Foto: Angelica Zander

Foto: Angelica Zander

Egypten

24 timmar i Kairo

När minareterna ljuder i kör och skymningen sänker sig över Nilen är Kairo som vackrast.

Text: Angelica Zander • 2008-03-13

08.00 Vakna mitt i smeten

Du vaknar på Pension Roma, ett bra budgethotell med perfekt läge i downtown Kairo. Över en kaffe och frukostfralla byter du några ord med några av de andra hotellgästerna som kommer från jordens alla hörn.

09.00 Trafikträna

Det krävs mod för att bemästra Kairos intensiva trafik. Du gör förstås som Kairoborna själva – gÙ?r rakt ut i gatan mellan de tutande bilarna. Till Egyptiska museet är det nära att promenera. Om du är där när de öppnar hinner du före horderna av italienare, skandinaver, tyskar och britter som kommer med turistbussarna.

09.30 Faraoner för hela slanten

Du äntrar ett av världens mest fantastiska museer. Här finns så många historiska föremål att du blir alldeles mållös. Du vandrar genom mer än 3 000 års historia, och beundrar länge det mest kända föremålet: guldmasken från Tutan-khamuns grav.

12.00 Lunch på Kairovis

Det skarpa solljuset bländar dig när du kommer ut. Du har fått nog med faraoner för en dag, och har insett att du blir tvungen att återvända en annan dag med förnyad energi. Du traskar upp mot downtown igen och lunchen intar du på El Nile Fish (25, Sharia el-bustan). Du beställer förstås friterad nilfisk, kanske inte lämpligt att äta varje dag med tanke på Nilens vattenkvalitet – men gott!

14.00 Prutandets ädla konst

Han vill ha 50 pund. Du erbjuder 30, och ni enas om 40. Förhandlingen om priset på en taxi till islamiska delen av Kairo är hård. Väl framme får du en snabb skymt av Al-Azhar-moskén innan du ger dig in i de smala gränderna i Mellanösterns största basar, Khan el-Khalili. Här kommer dina nya färdigheter inom prutandets konst väl till pass.

15.30 En vattenpipa och en kopp te

Du har snurrat runt bland kryddor, silverföremål, antik-viteter, tyger och allsköns ting. Du har inhandlat en vattenpipa, tre sjalar, en sittkudde, ett par silverörhängen till mamma och en träask till din brorsdotter. Nu är du värd en paus. Beställ en kopp myntate och en shisha, vattenpipa, på anrika Fishawi kafé i Khan el-Khalili.

16.30 Segla på Nilen

Du hejdar en taxi och åker till kajen (Corniche el-Nil), vid Nile Hilton Hotel. Här ligger båtarna på rad. Ta en tur med en felucca, en smäcker segelbåt. Eller gör som Kairoborna sjÙ?lva och betala några få egyptiska pund för en sväng med en av färjorna. Mycket blingbling, arabisk pop och trevligt sällskap för pengarna.

17.30 En höjdare

Solen går ned fortare än du hinner säga “pyramid”. Det blir verkligen becksvart snabbt i Kairo. Se till att ta dig upp i Nile Hilton Hotels skybar så att du hinner med att se skymningen. Härifrån har du trafikljuden som en behaglig matta under dig, och du ser Gizapyramiderna torna upp sig i fjärran. Ta en drink eller en kopp te, och lyssna till kören av Kairos minareter som kallar till kvällsbön.

19.30 Massa meze

Nu är du rejält hungrig. Du tar en taxi till restaurangen Greek Club (Sharia Mahmoud Basiouni) som bisarrt nog har ett älghuvud uppsatt inne i matsalen. Låt dig inte luras, stället är definitivt osvenskt, och du beställer mezes såklart. Bordet fylls av tallrikar med hummus (kikärtsröra), babaghanough (auberginröra), labneh (yoghurtsås), lammkött och annat gott.

22.00 Tusen och en natt

Nu vill du se magdans. På de lyxigare hotellen finns flera shower med proffsdansare. Prova förslagsvis Haroun al-Rashid, på Semiramis Intercontinental (Corniche el-Nil, downtown).

02.00 Skaka rumpa

Gå hem och sova? Nej, nu vill du dansa själv! På El Morocco (Blue Nile Boat) kan du öva dina moves.

TIPS

Pyramider i mängder
48 timmar i Kairo är bättre än 24. Och dag två tar du dig självfallet ut till Giza-pyramiderna, en av världens allra mest kända monument. Faktum är att det fullkomligt dräller av pyramider i Kairos omgivningar. För pyramidälskaren är en heldagstur till Saqqarapyramiderna, Memphis och Abu Sir att rekommendera. Vill du rida kamel kan du göra det här.

… Och ett par ord arabiska
Lär dig gärna ett par ord arabiska innan du reser till Kairo. Du kommer att göra succé bara genom att kunna säga “shokran” (som betyder “tack”) och “mesha besha” (som betyder “okej kungen”).


Text: Angelica Zander • 2008-03-13
EgyptenRestipsKairo

Scroll to Top