Annons
Annons
Det blir dyrare med inträde i Volcanoes nationalpark, men det är för gorillornas bästa. Foto: Bigstock

Det blir dyrare med inträde i Volcanoes nationalpark, men det är för gorillornas bästa. Foto: Bigstock

Nyhet

Nu blir det dubbelt så dyrt att besöka bergsgorillorna i Rwanda

Rwanda höjer nu kostnaden för att besöka bergsgorillorna i Volcanoes nationalpark. Men långsiktigt är det för gorillornas bästa.

Text: • 2017-05-15 Uppdaterad 2021-07-21

Rwanda har höjt priset för att besöka deras bergsgorillor med det dubbla, från 6 600 kr till 13 300 kr med omedelbar verkan. Syftet är att stärka bevarandet av parken och arten och bidra till utvecklingen av de samhällen som finns runtom Volcanoes Nationalpark, enligt Rwandas utvecklingsstyrelse. Det påverkar dock inte de turister som redan betalat för sina tillstånd.

För priset får man vandra i nationalparken med en guide som visar vägen upp i bergen där man har chans att få en nära upplevelse med bergsgorillor. Enligt WWF finns det runt 880 stycken i världen. Arten är utrotningshotad och finns endast i två områden, Virungabergen som delas av Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo samt i Bwindiparken i Uganda. Arten är hotad av tjuvjägare och skyddas därför i parkerna av nationalparksvakter.

Claire Akamanzi, verkställande direktör för Rwandas utvecklingsstyrelse, har sagt att de med pengarna vill kunna försäkra sig om att bevarandet av gorillorna sker på ett hållbart sätt, och förstärka besökarnas upplevelse i parken. De vill även att de samhällen som finns nära parken ska få en större del av turistintäkterna för att kunna finansiera utvecklingsprojekt och stärka dem ekonomiskt.

Ett problem med prishöjningen kan bli att turister istället kommer att leta efter liknande upplevelser i grannlandet Uganda. Turismen har också varit fortsatt sviktande efter folkmordet i Rwanda 1994. Men växande stabilitet och en ökning av lyxhotell och upplevelser har gjort att landet börjat återhämta sig.

Om du vill komma nära djur på resan så se till att det sker på ett schysst sätt som främjar bevarandet av dem och att det är i deras naturliga habitat, och köp inte souvenirer gjorda på delar från djur. 

16 saker du inte ska köpa på resan om du inte vill bidra till svarthandel med hotade djur

Bästa platserna för att se några av världens mest utrotningshotade djur

Rwanda – de dimhöljda bergens gorillor


Text: • 2017-05-15
NyhetRwandaAktiv semesterDjur & naturVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen