704007.jpg

Egypten

Tusen och en egyptisk natt i Sharm el-Sheik

Skymningen sänker sig. Röda havet svartnar. Snart börjar ännu en i raden av glittrande nätter i Sharm el-Sheik, semesterorten på Sinaihalvön.

Text: Angelica Zander • 2008-10-28

Minareten kallar till kvällsbön från en skrällig högtalare i stadsdelen Old Market. I turisternas Naama Bay tappar man upp ännu en kall öl. Mörkret sänker sig snabbt över Sharm el-Sheik.

Magdanserskan Amira Ibrahim klär på sig sin grönskimrande topp och lägger ett sista lager puder över ansiktet. Hon spänner fast de gulfärgade högklackade skorna och äntrar sedan en av de tre runda scenerna på baren Panorama.
Det bruna håret dansar på ryggen när hon vickar på höfterna, och publiken jublar. Konstjorda eldar av tyg fladdrar i luften.

Samtidigt tar Zaghloul Fayed bussen ut till sitt bostadsområde en bit utanför centrum. Medan Amiras arbetsdag just har börjat är hans över. Imorse skjutsade han en grupp turister i turbåten på snorklingsutflykt, sedan har han stått i turarrangören Sun’n Funs stånd på stranden för att ragga nya kunder. Nu är han trött.

Tusen och en egyptisk natt i Sharm el-Sheik

Men natten är ung och staden vill inte sova. På Bedouin Bar, i Naama Bay, spelas nittio-talshiten “Boombastic”. Vi sjunker ned på en av de röda mattorna och gör vår beställning. Servitörerna är unga män, klädda i vita kaftaner och mönstrade turbaner, ovanpå jeans och t-tröja. De spexar och gör en koreograferad dans, får snabbt sällskap av ett glatt gäng britter och några ryssar som följer deras rörelser. En av servitörerna fastnar länge med blicken i en djup brittisk urringning, och glömmer nästan bort vår beställning.

Det har gått snabbt för semesterorten vid Röda havet. För bara 50 år sedan var Sharm el-Sheik fortfarande en liten by, belägen vid det som idag är stadsdelen Old Market.
De första turisterna var dykare, lockade av havets färg och tusen arter av fiskar. De kom i jeepar genom öknen och slog upp tältläger på stranden. Så byggdes några enkla hotell, som snabbt blev fler. Bara de senaste 15 åren sägs antalet bosatta ha åttafaldigats. Längs hela kusten växer resorter fram.

Det är inte bara dykningen som lockar. Sinaihalvöns dramatiska landskap med mäktiga sandstensklippor och ökenvidder är något särskilt. Det var ju här, vid Sinais berg, som Moses, enligt Bibeln, fick sina stentavlor. Det var genom Sinais öken som judarna vandrade för att nå det förlovade landet.

Tusen och en egyptisk natt i Sharm el-Sheik

DEN ARABISKA NATTEN kommer snabbt och har nu sänkt sig över neonskyltar, färgade lyktor och hav. Av alla restauranger, barer och hotell är det Casino Sharm som vinner tävlingen om det mest spektakulära ljusspelet. Fasaden skiftar i färg varje minut: grönt, blått, rosa, gult.

Framför ingången till Little Buddha, ett av de mest populära diskoteken, står en lång blank limousin. Några killar i 20-årsåldern poserar framför den, medan deras kameror blixtrar. Ikväll är det stenhårt biljettvång och biffiga vakter i kritstrecksrandiga kostymer står stadigt i dörren.
Säkerhetskontrollerna är många i Sharm el-Sheik. Under en dag i staden passerar vi otaliga metalldetektorer, och det har sin förklaring. Sinaihalvön har ett dramatiskt förflutet, är en korsväg mellan kristendom och islam, och en bricka i spelet mellan Israel och Egypten.

Under 1980-talet växte en muslimsk-fundamentalistisk rörelse sig stark i Egypten, som ett svar på en repressiv regim och dåliga levnadsvillkor. Islamisterna gavs inte legitimitet som politiskt parti och tog då till våld. Genom attacker mot turistmål under 1990-talet fick de uppmärksamhet av det internationella samfundet.
Under 2000-talet började president Mubarak förändra landets politiska system i enlighet med västerländska krav. Det var inte uppskattat av de muslimska fundamentalisterna.

I juli 2005 exploderade tre bomber i Sharm el-Sheik. Sammanlagt 88 människor dog och flera hundra skadades. En dittills okänd grupp som kallade sig Al-Tawhid wal Jihad tog på sig dåden.

Tusen och en egyptisk natt i Sharm el-Sheik

EGYPTEN ÄR HISTORISKT rikt, men också ett fattigt land och beroende av inkomsterna från turismen. Sharm el-Sheik är ett av landets trumfkort i jakten på resenärer. Därför var det viktigt att så snabbt som möjligt locka turisterna åter.

Och de kom tillbaka efter bara något år. Semesterdrömmen besannas under ett gult parasoll nere på stranden i Naama Bay. Här glider barnvagnshjulen lätt över polerade stenplattor längs strandpromenaden. Lekparken håller ungarna sysselsatta, vattenspridarna går för högtryck, serveringarna är fullproppade. Det luktar sololja och blommor.
Uppe i stadsdelen Old Market luktar det istället kryddor, sopor och rökelse. På kvällen samlas männen på kaféerna och röker shisha, vattenpipa. Området är delvis turistanpassat, men i gränderna får man också en skymt av egyptiskt vardagsliv och hem.

Butikerna är fulla av tyger, färgade lampor och arabiska cd-skivor – och kryddor i mängder. I Omar Ahmeds kryddbutik råder en minutiös ordning. I flätade korgar finns indigoblått, saffransgult och pepparrött, oregano, kanel och saltsten. Omar berättar gärna om alla sina varor och sin familj. Det visar sig att frun och de två barnen bor i Aswan.
Och han är inte ensam om att ha familjen på annan ort. De flesta som jobbar i Sharm el-Sheik är unga män.

Tusen och en egyptisk natt i Sharm el-Sheik

Medan en månadslön i Kairo kan vara 300 egyptiska pund kan motsvarande lön i Sharm el-Sheik vara 1 000. Pengarna skickas hem till familjen eller – om man ännu inte har gift sig – kanske sparas till ett giftermål. Eller spenderas på plats.
När Omar Ahmed låser sin butik i Old Market finns det hundra andra som fortfarande är öppna borta i Naama Bay. Och ännu en öl tappas upp till en törstig turist.

För natten är lång i glittrande Sharm el-Sheik.


Text: Angelica Zander • 2008-10-28
EgyptenRestips

Scroll to Top