Annons
Annons
Marcus Westberg

Marcus Westberg

Demokratiska republiken Kongo

Guide: Östra Kongo

Vagabonds guide till Östra Kongo – bergsgorillornas hemvist.

Text: Marcus Westberg • 2015-11-27 Uppdaterad 2021-06-23

Afrika: På besök hos Kongos kungar

Snabbfakta

Namn: Demokratiska republiken Kongo, Kongo-Kinshasa, eller Kongo. Ej att förväxlas med det andra Kongo, dvs Republiken­ Kongo eller Kongo-Brazzaville.
Invånare:
77,5 miljoner.
Yta:[/b] 2 344 858 km2 (näst störst i Afrika efter Algeriet).
Huvudstad:[/b] Kinshasa.
Språk:[/b] franska, lingala, swahili, kikongo, tshiluba. Engelska fungerar ibland.
Tidsskillnad:[/b] Östra Kongo samma som Sverige sommartid, +1 timme vintertid.
Valuta:[/b] kongolesiska frank. 1 000 frank = ungefär 7 kr.
Säsong: [/b]mars till maj är risken för regn högre i östra Kongo, och likaså i november. Men det kan regna lite närsomhelst.

Resa hit

Närmaste internationella flygplats är Kigali i Rwanda. Dit flyger du med t ex Ethiopian, Emirates, Qatar eller Kenya Airways. Med lite tur kan man hitta biljetter från ca 5 000 kr. Därifrån tar man sig till Goma eller Bukavu med bil eller buss (ca 3 timmar). Från Goma går båtar och färjor till Bukavu. Dessa tar mellan 2 och 6 timmar och kostar mellan 50 och 300 kr.

Man kan också resa direkt till Virunga från Kisoro i Uganda. Väl på plats i Goma eller Bukavu gör man klokast
i att antingen organisera sin resa via nationalparkerna eller med en researrangör (t ex Kivu Travel eller Amani Tour). Att hyra bil på egen hand (utan chaufför) rekommenderas inte, men för den äventyrligt sinnade går det givetvis att ta sig fram kollektivt. Då är det framförallt minibussar som gäller.

Info hittar du via kahuzibiega.wordpress.com, visitvirunga.org och virunga.org.

Bo

Boende är enklast att organisera via din researrangör eller med hjälp av nationalparkerna. I Goma finns det gott om alternativ, från budget till hyfsad lyx (t ex Ihusi Hotel, facebook.com/Ihusi-Hotel-Goma-DRC, rum från 480 kr). Det kommer med tiden vara möjligt att bo inne i Kahuzi-Biega, men tills vidare får man antingen bo utanför parken eller tälta. I Bukavu finns det inte så många bra val; där rekommenderas Orchids Safari Club (orchidshotel.com, dubbel-rum med frukost från 1 200 kr).

Vårt val: I Virunga nationalpark bor man bäst mitt i parken, på nybyggda Mikeno Lodge. Utsikten är fantastisk, maten är utsökt och det är nära till både gorillor och schimpanser. (visitvirunga.org, dubbelrum med frukost 1 900 kr).

 

Guide: Östra Kongo
Mikeno Lodge.

Virunga nationalpark

Virunga nationalpark är mest känd för sina bergsgorillor, men här finns även schimpanser, grauersgorillor, två elefantarter, okapi, giraffer, buffel och flodhästar. Parken har emellanåt varit ett högriskområde, och intogs 2012 av rebellarmén M23, som kapitulerade i början av 2013. 

Kahuzi-Biega nationalpark

Av parkens dryga 6 000 kvadratkilometer är det bara de ostligaste 600 som är öppna för besökare. Här finns 167 grauersgorillor, det är oklart hur många som finns i resten av parken. I Kahuzi-Biega finns också schimpanser, skogselefanter, bongo, leoparder och flodhästar. Parkens högkvarter ligger ungefär en timme från Bukavu. 

Östra Kongos gorillor

Att besöka gorillor i naturen är inte som en vanlig safari. Bara gorillor som har vants vid mänsklig närvaro, en process som tar flera år, är tillgängliga för turister, och då bara i en timme per dag. Endast åtta personer (plus guider och spårare) får komma i kontakt med en gorillafamilj per dag. I Kahuzi-Biega kostar en timme med gorillor 2 750 kr, i Virunga är priset 3 150 kr.  

Guide: Östra Kongo
Virungas vilda schimpanser.

Visum

Ett besök till Kongolesiska konsulatet i Stockholm krävs – visum måste ordnas innan avresa – men där kan det ordnas på någon timme. En inbjudan från boende eller en organisation i Kongo kan krÙ�vas, liksom passfoton. Priset varierar beroende på visumets längd och om du vill kunna ta dig över gränsen flera gånger, samt om du behöver expressvisum eller kan vänta ett par dagar på att det ska expedieras, men räkna med 600–2 000 kr. Observera att gula febern-vaccination krävs för att få kongolesiskt visum.

Säkerhet

Även om de delar av östra Kongo som det här reportaget berör just nu är relativt stabila så är det givetvis viktigt att förse sig med uppdaterad och pålitlig information. Virunga nationalparks webbsida (visitvirunga.org.) är en bra start för sådan. Men för den som söker ett äventyr utöver det vanliga kan Kongo vara ett fantastiskt resmål.

Missa gärna!

Att åka fast för smuggling! Det är förbjudet att föra med sig djursouvenirer som t ex horn eller ben ut ur landet.

Missa inte!

Virungas vilda schimpanser. Dessa intensiva människoapor är en helt annan upplevelse än de betydligt lugnare gorillorna. En timme med schimpanserna kostar ca 1 050 kr.

3 bra böcker om Kongo

Guide: Östra Kongo

1. The Poisonwood Bible av Barbara Kingsolver. Gripande- skönlitteratur om en amerikansk missionärsfamilj som flyttar till byn Kilanga i Belgiska Kongo på slutet av 1950-talet.

2. King Leopold’s Ghost av Adam Hochschild. Den prisbelönta och senare filmatiserade berättelsen om hur kung Leopold av Belgien, bland annat med hjälp av Henry Stanley, exploaterade Kongostaten mellan 1885 och 1908.

3. Radio Congo av Ben Rawlence. En journalists resa i efterkrigets Kongo, bland annat i Kivuregionen. Boken kom ut 2012 och är antagligen den bästa skildringen av dagens Kongo.

Afrika: På besök hos Kongos kungar

Lesotho – ridtur ovan molnen

Guide: Vinsafari i Kapstaden


Text: Marcus Westberg • 2015-11-27
Demokratiska republiken KongoRestipsAnsvarsfull turismDjur & naturGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top