Annons
Annons
Marcus Westberg

Marcus Westberg

Kongo-Brazzaville

Guide: Kongo-Brazzaville – Afrikas största regnskog

Vagabonds guide till Republiken Kongo, även känt som Kongo-Brazzaville. Här får du tips på hur du reser hit och vilka platser som är bäst för att upptäcka det rika djurlivet.

Text: Marcus Westberg • 2017-11-27 Uppdaterad 2021-06-22

Snabbfakta: 

Invånare: 4,7 miljoner.
Yta: 342 000 km2.
Huvudstad: Brazzaville.
Språk: franska, kituba, lingala.
Visum: måste organiseras i förväg via ambassad/konsulat; kostar ca 1 000 kr.
Tidsskillnad: –1 timme sommartid.
Valuta: central African francs, men dollar och euro går att använda.
Säsong: Kongo är varmt och fuktigt. Det kan regna närsomhelst, men framför allt i mars–maj och september–november.

Resa hit & runt

Det går inga direktflyg mellan Skandinavien och Brazzaville. Ethiopian Airlines och Air France hör till de bättre alternativen: de flyger från Stockholm och numera även Oslo (t/r från 8  700 kr). Andra alternativ är Kenya Airways och South African Airways.

Att ta sig runt utanför Brazzaville på egen hand är inte att rekommendera – bättre är att boka hela resan med Odzala Discovery Camps – ODC (odzala.com). Transport till Odzala sker antingen med charterflyg eller bil (ca 11–15 timmar). Ett 7 nätters/8 dagars paket inklusive inrikesflyg, allt boende samt måltider, dryck, och aktiviteter kostar ca 65 000 kr per person.

Bo:

Brazzaville har inte ett särskilt stort utbud av hotell, men å andra sidan finns det ingen anledning till en längre vistelse i staden. Bland de bättre alternativen finns:

Mikhael’s Hotel, dubbelrum med frukost från 1 950 kr (mikhaelshotel.com)

Pefaco Hotel Maya Maya, dubbelrum med frukost från 2 800 kr (pefacohotelmayamaya.com),

Radisson Blu, dubbelrum från 2 600 kr (radissonblu.com/en/hotel-brazzaville)
I Odzala finns tre camper: Lango, Mboko och Ngala. Alla tre drivs av ODC, som är parkens (och egentligen landets) enda turistarrangör.

Äta

Nästan all mat är importerad, så en restaurangmåltid i Brazza kostar ofta mer än den smakar. Populärast är Mami Wata, med utsikt över Kongofloden och Kinshasa, medan La Mandarine Cafe bjuder på stans bästa glass och bakelser. I parken ingår alla måltider – frukost, trerätters luncher och middagar samt fika. Även om maten framför allt är västerländsk så finns det möjlighet att testa lokala rätter också, både i Odzala och i Brazzaville. Saka-saka är en kongolesisk specialitet gjort från kassavablad, och det kan vara klokt att ha en inhemsk öl (Ngok) att svalka sig med om man vågar sig på den lokala chilisåsen.

Aktiviteter

Djur och natur är onekligen Odzalas största dragplåster. En stor del av detta är den exklusiva vildmarkskänslan – 2016 hade parken bara drygt hundra besökare. Gorillorna ser du från Ngala – vanligtvis tidigt på morgonen, men eftermiddagsbesök är också möjliga. Till skillnad från Östafrika är grupperna små (1–4 besökare per gorillafamilj). Lango ligger vackert belägen och erbjuder goda möjligheter att se elefanter, bufflar, antiloper och fåglar, och guidade turer i skogen och våtmarkerna är en höjdpunkt. Mboko är ODC:s huvudkvarter, och det är inte ovanligt att se elefanter och hyenor bland byggnaderna. Härifrån erbjuds bland annat safari i öppna Landcruisers och båt-/kajakturer. Alla dessa aktiviteter ingår i ODC:s veckolånga paket, men det går även att skapa ett personligt program. Mer information om parken finns på african-parks.org. 

 

Guide: Kongo-Brazzaville – Afrikas största regnskog

Kongo-Brazzaville: Äkta äventyr i Afrikas största regnskog


Text: Marcus Westberg • 2017-11-27
Kongo-BrazzavilleDjur & naturGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top