men jag kan läsa dem för er någon dag. Berättelserna kretsar en del kring att man står i kö på flygplatser, åker buss, sover på hotell och äter frukost. Väldigt spännande!

familjebocker.jpg
Fyraåringens favorittitlar just nu.

2014-04-08 09:38 Kommentera

Vart åker vi?

2014-03-28 15:36 2 kommentarer
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Resmål

pinned-map.jpg
Foto: Thinkstock

Vi fick ett brev från Karin, som löd såhär:

Hej Vagabond!
Vi funderar på att åka till ett eller flera varma länder från mitten av januari till mitten av mars 2015. Vi kommer att ha två barn med oss – ett på 4 år och ett på 8 månader. Vid förra föräldraledigheten reste vi i Thailand, Malaysia och Vietnam. Det var kanon! Nu vill vi gärna se något annat. Har ni tips på ett eller flera länder som uppfyller dessa kriterier: varmt, säkert, barnvänligt, hyfsad prisnivå (vi vill klara oss på föräldrapengen), fina stränder, lätt att resa i och inte massa läskiga sjukdomar? Hoppas ni kan hjälpa!

Karin

Och såhär låter mitt svar:

Hej Karin! Vilken rolig plan! Du sätter verkligen fingret på just det som många barnfamiljer efterfrågar på resande fot. Det ska varmt, säkert, barnvänligt, enkelt, med fina stränder och hyfsad prisnivå. Dessutom vill man inte behöva ge de små alltför många vaccinationer, och undvika exempelvis malariadrabbade områden.

Sist men inte minst vill många lämna Sverige när det är som kallast och mörkast – under vintern. Och då måste man ju börja med att utesluta hela Medelhavsområdet – åtminstone om man vill bada i havet.

Hade ni inte redan varit i Malaysia, Thailand och Vietnam hade jag absolut sagt det! Men vad tror ni om Brasilien eller Argentina? Hit vet jag en hel del föräldralediga familjer som styrt kosan!

Tyvärr är ju Nya Zeeland och Australien dyra resmål, USA likaså. Men om ni vill satsa på något av dessa länder ändå, finns det ju mycket man kan göra för att få ned priset. Exempelvis byta bostad, eller hyra ut er bostad hemma och försöka få tag på motsvarande billigt boende där. Stanna på en plats snarare än att hasta runt kan också få ned priset, och brukar passa barnen.

Eller så kör ni Sydostasien igen, bara för att det är ett säkert kort. Lycka till, och återkom gärna med er slutliga resplan!

Har du något annat klockrent tips till Karin? Kommentera!

2014-03-28 15:36 2 kommentarer
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Resmål

Missa inte Mallis

2014-03-21 14:31 Kommentera
Kategori: Mallorca

mallis_i_magasinet.jpg
Vagabond nr 3 2014.

Då kom nya numret och mitt reportage om att vandra på Mallorca. Jag blir alltid lika imponerad av vår fantastiskt duktiga AD Sara. Allt hon rör vid blir guld. Typ.

mallis_i_vagabond.jpg
Vandra med barn på Mallorca på sidan 56.

2014-03-21 14:31 Kommentera
Kategori: Mallorca

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206