Annons
Annons

Den som reser till Madagaskar får inte missa den unika baobaballén. Foto: Getty Images

Afrika

Afrikas 14 vackraste platser – här är listan

Från jättelika sanddyner till ikoniska stränder och storslagna safariupplevelser. Vi har letat fram Afrikas mest natursköna resmål.

Text: Karin Wimark • 2024-01-02 Uppdaterad 2024-01-01

1. Victoriafallen, Zambia och Zimbabwe

Ikonisk klyfta

Ikoniska Victoriafallen breder ut sig mellan Zimbabwe och Zambia och är ett av de största i världen. Den som inte nöjer sig med att betrakta fallen från någon av plattformarna kan hoppa på de klassiska ångloken The Royal Livingstone Express eller Bushtracks Express. Tågen passerar över ikoniska Victoria Falls Bridge och erbjuder bästa parkett! Spana också in lyxtågresan Rovos Rail som rullar ända till Pretoria i Sydafrika.

Läs också: Världens lyxigaste tåg – 10 guldkantade resor på räls

Ikoniska Victoriafallen.
Få känner till dess befintliga namn – Mois-oa-Tunya – som målade nog betyder “Den dundrande röken”.

2. Baobabavenyn, Madagaskar

Den perfekta stunden

Madagaskars ståtliga allé av baobabträd, Allée des Baobabs, är en unik höjdpunkt, inte minst tidigt på morgonen då solens första strålar letar sig upp på himlen.

Jättelika träd på den kända baobabavenyn på Madagaskar
Ett måste att besöka på västra Madagaskar är den berömda Baobaballén. Foto: Getty Images

3. Virungabergen, Rwanda

Bergsgorillor på nära håll

Att guidas genom de dimhöljda bergen i jakt på Rwandas sällsynta bergsgorillor är inte billigt. Men har man väl bestämt sig för att det är värt det (och det är det verkligen) kan du se fram emot en exkursion där du kommer riktigt nära de becksvarta gorillorna. I landet av tusen kullar möts du av tät djungel, skiftande natur och brant klättring uppför Virungabergen i sökandet efter flocken. Tålamod krävs. Men med lite tur väntar också belöningen. Som en skugga, vackert vild. Med glänsande, läderartad hud, utskjutande pannben och 160 kilo tung kropp.

Läs också: 12 magiska djurresor från hela världen

Gorilla i Rwanda.
Förbered dig på en adrenalinkick i Rwanda. Foto: Getty Images

4. Sossusvlei & Deadvlei, Namibia

Ikonisk öken

Bland enorma, röda och orangea sanddyner är det Soussusvlei och Deadvlei, dekorerade med döda men välbevarade träd, som är höjdpunkterna. Bokstavligen talat – från exempelvis Big Daddy (en av Deadvleis jättedyner) är utsikten över sandhavet oavbruten från horisont till horisont. 

Man blickar ut över enorma sanddyner.
Klättra upp på sanddynerna för bästa utsikt. Foto: Getty Images

5. Simienbergen, Etiopien

Möte med apor

Simienbergen har Etiopiens vackraste landskap, ett fantastiskt djurliv, och ett skönt, svalt klimat. Det är även här som de karaktäristiska gelada-aporna håller hus. 

Läs också: Etiopien – en utomjordisk upplevelse

Gelada-apa i Etiopien.
Missa inte de ikoniska gelada-aporna på Simienbergen. Foto: Getty Images
Frodiga Simienbergen.
Simienbergen är känt för sitt vackra landskap och vilda djur. Foto: Getty Images

6. La Digue, Seychellerna

Strandfrosseri

Stranden med det svåruttalade namnet älskas av fotografer och filmskapare världen över. Känd för att vara en av den mest fotograferade stränderna på jorden och ikonisk filmkuliss i massvis med Hollywoodrullar och reklamfilmer. Det är lätt att förstå varför. Ingen annanstans är klippformationerna lika sensuellt och spektakulärt skulpterade av elementen som här. Graniten viker ut sina mjuka former i sanden, nästan som om de poserar, omhuldade av vajande palmer och grunda, badvänliga laguner.

Läs också: Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter

Släta klippor på Seychellerna.
Lite som om karga Bohuslän möter de frodiga tropikerna. Foto: Getty Images

7. Serengeti National Park, Tanzania

Ikonisk safari

Serengeti är en av jordens mest ikoniska nationalparker och närmast legendarisk safarimark. Här kan du följa allt från lejonjakt till leoparder som sover i träd, zebror, strutsar och elefanter. De dramatiska och desperata flodkorsningarna i västra Serengeti är ett slagfält utan dess like. Hundratusentals gnuer har just påbörjat sitt gatlopp norrut genom Tanzania upp mot Masai Mara i Kenya och Den stora migrationen är på allas läppar.

Elefant på savannen.
Här väntar Afrikas viltrikaste savann med skådespel som ständigt ändrar scen och innehåll. Foto: Getty Images
Safari i Afrika.
Vilket djur skulle du helst vilja se på en safari? Foto: Getty Images

8. Bazaruto nationalpark, Mozambique

Under turistradarn

Ett utdraget inbördeskrig och det faktum att portugisiska, inte engelska, är det europeiska språk som talas har bidragit till att Moçam­bique flugit under turistradarn för de flesta svenskar. Men här finns det mesta i natur­väg. Perfekt vita stränder med kristallklart vatten? Åk till Bazaruto nationalpark. Parken består av fem öar, varav Ilha de Bazaruto är den största. Turkost hav och kritvit sand är försäljningsargumentet.

Sanddyner och turkost vatten.
Känner du till Bazaruto nationalpark i Mocambique? Foto: Getty Images

9. Skelettkusten Namibia

Öken och hav

Dödskallar dekorerar smått oroväckande grinden som markerar början på Skelettkusten, en ökänd sista viloplats för otaliga skepp och deras besättningar. Ljusa sanddyner möter Atlanten, och under hundratals kilometer när du vänder bilen söderut finns inte särskilt mycket annat att se. Men mäktigt är det utan tvekan.  

Sanddynerna vid Skelettkusten i Namibia.
En av Afrikas mäktigaste platser och okänd bland skepp som sjunkit vid kusten. Foto: Getty Images

10. Kilimanjaro, Tanzania

Afrikas tak

Att bestiga Kilimanjaro är inte bara en fysisk prestation utan också en inre resa. Berget utmanar och berör, och vandringen beskrivs som en av de vackraste i världen.

Läs mer: Kilimanjaro: Vägen upp till Afrikas tak

Gula tält under stjärnhimmel i Tanzania.
En av världens mest ikoniska vandringar hittar du i Tanzania. Foto: Getty Images

11. Okovango, Botswana

Unik vattenvärld

Det finns många oförglömliga safaridestinationer i Afrika, från Kenyas Maasai Mara till Kruger i Sydafrika. Men ingen av de andra är som Okavangodeltat. När den svenska sommaren drar igång leder tungt regn i Angola till att ett enormt område i Botswana fylls av vatten. Kvar finns 15 000 kvadratkilometer där elefanter, bufflar och lejon simmar eller vadar från ö till ö – och där lyckligt lottade besökare kan följa dem antingen med båt eller vattentåliga bilar.

Lejon i en flock.
Upptäck Afrikas vilda djur och natur i Botswana. Foto: Getty Images
Okovangodeltat i Botswana.
En våt dröm för naturälskaren. Foto: Getty Images

12. Danakil Depression, Etiopien

Gyllengul öken

Danakil Depression är ett surrealistiskt och färgstarkt ökenlandskap i nordöstra Etiopien, också känt som “porten till helvetet”. Det triangelformade området på Afrikas horn är en av jordens hetaste platser.

Gula klippformationer i Etiopien.
Utomjordiskt vackert är det minsta vi kan säga.

13. Röda havet, Egypten/Jordanien mfl.

Röda havet ser inte mycket ut för världen, men så snart man drar på sig cyklop och tittar ner under ytan väntar levande korallrev och färgglada fiskar. Dessutom klar sikt på 20 meter.

Färgstarka korallrev i Röda havet.
En färgstark värld väntar under ytan i Röda havet. Foto: Getty Images

14. Kruger nationalpark

Sydafrikas vildmark

Det är, föga överraskande, de stora djuren som lockar de flesta till Krugerparken med omnejd, och safari i en eller annan form är givetvis höjdpunkten. Först och främst med bil. Krugerparken är välförtjänt känd för att passa dem som vill köra omkring på egen hand. Men en guide och en öppen bil gör ofta all skillnad i världen.

Krugerparken är en höjdpunkt i Sydafrika. Foto: Getty Images

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-01-02
AfrikaRestipsDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen