Annons
Annons
En gorillaunge med fullvuxen hane (så kallad silverrygg). Foto: GettyImages

En gorillaunge med fullvuxen hane (så kallad silverrygg). Foto: GettyImages

Nyhet

Babyboom bland Ugandas bergsgorillor

Varje litet framsteg för världens djurliv är en orsak att fira. Bergsgorillornas "babyboom" är inget undatag!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-18 Uppdaterad 2021-06-23

I decmeber 2019 meddelande Ugandas naturvårdsmyndigheter att bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda har ökat från 400 till 459 djur. Nu kommer ännu en glädjande nyhet – en babyboom i djungeln!

Enligt Uganda Wildlife Authority (UWA) brukar vanligtvis en eller två födslar ske per år, men nu har sju babygorillor fötts hittills under 2020, varav fem i Bwindi Impenetrable National Park. Den senaste nykomlingen föddes den 7 september till Mucunguzi-gorillafamiljen i Bwindi, vilket ökade antalet familjemedlemmar till 12 individer.

Babyboom bland Ugandas bergsgorillor
Djurlivet i hela världen är hotat. Bergs

Ökat tjuvjakt

Men allt är inte bra! Coronaviruset slår mot djurarter världen över och så även gentemot bergsgorillor. Pandemin har begränsat möjligheten för parkvakterna i Virunga nationalpark, i östra Kongo-Kinshasa, att patrullera – vilket lett till ökad tjuvjakt. En av flera orsaker är minskad turism vilket betyder ekonomisk förlust för skyddandet av djur.

Under 2019 fanns 1 063 vilda bergsgorillor och arten klassificeras som starkt hotad.

Biologisk mångfald i kris

Den biologiska mångfalden är alltmer hotad. Populationerna av vilda däggdjur, fiskar, fåglar, groddjur och kräldjur har i genomsnitt minskat med 68 procent mellan 1970 och 2016, som är det senaste året då det finns officiell statistik.

Det visar Världsnaturfondens rapport Living Planet Report som har granskat tillståndet för 20 811 populationer av 4 392 arter av vilda ryggradsdjur över hela världen.

Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och den största levande människoapan. Den lever i ett litet område med lummiga skogar i länderna Rwanda, Demokratiska republiken(DR) Kongo och Uganda. Gorillorna lever i familjegrupper som håller ihop under många år, gruppen består av cirka 10 individer.

Uganda – äventyr i Afrikas pärla

5 sätt coronaviruset påverkar världens djur

Djuren intar städerna under coronakrisen

Vagabonds drömresa – 7 veckors roadtrip i södra Afrika


Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-18
NyhetDjur & natur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen