Annons
Annons
En favorit bland svenskar – Berlin fortsätter att förundra och locka. Foto: GettyImages

En favorit bland svenskar – Berlin fortsätter att förundra och locka. Foto: GettyImages

Restips

Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter

Vagabonds chefredaktör, Fredrik Brändström, återvänder så ofta han kan till Berlin. Helst håller han hus på den östra sidan där favoritkvarteret är Prenzlauer Berg. Här är hans 10 guldkorn i metropolen.

Text: Fredrik Brändström • 2020-07-18 Uppdaterad 2022-05-12

Mitt favorithotell

Oderberger

Det råder ingen brist på bra hotell i Berlin, men i mitt favoritkvarter Prenzlauer Berg är det däremot skralt med boenden. Oderberger, som öppnade för nÙ?got år sedan, är ett välkommet tillskott. Den långa poolen är pricken över i, särskilt vintertid är det skönt att unna sig ett dopp eller en bastu efter avslutad stadsrunda.

Läget är perfekt, på en trevlig gata med många kaféer och restauranger. En perfekt bas för en helg i östra Berlin!

  • Oderbergerstrasse 57. Dubbelrum från cirka 1 300 kr.

Bästa lunchen

Prater Garten

Prater i Prenzlauer Berg är ett av Berlins trevligaste och mest ärevördiga vattenhål (invigt 1837). Men även maten håller god klass. Stadig tysk husmankost som matchar det kalla ölet perfekt. Slå dig ner längs ett av långborden och känn dig som hemma. Den stora ölträdgården är öppen maj–september, resten av året sitter man inomhus.

  • Kastanienallee 7–9
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
En oas mitt i Berlin. Foto: Oderberger
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Med favoritkvarteret Prenzlauer Berg utanför fÙ?nstret. Foto: Oderberger

Min favoritbar

Monkey Bar

Jag föredrar östra sidan av Berlin, men om jag befinner mig i närheten av Västberlins pampiga paradgata Kurfür­stendamm tar jag gärna en drink på Monkey Bar som ligger högst uppe i hotellet 25 Hours Bikini (för övrigt också ett mycket trevligt ställe att bo på). Goda drinkar och en fabulös utsikt över Berlin.

  • Budapester Strasse 40

Bästa middagen

Kin Dee

Berlin har kommit starkt på matfronten på senaste åren, inte minst vad gäller asiatisk mat. Kin Dee är en fin-thai som fick sin första Michelinstjärna förra året och drivs av den kvinnliga kökschefen Dalad Kambhu, med rötter i Bangkok. Här gör hon sin egen eleganta variant av hemstadens kryddstarka kök. Råvarorna hämtas till stor del från leverantörer runt om Berlin. Avsmakningsmenyn för 55 euro är väl värd sitt pris.

  • Lützowstraße 81

Bästa parken

Tiergarten

Vill du fly undan stadslivet för en stund så hyr en cykel och bege dig till Tiergarten, stadens mest kända grönområde. Parken rymmer en hel del sevärdheter – bland annat Berlins zoo – samt kaféer och ölträdgårdar. En vacker vårdag är det packat med folk på Café am Neuen See, där den som känner sig på romantiskt humör kan hyra en roddbåt för en tur på den lilla sjön.

Bästa klubben

Berghain/Panorama Bar

Vill man få en doft av Berlins berömda dekadens så är en natt på denna legendariska technoklubb ett måste. Berghain har hängt med ett bra tag men är fortfarande relevant, och långt ifrån en turistfälla trots att Berghain finns med på otroligt många besökares bucketlistor.

  • Am Wriezener Bahnhof
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Fin-thai från prisade kökschefen Dalad Kambhu. Foto: Robert Rieger/Kin Dee
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Enorma och grönskande Tiergarten mitt i Berlin. Foto: GettyImages

Bästa kulturupplevelsen

Berlinfilharmonin

Berlinfilharmonikerna anses av många vara världens bästa symfoniorkester, så har du en fäbless för klassisk musik torde ett besök på Filharmonin i utkanten av ­Tiergarten vara givet. I april uppmärksammas bland  annat 250-årsjubileet av Beethovens födelse med flera konserter, och i juni gästas orkestern av mäster­dirigenten Gustavo Dudamel.

  • Herbert-von-Karajan-Strasse 1

Bästa shoppingen

Loppmarknaden vid Mauerpark

Söndagar är det mesta stängt i Berlin. Men kommersen lever och frodas vid Mauerpark i Prenzlauer Berg, där en av stadens roligaste och största loppmarknader hålls varje söndag. Lika mycket en folkfest med karaoke och mat som ett tillfälle att fynda udda prylar. Resterna från Berlinmuren som fortfarande står kvar här (därav namnet) ger också en säregen inramning. En riktig Berlinklassiker.

  • Gleimstrasse 55, loppmarknaden pågår söndagar kl 9–18.
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Vågar du sjunga karaoke framför ibland hundratals människor? Foto: Helle Kikerpuu
Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Fynda kläder, prylar och krimskrams på Mauerpark. Dessutom kan man fylla på energin med pizza och andra läckerheter. Foto: Helle Kikerpuu

Bästa torget

Kollwitzplatz

Detta triangelformade torg i Prenzlauer Berg är en av mina favoritplatser i Berlin. Fullt av mysiga butiker och trevliga uteserveringar. Här hänger en hel del typiska Prenzlauer Berg-bor, bohemiska par som jobbar med “något kreativt” och sippar latte medan barnen leker i parken. Torsdag och lördag är det marknad, då strömmar folk hit för att köpa ekologiska grönsaker.

Utflykt

Leipzig

Berlins utbud lär inte få dig att tröttna i första taget, men känner du för att vidga dina vyer så rekommenderas en utflykt till Leipzig, drygt en timme bort med tåg. Precis som Berlin är även Leipzig en kulturmetropol med stort K, om än lite mer okänd för de flesta turister. Idag kallas Leipzig ibland för “det nya Berlin”, i och med att staden i allt högre grad favoriseras av unga tyskar.

Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter
Vad sägs om att dra iväg till Leipzig och kanske paddla kajak? Foto: GettyImages

50 måsten i Berlin

Berlins bästa barer – 30 favoriter

Berlin – 8 klassiska krogar och kaféer


Text: Fredrik Brändström • 2020-07-18
RestipsTysklandBerlinListorRedaktionens favoriterWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top