Annons
Annons
Colombia bjuder på tropiska stränder, pulserande nattliv och världens högsta palmer.

Colombia är en underskattad favorit i Sydamerika med tropiska stränder och ett pulserande nattliv. Missa inte Tayrona Nationalpark vid den karibiska kusten. Foto: Getty Images

Colombia

Colombia – 10 platser du inte får missa!

Från tropisk regnskog och isolerade stränder till hippa städer och världens högsta palmskog. Colombia är ett av Sydamerikas mest underskattade länder. Här är 10 favoriter!

Text: Karin Wimark • 2022-09-20 Uppdaterad 2023-05-10

1.Tayrona Nationalpark

Tropisk regnskog, djur & stränder

Strax norr om Santa Marta mellan havet och den snötäckta bergskedjan Sierra Nevada breder Tayrona nationalpark ut sig med sina isolerade vandringsleder, kritvita stränder och perfekta dykförhållanden. Bästa sättet att upptäcka parken är via någon av de två entréerna Calabazo och El Zaino varifrån lederna tar dig genom regnskogen till kusten och de vidsträckta stränderna. Strandidyllen Cabo San Juan är populär, men missa inte att göra stopp på andra stränder så som Playa Brava och Playa Cristal. Nationalparken är dessutom hem till många vilda djur så som den utrotningshotade apan bommulshuvudtamarin, tukaner och sengångare.

Ett tips är att besöka parken tidigt på morgonen alternativt off-season för att minska trängsel. Du kan också boka in en övernattning i parken och hyra tält eller hängmatta!

Tayrona Nationalpark är ett naturmecka med såväl orörd regnskog som vidsträckta stränder. Foto: Unsplash/Alexander Schimmeck

2. Cartagena

Karibisk färgkaramell

Trots att Cartagena är en av Colombias mest turisttäta städer, är det svårt att inte falla för den fotogeniska staden som för tankarna till kubanska Havanna. De färggranna slitna byggnaderna, människorna, rytmerna och närheten till havet trollbinder, och staden upptäcks bäst till fots. ”Las Murallas”, muren som omringar staden, avslöjar hur Cartagena ofta utsattes för piratattacker under 1500-och 1600-talet. Promenera uppepå muren eller följ med på en guidad tur i den muromgärdade stadsdelen. Området Getsemani är det hippa backpackerhubet som trots en viss gentrifiering har spännande barer och ett vibrerande nattliv. Marknaden Bazurto är en foodies våta dröm och en drink på torget Plaza de la Trinidad ett fint ställe att avsluta dagen.

Läs också: Så är säkerhetsläget i Colombia – experten tipsar!

3. El Poblado, Medellin

Vibrerande nattliv

Det är på natten som Medellin vaknar till liv och fullkomligt exploderar av hippa barer i vibrerande stadsdelar. I El Poblado samlas turister och lokalbor kring Parque Lleras – som är epicentret av stadens nattliv. Starta kvällen här tillsammans med lokalbefolkningen. Spana sedan in baren El Social liksom takterrassen The Charlee Boutique Hotel med bästa utsikt över staden. För en mer lokal vibe är det området kring Calle 33 som gäller med gömda salsaklubbar och vilda reggaetonbarer.

Om du vill känna på Medellins nattliv ska du bege dig till stadsdelen El Poblado. Foto: Karin Wimark

4. Comuna 13, Medellin

Streetart & bästa vyerna

Medellin förknippas ofta med knarkbaronen Pablo Escobar och sedan tv-serien Narcos gjorde succé vallfärdar turister till staden för Escobarturer. Men skippa dem! Följ istället med på en muralmålningsvandring i kåkstadsdelen Comuna 13. Detta område är en symbol för förändring i Medellin med färgstarka muralmålningar vart du än vänder dig. Strosa genom gränderna och hör lokalbor dela sin egen historia om livet in Medellin. Härifrån får du dessutom stadens allra bästa vyer!

5. Valle de Cocora

Världens högsta palmer

Valle de Cocora ligger på nästan 3 000 meters höjd i Colombias kafferegion Quindío och förutom kaffe i världsklass, vackra bergsbyar och ett rikt fågelliv finns här också världens högsta vaxpalmskog! Vandra den sex timmar långa leden genom böljande dalar, regnskog med vattenfall och hängbroar för att till slut nå de höga kullarna klädda med pinnsmala vaxpalmer. Det går också att ta den snabba vägen och gå direkt till palmskogen på en halvtimme. Men då missar man halva poängen med ett besök i en av Colombias vackraste regioner. Palmerna skjuter upp mot himlen likt jättelika spjut. Och där, 60 meter upp vajar kronorna stillsamt trots den starka vind som får jackor att fladdra hårt och gräset i den frodiga dalen att susa.

I Valle de Cocora finns världens högsta vaxpalmskog. Foto: Getty Images

6. Salento

Kaffets mecka!

Denna charmiga bergsby mitt i Colombias kaffetriangel är den perfekta basen för den som vill upptäcka regionen genom dagsutflykter. Ett besök på någon av de många kaffeplantage som omringar staden är ett måste! På flertalet får du lära dig mer om hur kaffet odlas, plockas och rostas varpå kaffeprovning givetvis tar vid. Härifrån kan du också besöka Valley de Cocora (se tipset ovan) men ta dig också tid att njuta av själva staden Salento. Huvudgatan Calle Real omvandlas på kvällarna till en fest och tar du gatan hela vägen till slutet leder färgglada trappor upp till El Mirador – bästa plats för solnedgång över dalen.

7. Ciudad Perdida

Nya Macchu Picchu

Du känner säkert till Machu Picchu i Peru, men har du hört talas om den förlorade staden i Colombia? La Ciudad Perdida är faktiskt äldre än Machu Picchu och legat orörd ända fram till 1972 då några jägare av en slump upptäckte staden djupt inne i regnskogen i Sierra Nevada och kort därpå började sälja guld och keramik på den svarta marknaden. Ganska snabbt började arkeologer ana onåd och några år senare påbörjades restaureringen av La Ciudad Perdida. Lokalbefolkningen menar dock att de känt till staden sedan länge, men velat bevara den som en hemlighet.

Staden byggdes för över 1000 år sedan av Taironafolket och den som är nyfiken kan idag följa med på guidade vandringar på 4-5 dagar genom den colombianska regnskogen.

8. Spektakulärt hotell

Casa en el Agua, Cartagena

Mitt i Karibiska havet, två timmar med båt från kuststaden Cartagena i norra Colombia, ligger ett spektakulärt vandrarhem. Casa en el Agua drivs av solenergi, serverar helgrillad fisk till kvällsmål och tillåter gästerna att hoppa ner i det turkosa vattnet från balkongerna på övervåningen. Glöm stressiga dagar, internetuppkoppling och stadstrafik. Här är livet tranquilla. Blir du rastlös finns utflykter till de närliggande öarna i nationalparken San Bernardo.

9. El Penol, Guatapé

Trappan till himlen

Staden Guatapé rankas ofta som Colombias vackraste stad med sina färgglada och dekorerade husfasader, schysta streetfood och avslappnade huvudtorg. Men det som satt Guatape på kartan är förmodligen La Piedra del Penol – en jätteklippa som tornar upp sig från ingenstans och bjuder på spektakulära vyer för den som bemödar sig att ta de 740 trappstegen till toppen.

10. San Andres och Providencia

Drömmiga öar

Har du hört talas om san Andres och Providencia? Det hade inte jag, förrän jag hörde talas om den där colombianska ögruppen 70 mil från Colombias fastland (faktiskt närmre Nicaragua än Colombia). Söker du avkoppling, stränder och turkost hav har du kommit rätt. Ön San Andres har ett större utbud av restauranger och shopping, medan den vulkaniska ön Provicendica är naturmeckat med vackrast stränder, vandringsleder och vackra undervattensvärld något som lockar dykare till den lilla ön.

San Andres och Providencia är ett karibiskt strandparadis 70 mil från Colombias fastland. Foto: Getty Images


Text: Karin Wimark • 2022-09-20
ColombiaListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen