Jakob Wilhelm Aarsheim är ursprungligen från Sverige bor i dag i San Sebastián och driver guideföretaget JWA Tours. Här visar han upp de baskiska städerna och naturen för nyfikna turister från hela världen – där San Sebastián förstås är en av de välbesökta orterna i Baskien.

Vad var det som gjorde att du blev kvar i San Sebastián?

– För min del var det nog en blandning av den baskiska egenheten, kulturen och det fantastiska läget. En lagom liten stad som ligger precis vid havet med fantastiska stränder men där du ändå i princip har bergen precis runt knuten. Och att besöka San Sebastián är fortfarande ett fantastiskt sätt att få en första kontakt med både den fantastiska naturen, maten och de egensinniga människorna i Baskien.

LÄS MER: Guide till foodiefavoriten San Sebastian

Vilka kvarter i San Sebastián tycker du fångar det bästa av staden?

– Med risk att låta allt för mycket som en grinig gubbe så är det ju tyvärr oundvikligt att den ökande turismen och kanske framförallt typen av turism även påverkat San Sebastián. Gamla stan är kanske det bästa och sämsta exemplet. Med det sagt så finns det fortfarande guldkorn i Gamla stan och maten är fortfarande bra på de flesta ställen och jag tycker absolut man ska titta förbi nån av pintxo-barerna som nämns i alla guider och appar. 

– Efter det är det bara att promenera över floden Urumea och ge sig in i kvarteret Gros som ligger vid surfstranden Zurriola. Där är det fortfarande kvartersliv as usual och man kan njuta av den fantastiska blandningen av den lokala småskaligheten och besökare från den stora världen utanför som alltid varit stadens signum. 

– Även kvarteret Egia är ett bra exempel på stadens charm och ligger precis intill. Mitt tips är att ta sikte på Bar la Estrella och ta ett glas med kvartersinvånarna och sen fortsätta promenaden in i parken Cristina Enea. Varför inte besöka den gamla tobaksfabriken Tabakalera? Den är ombyggt till någon form av allaktivitetshus med modernare barer, restauranger och utställningar.

När du vill undvika de mest upptrampade vägarna, vart brukar du ta med dina gäster?

– Jag gör mest aktiva resor numer, framförallt vandring och cykel, och tjatar alltid på mina gäster om att det bästa, och enklaste, sättet att uppleva både San Sebastián och Baskien är helt enkelt att snöra på sig ett par bekväma skor, eller hyra en cykel, och utforska områdena som ligger lite utanför de allra mest centrala delarna. San Sebastián omges av fantastiskt vacker natur på alla håll och både stan och närområdena är fulla av cykelvägar. Allt är nära och det är enkelt att hyra cykel om man skulle vilja.

LÄS MER: Fiesta för foodies i San Sebastian

Vart går du helst en fredagskväll?

– Då går jag gärna ner till kvarteret Sagües som ligger precis i hörnet mellan stranden Zurriola och bergskullen Ulía. Där kan man bara sätta sig med surfarna på muren och kolla på solnedgången eller passa på att njuta av det nya gardets brist på anarkistiska visioner på någon av uteserveringarna.

… En lördagseftermiddag? 

– Jag älskar att ta den vackra promenaden längs med kusten till grannbyn Pasaia och dricka några glas cider med sjöbusarna i hamnkvarteret Trintxerpe. Här går fiskebåtarna fortfarande ut varje morgon och det finns gott om små barer och hörn där det känns som att tiden står still. Vill man kan man också enkelt cykla dit på 10 minuter. 

… Och en söndagsmorgon? 

– Om man som jag har tidiga vanor så är söndagsmorgonen den perfekta tiden att ha staden lite för sig själv och njuta av den fantastiska strandpromenaden och stränderna i en nästan magisk stillhet. Före 9 på helgerna är det bara surfarna och joggarna som är vakna och jag passar ofta på att njuta av lugnet på stranden och i vattnet.

Hur skiljer sig staden och området åt mellan sommar och höst? 

– Staden myllrar av liv året runt och mitt tips är väl kanske att undvika det värsta myllret under juli och augusti då turismen peakar. Vädermässigt svänger det otroligt fort och på en och samma dag kan det vara alltifrån piskande regn och 15 grader till uppemot 30 grader och sol. Detta är i princip samma från tidig vår till sen höst även om det såklart, i teorin iaf, är lite fler soliga dagar på sommaren och lite högre medeltemperaturer. 

LÄS MER: 24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

Vilken är din egen favoritårstid i regionen?

– Själv tycker jag att hösten är allra bäst, från september och långt ut i november är det oftast bra väder och varmt i vattnet samtidigt som vardagen har kommit igång och stan visar sig från sin bästa sida.

Vilka tycker du är de bästa evenemangen under hösten?

– Gillar man folkliv ska man besöka staden någon av de två första söndagarna i september då det är Estropadak, kapprodd med stora roddbåtar mellan lag ute på Concha-bukten mitt i stan. Varje by längs med kusten har sitt egna lag och båt, stan invaderas av festsugna supportrar och det är fantastisk stämning och baskisk fest när den är som bäst. Den årliga filmfestivalen Zinemaldia går av stapeln näst sista veckan i september varje år och är ett hett tips om man gillar film. Både baskisk, spansk och internationell.

Vart åker du på dagsutflykt?

– Jag åker gärna till någon av grannbyarna längs med kusten. Hondarribia är en riktig pärla till exempel som bara ligger 20 km bort, precis på gränsen till Frankrike med bara en flod emellan och där jag har många vandringsgrupper. Lokaltrafiken funkar bra och man kan ta närtåg och buss till de flesta ställen. Jag tycker att det är viktigt med hållbar turism och fick faktisk en utmärkelse för best sustainable experience av Spanska Turistbyrån i de nordiska länderna förra året för en av mina vandringsresor.

När du själv har en ledig höstdag i staden – hur ser den ut från morgon till kväll?

– Jag försöker komma i vattnet precis när det ljusnar och njuta av vågorna och lugnet ett par timmar. Sen brukar jag ta dagens andra kaffe med nån flyktig bekant nere i kvarteret Sagües vid stranden och efter det cyklar jag till marknaden och köper lite grönsaker och färsk fisk. 

– Någonstans längs vägen stannar jag gärna till i en bar och tar ett glas Txakoli och är det helg så möts vi ofta ett lite större sällskap med flera familjer på någon bar och sen brukar vi gå till någons gastronomiska sällskap och laga mat och sen äter vi lunch tillsammans. 

– Om inte lunchen blir alltför lång och glider ihop med middagen vilket ofta händer så försöker jag passa på att åka lite skateboard framåt kvällen eller cykla en sväng uppe på berget Ulía som jag har precis utanför knuten. Efter det är jag oftast så trött att jag bara äter något enkelt hemma och knyter mig tidigt som en gammal gubbe.

Pintxos är ju nästan obligatoriskt här – har du några favoritbarer eller särskilda tips för den som vill ha den rätta och genuina upplevelsen?

– Testa absolut de omskrivna ställena i Gamla Stan. Gillar man som jag det traditionella baskiska köket så ser till exempel pintxo-barerna Paco Bueno och Txepetxa ut precis som de alltid har gjort och smakar likadant. 

– Efter det är mitt tips att gå över floden till kvarteret Gros och testa pintxo-barerna på gågatan Peña y Goñi om man gillar det lite mer moderna. Vill man ha local flare är det alltid bra stämning på barerna runt det lilla torget där Taberna Rikardo ligger och vill man testa lite mer nydanande pintxos och inte är rädd för hipsters tycker jag att man ska gå till Bar Manojo. 

– Har man väl tagit sig bort till denna delen av stan i stadsdelen Gros ska man absolut inte missa San Sebastiáns absolut bästa vinbar, Enoteca Masketa.

– Här måste jag nästan få lov att tipsa om min egen hemsida www.jwatours.com där man enkelt kan hitta mina favoriter och få en massa andra tips om San Sebastián och Baskien.