Annons
Annons
Foto All over press, Thinkstock, Getty images

Foto All over press, Thinkstock, Getty images

Restips

Årets 25 bästa resmål 2015

25 heta destinationer på ett år. Ja, du får ligga i om du ska hinna med att besöka allihop. Av alla fantastiska platser på vår jord har Vagabonds redaktion­ utsett de som just nu mest förtjänar ett besök. Listan presenteras nerifrån och upp. Okej, nu åker vi!

Text: • 2015-01-27 Uppdaterad 2021-06-23

Missa inte: Världens 25 bästa resmål 2016

 

25. Kerala, indien

Flytande hotell i våtmarken

Sydindiska Keralas attraktionskraft är skapad av en kombination av tropisk natur, ljusa sandstränder och ayurvediska spahotell med yoga, massage, hälsokost och meditation. Lägg till Indiens mest demokratiska hälsovård, högsta läs- och skrivkunnighet och minst förtryckta kvinnor – och man inser att Kerala är en indisk delstat som sticker ut.
I staden Cochin finns ett rikt kulturarv från portugisisk kryddhandel, uråldriga kristna och judiska församlingar och välbevarade kinesiska jättefiskhåvar. I bergen odlas kardemumma, peppar, kaffe och te sida vid sida med skogar med vilda tigrar och elefanter.
Praktiskt taget hela den 70 mil långa kusten mot Indiska oceanen består av kokospalmskantade ljusa sandstränder, till större delen oexploaterad av turism. Men hotellen blir sakta fler. Senaste heta strandremsan är bildsköna Mararikulam Beach.
I Kerala finns också ett av Asiens mest säregna landskap: en våtmark belägen under havsnivån med risfält, sjöar, floder och kanaler trafikerade av ristransportbåtar ombyggda till flytande hotell. Här växer idag en form av turism som man önskar att fler skulle satsa på: ekologiska hotell med aktivt deltagande av lokalbefolkningen. Turismen i Backwater, som våtmarken kallas, är kort sagt raka motsatsen till den toppstyrda alltinkluderat-turismen som härjar på andra håll i världen.

Passar för: barnfamiljer, yogautövare och hälsoturister.
Bästa tid att åka: dec–mars.
Så tar du dig hit: flyg till Thiruvananthapuram eller Cochin via Delhi, Mumbai eller Persiska viken.
Restid: ca 14 timmar.

Bästa tipset i Kerala: Bo ekologiskt

Något av CGH Earths ekologiska hotell, till exempel­ Brunton Boatyard i Cochin, Coconut­ Lagoon i Backwater och Spice Village i kardemummabergen.

Årets 25 bästa resmål 2015
Här kan du bo, tro det eller ej. Husbåt på Backwater.

24. Rio de Janeiro, Brasilien

Stad i ljus

Rio de Janeiro vägrar lämna ramp­ljuset. Fotbolls-VM drog världens blickar hit 2014. Redan 2016 kommer nästa megaevenemang i och med sommar-OS. Staden har storsatsat på infrastruktur, arenor och hotell men också på att bekämpa narkotikahandel och kriminella gäng. Det ekonomiska uppsvinget har gjort Rio säkrare – och hotellrummen dyra. Nu öppnar vandrarhem och hotell i favelorna, som på vissa håll förvandlas till trendiga och bohemiska stadsdelar.
Men det är förstås inte bara den enorma förändringslust som sköljer över staden som lockar oss hit. Rio är världens bästa partystad, inte bara under karnevalstider. I sambastadsdelen Lapa finns ett av jordens bästa barkvarter, men det räcker med att glida ned till Ipanemas strand för att få beachpartykänsla.
Allt ljus på Rio. Även 2015.

Passar för: fotbollsfanatiker, strandraggare, partydjur.
Bäst tid att åka: i dec–feb kan det bli väldigt hett, bättre att åka höst och vår.
Så tar du dig hit: flyg med byte i exempelvis London eller Madrid.
Restid: ca 15 timmar.

Bästa tipset i Rio de Janeiro: Hälsa på jesus

Jesusstatyn, Cristo Redentor, uppe på Corcovado är faktiskt ett måste. Inte för statyn i sig utan för resan upp, och utsikten över Rios kullar.

Reportage och tips: Santa Teresa – Rios charmigaste kulle

Årets 25 bästa resmål 2015
Rio de Janeiro har ett fullkomligt spektakulärt läge, mellan bergen och havet.

23. Makedonien

Prisvärd uppstickare

Mindre än Småland. Fulladdat som en hel kontinent. I Makedonien­ når Balkan molnen, avstånden är korta och resorna lätta. Dess­utom räcker semesterkassan sensationellt långt. Nationen har just börjat upptäckas av omvärlden. Höga berg och dramatiska flod­raviner varvas med stämningsfulla kloster och milda pelikansjöar.
I en djup dalgång väntar kosmopolitiska huvudstaden Skopje som talar fem språk och rymmer två religioner. Här följer du gamla stans vindlande gränder mot basarkvarterens minareter och träkolshak. Här kliver du genom pompösa byggprojektet Skopje 2014:s triumfbåge och förundras över nybyggda palats, kolossalstatyer och dynamisk storstadspuls. Fortsätt sedan ut på landsbygden. Till den knallblå Ohridsjön med skönt kaféliv, svala bad och världsarvslistade kyrkor; till trekkingvänliga nationalparken Pelisters glaciärer och byar byggda i sten. Bra på mat är de också. Friska viner från Tikves, söt baklava och vitlöksosande lammfärskebab.

Passar för: gillar du historia, natur och mat, då gillar du Makedonien.
Bäst tid att åka: vår och höst.
Så tar du dig hit: direktflyg till Skopje.
Restid: ca 3 timmar.

Bästa tipset i Makedonien: Söt gammal by

Ekobyn Brajcino (brajcino.mk) med home-stay, fenomenal mat och spännande vandringar.

Årets 25 bästa resmål 2015
Sankt Johannes kyrka blickar majestätiskt ut över Ohridsjön, och är en av Makedoniens populäraste turistattraktioner.

22. Filippinerna

Öluff i okända vatten

Få länder rymmer så många paradisöar och ännu oomskrivna rese­hemligheter som Filippinerna. Med sina över 7 000 öar finns det beslutsångest så att det räcker och blir över. De mest berömda­ öarna heter Bohol, Boracay och Malpasqua följt av Palawanregionen där tillbakalutade backpackerorten El Nido ligger. Restaurang­menyerna lockar med dagens fångst, direkt från grillen, men också utsökt sashimi – närheten till Japan sätter sina utsökta spår.
Här finns förstås mer än bara palmer och turkost hav. Kulturen är en spännande mix av örikets brokiga historia. Här samsas spanskt, amerikansk, muslimskt, kinesiskt och en rad andra nationaliteter. Över 170 språk talas i landet.
Till och med skamfilade Manila överraskar positivt. Här hittar du några av Sydostasiens vackraste och mest välfyllda varuhus, det storslagna kolonialhotellet Manila Hotel med en av världens kanske bästa bufféer för det facila priset 200 kr, de gamla vackra stadsdelarna och stora, lummiga parker. På minussidan: de av­­grundsdjupa inkomstskillnaderna. Några få steg från det vackra och välskötta börjar slummen med fattigdom och kriminalitet.

Passar för: upptäckaren som lever livet i flipflops och solkräm.
Bäst tid att åka: dec–maj.
Så tar du dig hit: flera flygbolag flyger till Manila, med mellanlandning på vägen. En av de bästa rutterna är Arlanda–Amsterdam–Manila.
Restid: ca 20 timmar, inkl mellanlandning.

Bästa tipset i Filippinerna: Öluff med Tao Philippines

Filippinska Eddie Agamos-Brock och britten Jack Foottit startade för några år sedan Tao Philippines Remote Island Expeditions, som specialiserat sig på veckolånga båt­turer utanför El Nido i Palawan. Sover gör man på båten eller en strand. Det finns flera båtföretag i El Nido som kan arrangera turer, men Tao Philippines är det enda som specialiserat sig på längre turer. Boka i mycket god tid på taophilippines.com.

Läs: Så funkar Filippinerna

Årets 25 bästa resmål 2015
Filippinerna

21. Namibia

Afrikas Norrland

De flesta som upptäcker Afrika för första gången hamnar i Syd­afrika. Andra och tredje gången är det ofta Kenya och Tanzania som gäller. Men sedan är det definitivt dags för Namibia. Öde, vidsträckt och tyst. Afrikas Norrland har en tjusning som få, men det krävs lite tid och inre ro för att upptäcka dess storhet. Ingenstans får du en stjärnhimmel som här. Ingenstans kan du få vara så själv under timmar och dagar på vägarna. Och djurlivet finns här också förstås, även om det inte alltid kryllar lika mycket som i vissa delar av Kenya eller Tanzania. Å andra sidan så finns här flera av djurvärldens rariteter – som svart noshörning, bergszebra och ökenelefanter.
Den som vill ha gott om djur, och som kan stå ut med en och annan safariresenär, reser till Etosha nationalpark. Den som vill vara ensam med naturen väljer istället Kalahariöknens karga skönhet eller vildmarksområdet Damaraland, som är hem åt den skygga svarta noshörningen.

Passar för: alla safarientusiaster, även den med krav på boendestandarden. Namibia har många safarilodger i toppklass.
Bäst tid att åka: april–juni, men med stora skillnader mellan olika områden.
Så tar du dig hit: många reser på en paketerad safariresa som ibland inkluderar flyg, ibland inte. Flera flygbolag flyger till Namibia med mellanlandningar i Europa och/eller Johannesburg.
Restid: 10,5–11 timmar från Europa.

Bästa tipset i Namibia: Svarta noshörningar och ökenelefanter

Detta storslagna, karga vildmarksområde ligger i nordvästliga Namibia och karak­teriseras av berg, uttorkade flodbäddar och djupa dalar. Flera fina lodger finns i området, vilka utgör bas för spaning efter områdets största kändisar: den utrotningshotade svarta noshörningen och de ökenlevande elefanterna.   

Reportage: 
Brännpunkt Namibia  

Guide: Vagabonds guide till Namibia              

Årets 25 bästa resmål 2015
De dramatiska sanddynerna vid Sossusvlei, Namibias kanske mest kända område.

20. Maldiverna

Solstolslivet deluxe

Maldiverna behöver varken Photoshop eller någon närmare presentation. Det finns få platser med så löjligt perfekta blåtoner, stränder och bugande palmer som Maldiverna. Är sol, bad, lyxiga hotell och dykning dina passioner så är Maldiverna rätt plats. Är du sugen på en mer genuin – och billigare – upplevelse så finns det faktiskt boende på huvudön Male också, men då missar du förstås magin med att ha några få steg från din dörr till knarrande korallsand och mineralvattenklart hav.
Male är faktiskt en av världens mest tätbefolkade städer. Be­­folkningsexpansionen har gjort att de omkringliggande öarna nu också nyttjas för olika ändamål – en fungerar som internationell flygplats, en annan som oljereserv och en tredje som fängelse. Merparten av örikets andra öar, hela 1 192 stycken, är obebodda. Många av dem rymmer lyxiga semesteranläggningar, andra rymmer bara någon enstaka palm.
De flesta reser till Maldiverna på en lyxig paketresa under två veckor. Men med handen på hjärtat så blir det lite lång tid för att bara ligga på en strand, så kombinera gärna Maldiverna med Indien, som det går direktflyg till från Male.

Passar för: inbitna dykaren och det nygifta paret.
Bäst tid att åka: dec–april.
Så tar du dig hit: Flyg via Doha och Qatar. Eller från Thiruvananthapuram i indiska Kerala (1 timme).
Restid: ca 10 timmar från Sverige.

Reportage: Maldiverna – Öluffa genom paradiset

Årets 25 bästa resmål 2015
Är det hit du längtar när vintermörkret övermannar? Japp, både den här bilden och omslags­bilden till detta nummer visar Maldiverna.

19. Kraków, Polen

Tillbaka till framtiden

Polens ekonomi är den snabbast växande i Europa, och framtidstron smittar av sig i de större städerna. Landets andra största stad, Kraków, är en historielektion med smak av det nya framgångsrika Polen. Här har man nämligen klarat sig undan krigens härjningar och har därför en välbevarad medeltida stadskärna. Det fina är att husen, till och med en del gamla fabriker, får nytt liv, med mysiga restauranger och kaféer, fascinerande antikaffärer och ständigt nya konstgallerier och museer.
Det gamla Wawel, med konsthistoriskt intressant slott, borg och domkyrka, är ett klassiskt besöksmål ’� men det räcker långt att bara vandra, titta, äta och dricka sig fram genom staden. Har du inte upptäckt Polen än är det dags nu!

Passar för: stadsflanörer med intresse för historia, mysiga kaféer och billig öl.
Bäst tid att åka: när som helst. Sommarens uteserveringar och vinterns innemys har båda sin charm.
Så tar du dig hit: det går direktflyg, bland annat med lågpris­bolag. Eller så tar du båten till Gdansk/Gdynia för vidare färd ner genom landet.
Restid: flyg från Stockholm till Kraków tar strax under 2 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2015
Kraków, Polen

18. Yogyakarta, Indonesien

Sagovärld med sultanpalats

Indonesien är så mycket mer än Bali, och i år är det hög tid att upptäcka grannön Javas bästa resmål. Bara namnet känns lite ­magiskt. Yogyakarta, ofta kallat Jogja, är en stad där myter och legender står högt i kurs. Staden har fortfarande viss status som ett eget sultanat, beläget på ön Java och i det inmurade området Kraton ligger sultanens palats än idag. I gränderna runt palatset bor de som arbetar för sultanen på ett eller annat sätt, bland andra de som snidar och målar palatsteaterns skuggspelsdockor.
Batiktyger, dans, skuggspel och gamelanmusik är en del av kultur­livet i universitetsstaden Jogja, men i området Sosrowijayan, där de flesta budgetresenärerna bor, finns livliga pubar med livemusik. Bara ett par mil utanför stan ligger den häftiga tempelbyggnaden Borobudur – Indonesiens svar på Angkor Wat.

Passar för: den kulturintresserade äventyraren.
Bäst tid att åka: feb–nov.
Så tar du dig hit: flyg via Singapore, Kuala Lumpur eller Jakarta.
Restid: ca 20 timmar.

Bästa tipset i Yogyakarta: Buddistiska Borobudur

Borobudur är inte bara ett spektakulärt byggnadsverk och kulturhistoriskt intressant. Härifrån har du också bästa utsikten mot den rykande vulkanen Merapi, som hade sitt senaste stora utbrott 2010.

Reportage: Indonesien – Njutning på Bali, Sumatra och Java

Årets 25 bästa resmål 2015
Yogyakarta, Indonesien

17. Fez, Marocko

Medeltida virrvarr

Marrakeshs myllrande basargränder i all ära, men det finns en till marockansk stad som för tankarna till tusen-och-en-natt. Den muromgärdade gamla stan i Fez är minst lik kryddoftande och färgsprakande. Gränderna är trånga, krokiga och ringlande, och kantas av försäljare och hantverkare som säljer orientaliska mattor, jordfärgsmättade textilier, guldtrådsdekorerade tallrikar, blått lergods, röda taginegrytor och givetvis kryddor, kaffe, teer, torkade rosenknoppar och annat väldoftande. Här finns också området där man färgar läder och de olivträdsprunkande kullarna där du får överblick över medinans labyrintiska virrvarr. Lycklig är den som får förirra sig i detta kalejdoskop av starka sinnesintryck.
I uråldriga Fez, grundad år 789 och Marockos huvudstad fram till 1925, finns också Afrikas äldsta moské, medeltida judiska kvarter, en väl bevarad judisk synagoga från 1600-talet och ett mer än tusen år gammalt universitet. Att gamla stan i Fez är världsarvsklassat av Unesco känns kort sagt inte som någon överdrift.

Passar för: basarälskare och shoppingnördar.
Bäst tid att åka: sep–juni.
Så tar du dig hit: flyg via Paris till Fez – eller till Casablanca (fler flighter, lägre priser) och därifrån tåg till Fez.
Restid: 8 timmar inklusive mellanlandning.

Årets 25 bästa resmål 2015
Fez, Marocko

16. Svalbard, Norge

Isbjörnens rike

Mitt emellan nordligaste Norge och Nordpolen ligger den arktiska ögruppen Svalbard. På huvudön Spetsbergen finns Longyearbyen, med 2 100 invånare, 2 500 skotrar, ett antal pubar och restauranger och en fascinerande isolerad känsla à la Twin Peaks.
Under snö­säsongen kan du ta skotern till den ryska gruvstaden Barentsburg, där kommunistkitschen hänger kvar på fasaderna, eller till den övergivna gamla svenska gruvbyn Pyramiden, där övergivna hus står kvar än idag, som om de lämnats i all hast.
Att spana efter isbjörnar är alltid en höjdpunkt, men den 20 mars 2015 har du en anledning att spana upp i skyn också, då det blir total solförmörkelse på Svalbard.

Passar för: alla som älskar natur, friluftsliv och häftiga fenomen på ödsliga platser.  
Bäst tid att åka: den ljusa tiden, då solen är uppe dygnet runt, är från slutet av april till oktober. Våren är en perfekt tid att uppleva ön i dess vita skrud innan skotersäsongen är över. Under sommaren är det båtturer som gäller.
Så tar du dig hit: flyg via Oslo.
Restid: ca 5 timmar.

Bästa tipset i Svalbard: Kliv in i en isgrotta

Upplev isgrottorna under glaciärerna utanför Longyearbyen. En gnistrande, blänkande och totalt ljudtät värld, som endast går att nå med hundspann – ett äventyr i sig.

Årets 25 bästa resmål 2015
Svalbard, Norge

15. Wellington, Nya Zeeland

Hobbitens hippa huvudstad

Nya Zeeland har länge varit ett självklart stopp för kringresande backpackers och äventyrare. I och med Sagan om ringen-filmerna blev landet omåttligt populärt, och det är framförallt en sagolik natur som lockat.
Tidigare har Wellington mest varit en passage – en övernattning – men de senaste åren har huvudstaden vuxit till ett pulserande och intressant nav där kultur, shopping och historia ­flätas samman. Det öppna havet och de kringliggande kullarna­ bidrar med friska vindar, naturen är alltid nära samtidigt som staden i sig härbärgerar både skyskrapor och ett bar- och restaurangutbud­ som väl kan konkurrera med andra hipstertäta städer i världen. Detta fick modemagasinet Vogue att nyligen benämna­ Wellington som världens coolaste lilla stad”.
Wellington är dessutom Nya Zeelands kulturella centrum och har mängder av konstgallerier, konserter och evenemang, speciellt under sommarhalvåret. Och du har väl inte missat att här finns en blomstrande filmindustri? Regissören Peter Jackson och specialeffektskändisen Richard Taylor är förgrundsgestalterna i skapandet av “Wellywood”, som det skämtsamt kallats.

Passar för: ryggsäcksturister, äventyrare och hipsters – men även barnfamiljer och världsresenärer.
Bäst tid att åka: nov–april.
Så tar du dig hit: flyg via London, Hongkong eller Doha.
Restid: ca 22–32 timmar.

Reportage: Nya Zeeland – roadtrip i äventyrens land

Årets 25 bästa resmål 2015
Wellington, Nya Zeeland

14. Curaçao

En likör och en ö

Säg Curaçao och de flesta associerar till blå sprit. Javisst, originalet tillverkas här på den karibiska ön Curaçao i blygsam mängd. Men det är så mycket annat som borde göra den här ön till en världskändis. Willemstad till exempel, en världsarvsklassad huvuds­tad med bästa hamnläge. Hus i pistagegrönt, ljusrosa och påskgult – med vit kristyr runt fönsterkarmar och tak. Det är holländskt 1600-tal i tropisk tappning. För så bisarrt är det att här, 800 mil från Nederländerna, ligger några öar som tillhör kungadömet. På 1600-talet snodde holländarna öarna från Spanien (som i sin tur tagit dem från arawakindianerna). Det är denna historia av belägring­ som skapat den unika kulturen och språket som blivit en sällsam blandning av holländska,­ portugisiska, spanska och engelska.
Sandstränderna är inte lika långa och vita som på systerön Aruba. I gengäld finns mängder av små vikar, där man kan snorkla direkt från stranden.
Allt fler svenskar reser till Karibien. Men Curaçao är ännu utanför vanliga rutten, och är därför värt omnämnande och omväg.

Passar för: dykare, snorklare, solbadare.
Bäst tid att Ù�ka hit: året runt.
Så tar du dig hit: flyg med byte i Amsterdam.
Kombinera gärna med Aruba och Bonaire.
Restid: Över 13 timmar.

Bästa tipset i Curaçao: Kör norrut

Ta en biltur mot norr. Se vågornas show vid Boka Tablas klippor. Bada i en undangömd vik och ät lunch på Jaanchie’s i Westpunt, en restaurang där småfåglarna håller dig sällskap och menyn är full av lokala specialiteter.

Reportage: Aruba – enkelt som ABC

Årets 25 bästa resmål 2015
Curaçao har mängder av små vikar, och man kan faktiskt hitta sin alldeles egen strand.

13. Singapore

Lejonet firar femtio

Att Singapore, med sin begränsade yta, belägen alldeles söder om Malaysiska halvön, har lyckats skapa sig så mycket variation och så många egenheter är ett skäl i sig att åka dit. Inom kort avstånd­ och med välfungerande­ kommunikationer kan du upp­leva allt från regnskog och stränder till märkesshopping och kryddoftande indiska och kinesiska kvarter. I Merlion Park vid Marina Bay har stadens symboliska fiskstjärtade lejon god utsikt när nya lyxhotell och barer växer fram. Flera nya, gröna parker har också öppnats på senare år och 2015 – då Singapore firar femtio år som självständig nation – öppnas ett nytt national­museum för konst. Jubileumsåret kommer att markeras både med fest och historiska återblickar. Grattis Singapore!

Passar för: cityresenären som gillar shopping och imponerande skyskrapor, men också vill känna doften av Asien.
Bäst tid att åka hit: varmt och välkomnande året runt. Torr­perioden ska vara mars–aug och regnsäsongen sep–feb, men den uppdelningen är inget att hoppa upp och sätta sig på.
Så tar du dig hit: flyg från Sverige med en mellanlandning i Europa eller Asien.
Restid: ca 14 timmar.

Bästa tipset i Singapore: Myllrande mattorg

Ta en matpaus på något av stadens stora restaurangtorg, så kallade hawker centers. Välj mat från mängder av försäljare och sätt dig sedan mitt i sorlet av hundratals människor.

Lästips:

Årets 25 bästa resmål 2015
Singapore

12. Uruguays riviera

Hippier, hästar och hipsters

Uruguays riviera upptäcktes på sjuttiotalet av rika familjer från Montevideo och Rio de Janeiro som skaffade sig sommarhus i fiske­byarna vid Rio de la Platas inlopp. Idag har den vackra kustremsan upptäckts av fler: inte minst brasilianare och amerikaner men också en hel del européer. En blandning av hippier, hipsters, jetsetfolk, ryggsäcksresenärer och barnfamiljer semestrar i kustbyarna La Juanita, Cabo Polonio, Punta del Diablo och inte minst José Ignacio och Punta del Este, som brukar kallas för Sydamerikas St Tropez.
Modernistisk arkitektur blandas med coola strandbarer, gammel­dags fiskebyar och långa stränder där det är gott om plats för alla. Naturliga strandremsor med gräsbevuxna sanddyner, vilda sjölejon och hippiebyar där drömmen om utopia ännu lever blandas med  boutiquehotell och trendiga fiskrestauranger.
Uruguays Atlantkust är som gjord för en veckas rundresa i hyrbil med boende på snyggt designade småhotell, besÙ�k på morgon­tidiga fiskmarknader med rikt utbud av färsk bläckfisk och svärdfisk, och morgonritter på hästryggen, som om du vore en modern gaucho. Det här är helt enkelt Sydamerikas natur­skönaste och coolaste kustremsa, en kombo av Copacabana, franska­ rivieran och indiska Goa.

Passar för: strandfantaster och soltörstiga partyturister.
Bäst tid att åka hit: dec–april.
Så tar du dig hit: flyg via Paris till Montevideo och därifrån buss eller hyrbil till Punta del Este och resten av rivieran.
Restid: ca 24 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2015
Uruguays riviera

11. Årets skidresmål: Hokkaido, Japan

Där snön är som fluffigast

Ön Hokkaido i norra Japan har länge varit hett turistmål för japanerna­ själva. Lockelsen består framförallt i de maffiga naturupplevelserna och det rika utbudet av friluftsaktiviteter.
På sommaren böljar lila lavendelfält över kullarna. Men vintern på Hokkaido är ändå bäst. I februari kommer ett par miljoner be­­sökare till Sapporo, öns största stad, för att gå på vinterfestivalen och titta på alla vackra snö- och isskulpturer.
Skidorten Niseko har tack vare den torra luften världens fluffigaste snö. Och snön faller i stora mängder: i genomsnitt 16 meter om året med dansande fjäderlätt pudersnö. Glöm inte att titta upp medan du gör dina breda carvingsvängar i de mjuka pisterna! Ja där, berget som sticker upp vid horisonten, det är den mäktiga vulkanen Yotei.
Bästa sättet att ta sig runt är med hyrbil – och till fots förstås. Det är gott om välskyltade och vackra vandringsleder. Om fötterna blir ömma: besök en av öns många onsen, varma källor. När du sitter där i den ångande utomhuspoolen och tittar ut över det vispgräddsvita vinterlandskapet kan du få syn på en hårig makak med nyfikna ögon och snöflingor i kalufsen.

Passar för: familjer, par, vandrare, skidåkare.
Bäst tid att åka: dec–feb och maj–aug.
Så tar du dig hit: flyg till Sapporo via Tokyo, Nagoya, Hongkong, Peking eller Seoul. Det finns också nattåg från Tokyo.
Restid: 14 timmar från Sverige via Nagoya.

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets skidresmål: Hokkaido, Japan

10. Årets ekodestination: Transsylvanien, Rumänien

Huggtänder och ängsmark

Visst kan rovdjur innebära problem, varg, björn och lo som an­griper boskap. Visst kan man tyda både huggtänder och gammeldags slåtterängar som en ekonomisk belastning. I rumänska Transsylvanien accepteras de som naturlig del av vardagen. ­
Vi gillar toleransen mot det vilda. Skönheten i det ålderdomliga kulturlandskapet. Bergen som gömmer myten om Dracula.
I Zarnesti blev rovdjuren och de fjärilsvänliga blomsterängarna dessutom en tillgång när stans stora ammunitionsfabrik bommade igen och arbetslösheten sköt i höjden. Värdshus som Transylvanian Wolf öppnade. Folk fick jobb som guider. På programmet finns rovdjursspårning och kväll i björngömsle. Men också vandringar i Karpaterna, matlagningskurser som siktar på lokala ­specialiteter och stämningsfulla vinterturer med häst och släde.
I grannbyn Sinca Noua väntar Equus Silvania och rovdjursforskarna Christoph och Barbara Promberger som vet allt om björn, varg och lo och erbjuder hästritter genom fridfulla dalgångar. På andra platser finns homestay och slåtterkurser med lie.

Passar för: alla från naturintresserade äventyrare till barnfamiljer.
Bäst tid att Ù?ka: apr–juni och sep–okt.
Så tar du dig dit: flyg till Bukarest, och ta dig vidare därifrån med tåg, eller flyg vidare mot transsylvaniska Cluj.
Restid: ca 6 timmar.

Bästa tipset i Transsylvanien: Drakulaborgar

Missa inte fästningarna i Rasnov och i världs­arvslistade Sighisoara där före­gångaren till Dracula, Vlad Tepes, föddes.

Årets 25 bästa resmål 2015
10. Årets ekodestination: Transsylvanien, Rumänien

9. Årets storstad: Wien, Österrike

Mot ny storhetstid

Länge konkurrerade Wien med Paris om att vara Europas coolaste metropol. Guldåldern var början av 1900-talet då Wien var habsburgska rikets mångkulturella huvudstad. Det var inte bara kronprins Franz Ferdinand som sköts ihjäl i och med skotten i Sara­jevo. Hela imperiet dog och Wien började krympa och blev ett museum över en tid som flytt.
2015 firas 150-årsjubileet av byggandet av Ringstrasse, den cirkel­formade paradgatan som kantas av påkostade gräddbakelse­liknande byggnader som rymmer rådhus, opera och teater. Och tack vare Conchita Wursts succé i Eurovision Song Contest arran-gerar staden 2015 års final.
Wien är inte längre bara kråsskjortor och nyårskonserter, en stad där allt redan har hänt. Wien är på gång. Unga flyttar in. Befolkningen ökar igen och snart är man lika många som under guldåldern. Mot en fond av dockskåpssöt 1800-talsarkitektur blomstrar mode, fotografi och elektronisk musik tillsammans med en årlig klezmer­festival och mångfaldsbal med gayprofil.

Passar för: kulturintresserade och kafésittare.
Bäst tid att åka: apr–okt.
Så tar du dig hit: direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpen­hamn.
Restid: ca 2 timmar.

Bästa tipset i Wien: Författarkaféerna

Café Central, Bräunerhof, Hawelka, Alt Wien med flera. Här kan du sitta i timmar och läsa och skriva med en kopp kaffe eller en öl framför dig.

Läs: Storstäderna som lockade mest 2014

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets storstad: Wien, Österrike

8. Årets matdestination: San Sebastián, Spanien

Strandhugg för finsmakare

När kockar från hela världen får välja en plats där de gärna hämtar inspiration är svaret i många fall: San Sebastián. Den lilla baskiska staden vid havet har länge varit en vallfartsort för de riktigt kräsna. De som inte vill smaka kopian, utan originalet. Kanske är det Baskiens särskilda stridbara situation i Spanien som gjort att traditionerna här fått leva tryggt. Och just kvalitetsmat har länge, länge varit en lokal angelägenhet.
Den lokala typen av tapas kallas pintxos, och serveras på ett hundratal barer och restauranger i staden. Att gå från ställe till ställe och smaka sig fram är en tradition som kallas txikiteo. En öl, några pintxos – sedan vidare!
Men det handlar förstås inte bara om plockmat. San Sebastián är världens Michelinkrogtätaste stad, med inte mindre än tre trestjärniga restauranger.
Kanske har det betydelse att San Sebastián, trots sina fantastiska citystränder – den ena lång och trivsam, den andra lite rivigare­ och surfvänligare – aldrig sett någon massturism, och därmed sluppit kompromissa med matkvaliteten. I år har du chansen­ att ta del av stadens smakupplevelser innan det brakar loss med utmärkelsen till Europas kulturhuvudstad 2016!

Passar för: matnörden! Som här även kan locka med sig sällskap som gillar att hänga på stranden, surfa eller bara strosa i gamla stan.
Bäst tid att åka: sommarhalvåret, sen vår eller tidig höst.
Så tar du dig hit: det krävs en mellanlandning i Europa för att komma hit. Ett annat alternativ­ är att flyga till Biarritz i Frankrike och fortsätta med tåg eller buss i en timme.
Restid: direktflyg till Biarritz och vidare med tåg till San Sebastián, ca 5 timmar.

Läs: Hemligheten bakom det baskiska matundret

Årets 25 bästa resmål 2015
Pintxo, en sorts baskiska tapas, förfinade till max i staden San Sebastian.

7. Bästa familjeresmålet: San Francisco, USA

USA:s mest progressiva stad

San Francisco är en tillåtande stad som ofta charmar sina besökare. Här åker de klassiska spårvagnarna gata upp och gata ned i branta backar. Till stadens stoltheter hör bildsköna kändisen Golden Gate och charmiga hamnområdet Fishermans Wharf med restauranger och myllrande folkliv. Dessutom ökända fängelset Alcatraz.
San Francisco är en blandning av gammalt och nytt. Hippie­historia och gaykultur i kombination med närheten till högteknologiska, innovativa och multinationella Silicon Valley. En hel del svenska familjer bor och jobbar här, barnen går i skandinavisk skola och föräldrarna gör karriär.
Ännu fler väljer att resa hit på semester. Varför är inte svårt att förstå. Här finns massor av trevligheter för familjer, både inne i staden och på dagsutflyktsavstånd. Kör Highway 1 söderut längs den dramatiska kustlinjen. Picknicka på stranden. Spana in galet stora redwoodträd. Besök nya Exploratorium, som är en spännande interaktiv experimentverkstad där alla mellan 3 och 100 år har kul, och missa inte heller det magnifika akvariet på Academy of Science.

Passar för: den som redan sett New York.
Bäst tid att åka: sensommaren och hösten.
Så tar du dig hit: numera finns direktflyg från Sverige.
Restid: 10 timmar med direktflyg, med byte ca 14 timmar.

Lästips: 24 timmar i San Francisco

Årets 25 bästa resmål 2015
Lombard Street i San Francisco har använts som filmkuliss flera gånger om. Den är inte helt lättkörd.

6. Årets sol & bad: Mykonos, Grekland

Sockerbitshus och gudomliga stränder

Mykonos vindlande, vitkalkade gränder med små sockerbitshus med blåmålade dörrar är en varm och omslutande sagovärld. Alla skarpa hörn avslipade, allt runt, allt mjukt och allt sammanhängande – som om hela stan vore en organism.
Mykonos stad är inte bara en av Medelhavets vackraste och arkitektoniskt genuinaste, utan också en av de chicaste och mest gayvälkomnande. Sedan sjuttiotalet är Mykonos känd som samlingsplats för europeiskt storstadsfolk som vet hur man förvandlar livet till en fest. Men här finns också soldyrkarna och de som söker lugn och ro. Harmoniskt samsas de alla i de tysta gränderna, på de små fridfulla bougainvilleablommande torgen och på kajerna med tavernor och träbord vid det kluckande havet.
Som grädde på moset har ön några av Greklands absolut bästa stränder. Paradise, Super Paradise, Agrari, Elia … Stränderna ligger uppradade längs öns vindskyddade sydkust. Du kan bo nära någon av de kvällsslumrande stränderna – eller inne i den livligare stan och ta badbåten som går i skytteltrafik längs kusten. För kombinationen gudomliga stränder, spännande nöjesliv och tavernor med romantiska solnedgångsvyer är det få medelhavsöar, om ens någon, som slår Mykonos.
Plus i kanten för att ön efter många års frånvaro åter fått direktcharter från Sverige.

Passar för: partydjur, kärlekspar, ö-älskare och barnfamiljer.
Bäst tid att åka: juni–sep.
Så tar du dig hit: direkt-charter från Stockholm, eller lågprisflyg till Aten och båt till Mykonos.
Restid: 3 timmar och 20 minuter med direkt­flyget.

 

Årets 25 bästa resmål 2015
Mykonos har kallats Greklands svar på spanska Ibiza, men har också mängder av fina stränder.

5. Årets Charterresmål: Mallorca, Spanien

Förnyelsens ö

Välkommen till den svenska charterturismens vagga! Våren 1955 landade det första svenska charterplanet i Palma, och 26 svenska turister tumlade ut. De var kanske lite stela i benen. Resan hit hade tagit 24 timmar, och de hade mellanlandat i både Göteborg, Malmö, Stuttgart och Marseille. Men nu var de i alla fall framme, och hade betalat 1 095 kronor (motsvarar idag ca 12 000 kr) för att under 16 dagar njuta av Mallorcas milda klimat och fina stränder.
Nu, 60 år senare, lockar denna spanska ö tusentals svenskar varje år. Samma anledning i grunden: milt klimat, fina stränder och dessutom – numera – kort flygtid.
Ett tag förknippades Mallis med grisfester och sunkigt Maga­lufpartaj. Men ön har haft en sällsam förmåga att uppfinna sig själv på nytt. Fasaderna har putsats, nya hotell byggts och de gamla fräschats upp och stylats om. Förutom alla stränder, klippor som störtar ned i vilda vågor och söta små konstnärsbyar finns till råga på allt en fin huvudstad med både trendiga restauranger, märkes­butiker och ett schyst nattliv.
Mallorca är vår absoluta charterfavorit 2015.
 
Passar för: alla.
Bäst tid att åka: maj och september, då de stora massorna uteblir­ men vädret är skönt medelhavsvarmt.
Så tar du dig hit: direktflyg.
Restid: 3,5 timmar.

Bästa tipset på Mallorca: Vandra i Tramuntana

Mallorcas myndigheter har börjat satsa på vandringsturism. I bergskedjan Tramuntana finns nu miltals av uppmärkta leder som vindlar längs sluttningarna mellan oliv­träden. Boka gärna en guide, då vågar du ge dig längre ut i vildmarken. Och ta sikte på en refugi, en sorts vandrarhem där man kan bli serverad en bit mat.

Reportage: Mallorca efter grisfesten

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets Charterresmål: Mallorca, Spanien

4. Årets äventyr: Tasmanien, Australien

Djävulens hem

Det finns kartor där ön helt glömts bort. Men för den som satt sin fot på denna mycket speciella plats strax söder om Australiens kust är Tasmanien oförglömligt. Stundtals kargt och dramatiskt, med vilda forsar, lodräta klippor och hemliga vattenfall. Ibland mjukt och böljande, med sköna sandstränder och lummiga skogar.
Ön som är döpt efter holländaren Abel Tasman, den europé som först siktade den, är som gjord för vandring, forsränning, cykling, klättring och havskajakpaddling. Och här finns verkligen vildmark i ordets sanna bemärkelse. Stora delar av ön kan bara nås till fots, eller ses från luften. Vädret är oberäkneligt, så den rutinerade planerar för vinande regn och brännande sol – på en och samma dag.
En känd invånare, som dock få har turen att se i det vilda, är den tasmanska djävulen. Ett skyggt och nattaktivt pungdjur, som tyvärr minskar i antal.

Passar för: vildmarksälskare och äventyrare.
Bäst tid att åka: sommaren (dec–mars) är populärast men hösten (april och maj) är ofta vacker.
Så tar du dig hit: flyg till Sydney eller Melbourne och därifrån vidare till Hobart eller Launceston.
Restid: minst 29 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets äventyr: Tasmanien, Australien

3. Årets naturresmål: Nordöstra Indien

Sydasiens sista vildmark

Medan resten av Indien till stor del är uppodlade slätter och stora städer hittar du i nordöstra delen av landet en enorm orörd urskog – jordens nordligaste tropiska djungel. Djungelboken på riktigt, skulle man kunna säga, och när passar det att åka dit om inte 2015, då det kommer en ny version av den klassiska tecknade filmen. Var vi befinner oss? Kolla kartan! Just det, den där märkliga flärpen vid Himalayas rand, ovanför och bortom Bangladesh.
Efter många år med reserestriktioner har området öppnats. Turister vill man ha. Regeringen ordnar därför en årlig turistkonferens för att få omvärlden att upptäcka denna naturskatt.
Området består av åtta delstater, den ena mer exotisk än den andra. I bördiga Assam strosar enhörnade noshörningar och tigrar, medan teodlingar breder ut sig på bergssluttningarna. I Sikkim finns skidbackar och buddistkloster. I Nagaland, Manipur, Mizoram och Tripura lever animistiska och kristna fotbollsfrälsta naturfolk med matrilinjära traditioner och rötterna i Sydostasien. Och i bergiga Arunachal Pradesh, som domineras av urskog, finns mer än 500 sorters orkidéer och 85 sorters däggdjur.

Passar för: naturälskare och vandrare.
Bäst tid att åka: okt–mars (för Arunachal Pradesh även apr–maj).
Så tar du dig hit: flyg via New Delhi till Guwahati i Assam. Där­efter tåg, buss eller bil med guide beroende på vart du ska.
Restid: 15 timmar (till Guwahati inklusive mellanlandningar).

Bästa tipset i nordöstra Indien

Kaziranga nationalpark
Vid Brahmaputrafloden i Assam ligger Kaziranga med fler än 1 000 noshörningar, plus indiska elefanter, bengaliska tigrar, leoparder, vildsvin, schakaler, pytonormar och vattenbufflar.

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets naturresmål: Nordöstra Indien

2. Årets weekendresmål: Málaga, Spanien

Långt ifrån pensionsmässig

Málaga var staden man landade strax utanför – och åkte förbi med siktet inställt på stränder och golfbanor runt Marbella och Fuengirola på Costa del Sol. Men då missade man en av Spaniens mysigaste städer med gränder som vindlar sig fram genom gamla stan, med livfulla tapasbarer och krogar med uppsluppet och avspänt folkliv som liksom rinner ut på gatorna.
Man missade också Castillo de Gibralfaro med solkustens bästa utsikt och moriska palatset Alcazaba med de finaste arabiska trädgårdarna och fontänerna utanför Granada.
Málaga är en behändigt liten stad som ändå har storstadspuls. Allt du kan tänkas vilja uppleva finns på gångavstånd. Som hamnområdet Muelle Uno som på sistone vitaliserats med nya butiker, uteserveringar och barer. Och vill du bada finns Playa las Acacias ett par kilometer öster om centrum med flera U-formade stränder med i huvudsak spanskt och inte skandinaviskt klientel (bara en sådan sak). Det är ju inte helt fel att det dessutom är gott om billiga direktflyg från Skandinavien och att vintern är Europas ljummaste och solsäkraste.
Málaga är Pablo Picassos hemstad och givetvis finns ett museum tillägnat honom. Lägg till den glamorösa filmfestivalen som hålls i mars varje år och den nya pop-up-versionen av Paris kulturhus Centre Pompidou som öppnar i stan våren 2015 med verk av Picasso, Constantin Brancusi och René Magritte.

Passar för: kulturintresserade, tapasgourmeter, barnfamiljer och par.
Bäst tid att åka: sep–juni.
Så tar du dig hit: med billigt nonstopflyg från flera olika flyg­platser i Skandinavien.
Restid: ca 4,5 timmar.

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets weekendresmål: Málaga, Spanien

1. Årets bästa resmål: Istanbul, Turkiet

Där öst möter väst

Det finns en stad i världen som inte kan bestämma sig för var den hör hemma. I Europa eller i Asien? Istanbul ligger på gränsen, hör hemma både här och där och doftar både av kontinenten och orienten. I ingen annan stad i världen kan du med en kvarts taxiresa ta dig från den ena världsdelen till den andra. Lunch i Europa. Middag i Asien. Och tillbaka till Europa för en sängfösare.
En typisk sevärdhet för staden som inte kan bestämma sig är Hagia Sofia, som byggdes som kristen kyrka på 500-talet och tusen år senare gjordes om till moské – för att därefter förvandlas till museum.
Underbart är att vandra i myllret mellan de 3 000 småaffärerna i Grand Bazaar, att besöka det gamla hippiekaféet The Pudding Shop, att äta världens bästa kebab grillad i bodarna vid Blå moskén, att dricka en kopp turkiskt kaffe i arkaden på Galatabron och ett glas svart te på båten till asiatiska sidan, att gå på kafé och puffa på en vattenpipa med äppeltobak, att sitta på uteserveringarna på Akbiyik Caddesi och äta meze (smårätter) och dricka raki (brännvin) och att gå på klubb i Beyoglu och inse att Istanbuls nattliv är minst lika hektiskt och hippt som Londons och Berlins.
Istanbul är med sin fantastiska matkultur, myllrande mångfald och dynamiska kontraster världens just nu mest spännande resmål.

Passar för: kärlekspar, kompisgäng, barnfamiljer och kickoff med kolleger.
Bäst tid att åka: mars–dec.
Så tar du dig hit: direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.­
Restid: ca 3,5 timmar.

Bästa tipset i Istanbul: festa i Asien

Ta eftermiddagsbåten över sundet till Üsküdar­ på den asiatiska sidan och gå på någon av de otaliga studentpubarna och rockklubbarna i kvarteren strax bortom färje­kajen. Blir det sent och du missar sista båten tillbaka tar du taxi för en spottstyver, åker på den höga Bosporenbron och njuter av de glittrande ljusen från Europas och Asiens häftigaste stad.

Årets 25 bästa resmål 2015
Årets bästa resmål: Istanbul.

Läs mer:

 


Text: • 2015-01-27
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top