Afrikansk jazz på perrongen i centralstationen.

Afrikansk jazz på perrongen i centralstationen.

Moçambique

Guide till Maputo i Moçambique

Vagabonds guide till Maputo i Moçambique

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2014-01-16 Uppdaterad 2021-09-15

Fakta Maputo

Vad: Maputo är huvudstad i Moçambique.
Invånare: 1 miljon.
Valuta: metical. 100 metical = ungefär 25 kr.
Visum: köps vid ankomst på flygplatsen och kostar 550 kr. Fixar du det i förväg på Moçambiques ambassad i Stockholm kommer du undan med 400 kr och spar minst en timmes köande pÙ� flygplatsen.
Telefon: enkelt att köpa kontantkort av bolaget Mcel. Det kostar 100 metical som du får ringa upp.
Taxi: ingen kör på taxameter. Gör upp om priset innan. En vanlig taxa inom centrala Maputo är 200 metical.
Malaria: det finns malaria, men inte i någon oroande omfattning.
Sjukhus: bästa kliniken är Clinica de Sommerschield.
Vaccin: glöm inte att ta med certifikatet som visar att du tagit vaccin mot gula febern.
Väder: jan–feb är varmast, upp till 35 grader. Juli är kallast, mellan 16 och 25 grader. Regnperiod nov–april.

Resa till Maputo

Flyg till Maputo med Swiss Air och South African Airways, mellanlandning i Zürich och Johannesburg. Ett annat alternativ från Stockholm med likartat pris är KLM och Kenya Airways, mellanlandning i Amsterdam och Nairobi. Flyger du från Köpenhamn blir biljetten tusenlappen billigare.

Boende i Maputo

På mysiga gatan Avenida Patrice Lumumba 545 ligger det slitna men billiga backpackerstället The Base. En natt i sovsal kostar 120 kr. Går endast att boka på tel +258-21-30 27 23.
Ett trevligt hotell på nummer 948 på samma gata är Palmeiras Guest House (palmeiras-guesthouse.com). Från 700 kr.
VÅRT VAL: Vill man bo billigt i den fina stadsdelen Polana är Residencial Hoyo Hoyo det bästa valet. Det enkla hotellet ligger på Avenida Francisco Magumbwe 837. Bokas på tel +258-21-49 15 00. Från 700 kr.
Vill du lyxa till det, ta in på Polana (serenahotels.com), ett av Afrikas finaste hotell. Från 2 500 kr.

Äta i Maputo

Under det portugisiska imperiets dagar var Maputo en viktig omlastningshamn på kryddrutten från kolonierna i Asien. Smakerna dröjer sig kvar än. En av de godaste rätterna är caril de camarÙ?o, räkor, pumpa, aubergine och kokos som serveras i en ljuvlig currysås över basilikaris. Äts bäst på Clube Naval (clubenaval.intra.co.mz) i småbåtshamnen längs Avenida Marginal.
Bästa lunchrestaurang är Coimbra (Avenida Albert Luthuli 225) i centrum. Restaurangen drivs av en indisk familj från Goa, men serverar portugisisk husmanskost.
På kvällen är uteserveringen till Piri-Piri en perfekt plats att följa kvällslivet längs Avenida 24 de Julho. Deras kolgrillade räkor i smör är ett strå vassare än de på Costa do Sol som nämns i reportaget.
Sydafrikanska krogen Mundos (Avenida Julius Nyerere 657, mundosmaputo.com) har Maputos bästa pizzor.
En bra finrestaurang är Fiamma (Avenida Marties de Mueda 707, i hotellet Cardoso) med en magisk utsikt över Maputobukten.

Guide till Maputo i Moçambique
Maputos bästa pizza finns på Mundos.
Guide till Maputo i Moçambique
Räk- och currygryta på Clube Naval.

Festa i Maputo

Bästa stället att starta kvällen på är Waterfront (maputowaterfront.com) i hamnen. Stämningen är poolparty med skaldjur och ölflaskor i ishinkar. Ta sedan en taxi genom hamnkvarteren och glid förbi bargatan Rua do Bagamoyo.
När storfilmen Blood Diamond spelades in i Maputo stängdes hela kvarteret och några fasader målades så att de skulle se ännu sjabbigare ut.
Den populäraste baren är Gypsy’s Bar och ligger på Rua do Bagamoyo 228. Annars kan du dra direkt till järnvägsstationen C.F.M. för att gå på musikklubben Kampfumo. På vardagarna hänger folk i baren, på helgerna spelar band och hela perrongen kan bli till en fest.
På gedigna musikklubben Gil Vincente på Avenida Samora Machel 43 i centrum har de liveband nästan varje kväll, förra året rappade svenske Timbuktu loss här i en duell med lokala musiker.
Klubben Africa Bar som ligger i en ståtlig art déco-byggnad på Avenida 24 de Julho 2182 har det bästa öset på torsdagar. På helgerna drar nattlivet norrut längs stranden. De som har råd går in på nattklubben Coconuts på Avenida Marginal.  Andra hänger i de enkla barer som grillar kycklinglår och sÙ?ljer öl längs stranden.

Missa inte i Maputo!

Räkorna på Piri-Piri. De bästa jag ätit någonsin.

Missa gärna i Maputo

Polisen. Tre gånger blev vi stoppade av poliser som tiggde pengar.

Kombinera med safari och bad i Moçambique

Efter att gränsövergången i Giriyondo öppnats mel­lan Sydafrika och Moçambique har Maputo blivit den närmsta vägen att ta sig in i Krugerparken.
Ett restips är att kombinera Maputo med safari och några dagars avkoppling på Bazarutoöarna utanför Vilankulo, vilanculos.org.

Guide till Maputo i Moçambique
En tysk volontär leker med barnen.
Guide till Maputo i Moçambique

Text: Henrik Brandão Jönsson • 2014-01-16
MoçambiqueRestipsGuide
Scroll to Top