En knölval med kalv utanför St. Mary's Island. Madagaskar är en utmärkt plats för valskådning. Foto: Istock.

En knölval med kalv utanför St. Mary's Island. Madagaskar är en utmärkt plats för valskådning. Foto: Istock.

Madagaskar

Guide: Madagaskar – den åttonde kontinenten

Vagabonds guide till Afrikas djurparadis Madagaskar. Tips på boende, hur du bäst reser runt och aktiviteter.

Text: Marcus Westberg • 2016-12-28

Snabbfakta Madagaskar

Invånare: 23 miljoner. Yta: 587 041 km2.. Huvudstad: Antananarivo (Tana). Språk: Malagasy och franska. Visum: Gratis upp till 30 dagar. Tidsskillnad: +1 timme sommartid, +2 timmar vintertid. Wifi: finns på de flesta hotell. Valuta: Malagasy ariary (MGA). Bäst tid att åka: Undvik januari–mars (regnperiod). Juli och augusti är högsäsong.

Resa hit

Att resa till Madagaskar är inte billigt, och det går inga direktflyg. Air France är enklast och pålitligast, med direktflyg mellan Paris och Antananarivo. Dessa kostar dock oftast ca 15 000 kr. Air Madagascar flyger samma rutt, men resor ställs in titt som tätt. Billigast är Turkish Airlines (priser runt 10 000 kr), men då blir det med två mellanlandningar.

Resa runt

Madagaskar är ett äventyr, det går inte att komma ifrån. Det finns ett antal inrikes flygrutter, men Air Madagascar går inte alltid att lita på (flygen måste alltid bekräftas dagen innan). Å andra sidan är vägarna långa och ofta i dåligt skick. Det går att ta sig runt på egen hand med kommunaltransport, men det absolut enklaste är att använda sig av en lokal researrangör som exempelvis Cactus Tours (cactus-madagascar.com). Detta blir extra viktigt om man inte pratar franska. Från Sverige arrangeras resor av bland andra African Tours, Rosa Bussarna, Världens Resor och Jambo Tours.

Guide: Madagaskar – den åttonde kontinenten
Kameleonter kan vara jättestora – eller små som en tumnagel. Foto: Marcus Westberg.

Boende

Standarden på boende i Madagaskar är generellt inte särskilt hög, även om det finns bra hotell i de större städerna och i populära turistområden. Däremot kan man få ganska mycket för pengarna om man väljer budgetboende: på sina håll räcker 100–200 kr ganska långt. I Tana finns det en del som sticker ut från mängden, exempelvis La Maison du Pyla (lamaisondupyla.com), dubbelrum 340 kr, Maison Galleini (maisongallieni.com) rum från 1 000 kr och Lemur Hostel (lemurhostel.com), dubbelrum 150 kr.

Äta

Matstandarden är överlag hög, och till och med de flesta mindre restaurangerna serverar pizza och diverse pastarätter. Många lokala rätter innehåller nötkött från zebu, och även om pommes frites är vanligt så är det ris som dominerar. Romazava är en gryta bestående av blad-grönsaker och nötkött som serveras med, just det, ris. En måltid går oftast på 10–25 kr. 

Aktiviteter 

Vad kan man inte göra på Madagaskar? Här finns det mesta, från stränder och dykning till regnskog och utmanande vandringar. Djurlivet är rikt och unikt, från lemurer och reptiler till grodor och insekter. Östkusten erbjuder fantastiska möjligheter att se valar. Även kulturellt finns det väldigt mycket att upptäcka och utforska. Men Madagaskar är stort, och då det tar tid att resa runt gör man bäst i att välja en eller ett par regioner att koncentrera sig på: för att utforska hela ön på en resa bör man ha minst ett par månader på sig.

Guide: Madagaskar – den åttonde kontinenten

Läsning

En fantastiskt intressant bok om Madagaskar är Peter Tysons Madagascar – the 8th continent, pub-licerad av Brandt som också har en del andra böcker om landets fauna och flora samt en mer traditionell rese-guide. För den som verkligen vill läsa på om Madagaskars historia är Mervyn Browns bok den mest omfattande:
A history of Madagascar.

Skyddade områden

Madagaskars skyddade områden har ökat markant till ytan de senaste åren, och med tanke på skövlingen som pågår är det nog tur. Andasibe-Mantadio och Ranomafana är bra parker att besöka för lemurer och regnskogsdjur (som exempelvis lövsvansade geckoödlor) medan Isalo erbjuder fantastisk vandring i stenigt landskap. Tsingys stenformationer är en av landets absoluta höjdpunkter. Från Ile Sainte-Marie finns fantastiska möjligheter att se valar, och på Nosy Be i norra Madagaskar finns både fina stränder och intressanta ödlor. Rovdjuret fossa har man störst chans att se i Kirindy, ett privat reservat.

Guide: Madagaskar – den åttonde kontinenten

Text: Marcus Westberg • 2016-12-28
MadagaskarRestipsDjur & naturGuide