Annons
Annons
Foto: Bigstock.

Foto: Bigstock.

Namibia

Övergivna spökstaden i Afrika slukas av öknen

Den övergivna staden Kolmanskop var en gång i tiden ett livfullt samhälle och hem åt gruvarbetare. Nu håller staden på att återtas av moder natur i takt med att den sakta men säkert slukas av öknen.

Text: Johanna Jackson • 2016-02-02 Uppdaterad 2021-12-20

När diamanter hittades i sanden vid Kolmanskop i början av 1900-talet, när landet var en tysk koloni flockades lycksökare till området. Hus byggdes i rasande fart och ett fungerande samhälle med ett sjukhus, en skola och underhållning i form av både ett kasino och en teater växte fram.

Övergivna spökstaden i Afrika slukas av öknen
Vid kulmen av Diamantfebern bodde så många som 1 300 personer i staden.

Än gång i tiden bodde här så många som 700 familjer men när diamanterna sinade försvann inkomstmöjligheterna och vid 1956 stod Kolmanskop helt tomt, skriver The Mirror.

Övergivna spökstaden i Afrika slukas av öknen
Namnet Kolmanskop är afrikaans för Colemans Hill. På tyska heter staden Kolmannskuppe.

Staden bär dock tydliga spår av sin tidigare befolkning. Här och där har badkar lämnats kvar, några vindnötta trädgårdsmöbler står utblottade för vädrets krafter och stadens nu rostiga namnskylt hälsar fortfarande besökare välkomna.

Övergivna spökstaden i Afrika slukas av öknen
Efter 50 år från det att husen lämnats tomma har stora sanddynor svept in och lagt sig som stora böljande mattor i rummen.

Spökstaden som ligger i sydvästra Namibia en dryg kvart utanför kuststaden Lüderitz är dock inte helt tom. Numera har den nämligen blivit en populär turistattraktion i området.

Övergivna spökstaden i Afrika slukas av öknen
Stadens sjukhus hade den första röntgenmaskinen på det södra halvklotet. Den användes inte bara för att diagnostisera sjukdomar utan användes även för att undersöka diamantstölder.

Men på grund utav dess läge – Kolmanskop ligger inom den förbjudna zonen Sperrgebiet – får man endast besöka staden med organiserade turer. Anledningen till att området är förbjudet är att diamantutvinning fortfarande pågår i stora delar av området och för att företaget – som äger marken tillsammans med den namibiska staten – De Beers naturligtvis inte vill dela med sig av ädelstenarna till var och varannan kringströvande turist som potentiellt skulle hitta sin lycka i sanden

Övergivna spökstaden i Afrika slukas av öknen
Kolmanskop ligger cirka 12 minuter med bil från kuststaden Lüderitz.

Men för 75 namibiska dollar (cirka 60 kronor) kan man vandra runt bland sanddynerna och de vackra slitna husen under kontrollerande former. Vill du fotografera kostar det 220 namibiska dollar (cirka 170 kr) extra. Attraktionen är öppen mellan 09 och 13. Turer erbjuds dagligen från Lüderitz.


Text: Johanna Jackson • 2016-02-02
Namibia

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top