Annons
Annons
Mokoro är det traditionella fortskaffningsmedlet i Okavango, och en populär turistaktivitet. Foto: Johan Marklund

Mokoro är det traditionella fortskaffningsmedlet i Okavango, och en populär turistaktivitet. Foto: Johan Marklund

Botswana

Guide: Lyxsafari i Botswana

Vagabonds guide till lyxsafari i Botswana. Tips på boende och sevärdheter.

Text: Fredrik Brändström • 2018-11-19 Uppdaterad 2021-06-22

Snabbfakta: 

Resa dit

Staden Maun i nordvästra Botswana kallas för porten till Okavangodeltat. Internationella flyg från Skandinavien går oftast via Johannesburg i Sydafrika. Härifrån flyger bl a Air Botswana vidare till Maun (ca 2 timmar). 

Bäst tid att åka:

Okavango funkar bra året om. Juli–sep är högsäsong och bjuder på torrt väder och mycket vatten i deltat. Nov–mar är regnsäsong med högre temperaturer, men regnen är sällan särskilt ihållande. En del lodger stänger under denna period. Maj–okt är bäst för att se vilda djur på safari, medan nov–april är bäst för fågelskådning.

Guide: Lyxsafari i Botswana
Bättre än storbilds-tv. På Vumbura Plains har man naturen alldeles utanför fönstret.

 

 

3 saker du inte bör missa i Botswana 

Okavango är förstås ett måste i Botswana men passa även på att se dessa närliggande sevärdheter.

1. Victoriafallen

Världens mäktigaste vattenfall ligger en kort resa med flyg från Maun. Stanna ett par dagar och utforska alla aktiviteter i området.

2. Chobe National Park

En annat av Botswanas ikoniska naturområden och ett av de bästa ställena i Afrika för att se elefanter i stora hjordar.

3. Kalahariöknen

En fridfull och vacker plats, där man känner sig långt bort från allt. Bra fågelliv och chans att se lejon.

Guide: Lyxsafari i Botswana
Ground hornbill.

Bo:

I Okavango drivs många av lodgerna av Botswana-baserade arrangören Wilderness Safari. Priserna är skyhöga, detta är lyx av den yppersta klassen. Men då ingår det mesta, från safariturer till mat, dryck och transporter. Och guider samt service är klanderfritt. Man kan också uppleva Okavango på egen hand och till ett lägre pris om man väljer att ta in på ett budgethotell i Maun och göra utflykter därifrån. Flera arrangörer erbjuder turer på en eller flera dagar, med övernattning på camping. Även ett flertal svenska arrangörer erbjuder paketresor med safaritema i Botswana, bland annat Jambo Tours, Äventyrsresor, Världens resor, Tour Africa med flera. 

Chitabe Camp. En av Wilderness Safaris lodger som ligger närmast Maun. Här finns goda chanser att se vildhundar, leoparder och andra djur. 1 034 amerikanska dollar per natt och person.

Vumbura Plains. I hjärtat av Okavangodeltat ligger denna isolerade ekolodge med en snygg och modern designlook. I närheten finns också den lite mindre lodgen Little Vumbura som också drivs av Wilderness. Maffig utsikt över ett vidsträckt våtland. Här kan du bland annat ta en tur med mokoro, den traditionella kanoten. 1 075 amerikanska dollar per person och natt.

King’s Pool. Ligger strax utanför egentliga Okavango, i Linyanti. Under de år som flodkröken vid hotellet är vattenfylld så är det en av de mest spektakulära platserna att bo på i deltat, här har man verkligen natur och djur precis runt hörnet. 1 221 amerikanska dollar per person och natt. Mer info om ovanstående lodger hittar du på wilderness-safaris.com.

Inspiration:

Kriminalromanerna om Damernas detektivbyrå, skrivna av Alexander McCall utspelar sig i Gaborone. Lättsam introduktion till livet i Botswana.

Guide: Lyxsafari i Botswana
Illustration: Angelica Zander

Text: Fredrik Brändström • 2018-11-19
BotswanaDjur & naturGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen