705649.jpg

Namibia

Vagabonds guide till Namibia

Namibia - Afrikas yngsta land med världens största sanddyner. Vagabond tipsar om resan hit och hjälper dig att packa väskan.

Text: • 2009-04-22

TA SIG DIT/RESEARRANGÖRER

I Sverige bokar Trackers, http://www.trackers.se, Wilderness Safaris program (se reportaget). Andra som har Safariresor till Namibia är JK Safaris, http://www.jksafaris.se, Temaresor, http://www.temaresor.se, och Namibiaresor, http://www.namibiaresor.se. En tvåveckorsresa (inklusive flyg från Sverige, mat, guide, med mera) kostar omkring 28 000 kronor beroende på upplägg, boendestandard och typ av transportsätt mellan de olika områdena man ska besöka.
Det är möjligt att snickra ihop sin egna safariresa i Namibia, men det är tämligen krångligt och tidsödande (Lufthansa, Air Namibia och South African Airways är några av de reguljära flygbolagen som flyger till huvudstaden Windhoek, via Sydafrika). Ge dig aldrig ut på egen hand utan rätt utrustning och kunskap. Enklast och bÙ�st är att anlita en safariarrangör, som på förhand ordnar allting, från boende och flygresa till guidearrangemang och landtransporter.

UTRUSTNING

Följande bör du ha med dig om du åker till Namibia på safari: Solglasögon, hatt/keps, skjorta/blus, joggingskor/kängor, solkräm med hög skyddsfaktor, loperamidtabletter mot magproblem, ev. malaria-profylax (beroende på reseperiod och område. Kontrollera med din lokala vaccinationscentral vad som gäller för dig och din resa), kikare, bok med förteckning över Namibias djur- och naturliv.

Vagabonds guide till Namibia

MISSA INTE!
Människorna
En safariresa innebär storslagna möten med djur och natur – men tyvärr sällan möten med människorna som lever i landet. Försök, om det är mÙ�jligt, att få in ett besök bland något av Namibias spännande stamfolk (som t ex himba eller bushfolket san) under din tid i landet.

MISSA GÄRNA!
Prickar i albumet
Att försöka fota savannens djur med ett vanlig vidvinkelobjektiv är sällan någon höjdare. Den där mäktiga noshörningen blir ofta till en liten oansenlig prick i fotoalbumet. Inte så kul. Om du inte har ett eget teleobjektiv kanske du kan låna av någon du känner, eller hyra hos ett kameraföretag.

BERÖMT TACK VARE HOLLYWOOD
Namibia är bland Afrikakännarna känt för sina ökenelefanter, sanfolket, de gigantiska sanddynerna och sin vidsträckta, öde vildmark. Det är dock inget av detta som satt det fantastiska landet på världskartan. Det är något helt annat: i maj 2006 födde Angelina Jolie och Brad Pitt sitt barn i den namibiska badorten Swakopmund. Ja, vad kan väl vara större för ett land än det …


Text: • 2009-04-22
NamibiaRestips

Scroll to Top