1. L’mida
Bländande utsikt och god mat
För att hitta denna restaurang måste man gå genom medinan, förbi Place des Epices, nedför en sidogata, in i en trappuppgång och uppför en smal trappa. På takterrassen blir man först belönad med utsikten – de bredrandiga parasollerna, gröna kakelväggarna och alla växter framträder vackert mot en bakgrund av bergstoppar och minareter.
Menyn är eklektisk, för även om den utgår från de mängder av grönsaker, örter och kryddor som säljs i souken, är den inte rädd för att låta sig inspireras av fjärran länder. En av favoriträtterna är tacos med tagine-tillagad kyckling; en annan är lammstek med myntasås och nötter. Som de flesta andra restauranger i medinan serverar L’Mida inte alkohol, men det är lätt att glömma när man blir serverad mocktails som den med hallon, basilika och citron.
Adress: Derb Nkhal, 78 Rahba Lakdima, Marrakech 40030, lmidamarrakech.com

2. Jajjah
Marrakechs svar på Andy Warhol
Hassan Hajjaj är en av de konstnärer som verkar ha magiska fingrar – inte bara för att allt han rört vid är kreativt, färgglatt och lekfullt, utan också för att allt han involverar sig i blir en succé. Därför är det också passande att han kallas Marockos svar på Andy Warhol; precis som den amerikanske ikonen jobbar han med popkonst, och likt Warhol suddar han elegant ut gränserna mellan det kreativa och det kommersiella.
Detta gäller även för den här restaurangen, som med sin explosion av färger och mönster liknar en scen från Alice i Underlandet och dessutom är utrustad med en butik och ett utställningsrum för modern konst.
Maten är däremot klassiskt marockansk: Här kan du få goda berberomeletter, marockanska sallader, grillat kött och couscous. Jajjah ligger i Sidi Ghanem-kvarteret lite utanför stadens centrum. I området har många av stadens bästa designers och butiker etablerat sig i de gamla lager- och fabriksbyggnaderna.
Om du har tur kan du stöta på Hajjaj själv, men han är en upptagen man: Hans porträttfotografier visades nyligen på det prestigefyllda National Portrait Gallery i London, och han har dessutom flera andra butiker – inklusive Riad Yima – i Marrakech.
Adress: 114–116 QI Sidi Ghanem, Marrakech 40000, @jajjah.tea
3. Kartell Kollektiv, Thirty5ive & L’Blassa
Tre bra kaffebarer
Det bästa kaffet i Marrakech har länge varit en espresso eller en nuss nuss, hälften espresso-shot och hälften mjölk. De senaste åren har en liten kaffescen uppstått, som självklart har sitt hem i Gueliz. ”Marrakech deserves better coffee”, står det på klistermärkena hos Kartell Kollektiv, som själva försöker göra något åt saken: Stället serverar bra kaffe, avocado-toast och hembakat.
Thirty5ive liknar något från Los Angeles med sina vinylskivor, proteinsmoothies, konstverk och sin soliga terrass, och det gör även klientelet.
L’Blassa är egentligen en coworking-plats, men kaféet, som serverar bra kaffe och har bord både inomhus och utomhus, är öppet för alla och en bra plats att träffa stadens kreativa lokalbor och expats.
Webb: kartell.space, thirty5ive.com, lblassa.art
Läs också: Checka in på ett marockanskt palats i Marrakech


4. Blue Ribbon
Kafé och bageri med färgstark kundkrets
Det var inte särskilt länge sedan som Blue Ribbon öppnade, men det kombinerade bageriet och kaféets överbyggda innergård har redan blivit ett fast tillhåll för en färgstark kundkrets. Här kan man träffa parisiskor som tar en lunchpaus från shoppingturen i Gueliz-kvarterets småbutiker, vänskapsgrupper av hijabklädda fashionistas som rutinerat poserar för varandra, och amerikanska expats som entusiastiskt hälsar på borden bredvid.
Folk kommer utan tvekan hit för att spana och umgås, men menyn och bakverken väger lika tungt. Bageriet gör några av Marrakechs bästa tårtor, croissanter och surdegsbröd, och menyn består av en blandning av bagels, smörgåsar och sallader. Prova till exempel salladen med marinerad halloumi och bakade körsbärstomater. Grönsakerna kommer från gården Sanctuary Slimane, som också har en liten gårdsbutik i grannlokalen.
Blue Ribbon utvidgade i våras med restaurangen Farmers, som är en minst lika bra plats att äta på och titta på folk som kaféet.
Adress: Magasin #12, 96 Rue Mohammed el Beqal, Marrakech 40000, @blueribbonmarrakech

5. Pétanque Social Club
En dold oas
Om man ska peka på en person som mer än någon annan har drivit utvecklingen på Marrakechs restaurangscen så är det är Kamal Laftimi. Den unge marockanske entreprenören växte upp i medinan, öppnade Café des Epices i hjärtat av souken 2005 och har sedan dess öppnat fyra av stadens mest populära restauranger: Nomad, Le Jardin, Le Kilim och nu Pétanque Social Club.
Restaurangen ligger halvskymd på en innergård i Gueliz, omgiven av några av stadens bästa gallerier och designbutiker. Det är lätt att förlora sig bland apelsinträden, eldstäderna, pétanque-banorna och cocktailbaren på gården, men man bör också röra sig inomhus. Här finns bland annat ett vardagsrum med öppen spis, ett bibliotek och en av stadens vackraste barer. Menyn är en blandning av uppdaterade marockanska klassiker och europeiska bistrorätter, och det finns ett litet men bra urval av viner.
Den hyperaktive restauratören Kamal Laftimi vilar inte på sina lagrar: Tidigare i år öppnade han också DaDa, en enorm restaurang, takterrassbar och utställningslokal i utkanten av Djemaa el-Fna-platsen.
Adress: 70 Boulevard El Mansour Eddahbi, Gueliz, Marrakech 40000, pscmarrakech.com

6. Sahbi Sahbi
Tradition i fokus
Det är svårt att se när man anländer till denna designmedvetna restaurang, men på Sahbi Sahbi är det traditionerna och mormödrarna som står för showen. Väggarna är smyckade med ett kubiskt mönster av gyllene trä, möblerna är klädda med cognacsfärgat läder, och hela lokalen badar i ett mjukt ljus tack vare de många stearinljusen och den öppna elden i köket.
Här står en grupp kvinnor i olika åldrar och från olika regioner och lagar mat; några bakar bröd i den enorma ugnen, andra skär grönsaker till de marockanska salladerna och några tillagar de taginer med lamm, kyckling och aubergine som redan har blivit kända som några av stadens bästa. Desserterna och vinlistan har lite mer internationell karaktär, där man hittar bland annat bakverk med kardemumma- och kanelglass.
Restaurangen är designad av Studio KO, som också designade Yves Saint Laurent-museet i Majorelle-trädgården, och den är en del av samma familj som det ikoniska franska brasseriet Grand Café de la Poste, som ligger några gator bort och påminner om en scen ur filmen Casablanca.
Adress: 37 Boulevard Mansour Eddahbi, Gueliz, Marrakech 40000, sahbisahbi.com

7. Cantine Mouton Noir
Lekfullt kök
Det finns något av den amerikanska östkusten över denna lilla, ljusa restaurang där väggarna är klädda med kakel, de joviala servitörerna sätter tonen, och där man kan sitta i baren och äta medan man betraktar de upptagna kockarna. Det beror nog på att paret som står bakom stället – kanadensiska Stacy och marockanske Aniss – har tillbringat de senaste tio åren i Montreal.
Menyn har två sidor; på ena sidan hittar man de brunchrätter som restaurangen med rätta blivit känd för, och på den andra en rad rätter som mer är inspirerade av bistroköket. Oavsett om kocken tillagar tostadas med bläckfisk och koriander-labneh, ravioli fylld med kycklinglever, shrimp rolls eller en croissant fylld med ägg och tryffel så är tillvägagångssättet kreativt och gränsar till det lekfulla.
Här är det alltid fullsatt till brunch på helgerna, så boka ett bord i förväg om du vill vara säker på att få plats.
Adress: 115 Rue Mohammed el Beqal, Marrakech 40000, @mouton.noir.marrakech