Annons
Annons
En person står på en klippa och ser ut över utsikten

Vu guidar dig rätt i önationen Seychellerna. Foto: GettyImages

Guide

Guide till Seychellerna – resa hit och tips på boende

Drömmer du om paradisöar? Vi guidar dig till Seychellernas och tipsar om de bästa boenden och transporter mellan öarna.

Text: Per J Andersson • 2022-01-27 Uppdaterad 2022-02-02

Om Seychellerna

Afrikas rikaste och minst befolkade land. Totalt 115 öar, varav ett tiotal bebodda. Liten landyta, men räknar man in havsområdena är nationen tre gånger så stort som Frankrike.

  • Bäst tid att resa: Året runt (minst regn mars–sept).
  • Huvudstad: Victoria (brukar kallas världens minsta huvudstad).
  • Tidsskillnad: +2 tim.
  • Landsnummer: +248.
  • Valuta: 1 seychellisk rupie = 70 öre.
  • Invånare: Cirka 98 000.
  • Språk: Engelska är tillsammans med franska officiella språk. Hemma pratar de flesta kreol.

Resa till Seychellerna

Reguljärflyg: Emirates, Ethiopian, Turkish Airlines och Qatar Airways flyger från Stockholm och Köpenhamn till huvudön Mahé med bara ett stopp från 7 500 kr t/r.

Paketresor: Apollo, Indcen, Jambo, Kenzan Tours/ Seychellernaresor, Sydafrikaresor, Tui, Ving med flera har paketresor till Seychellerna från 12 000 kr för en vecka.

Ta sig runt

Buss: På öarna Mahé och Praslin har Seychelles Public Transport Corporation regelbunden busstrafik. Ladda ner deras app och köp digitala biljetter i den. Kolla tider på sptc.sc.

Hyrbil: Mahé och Praslin är de enda öar som är stora nog för bilkörning. Maki Car Rental finns på internationella flygplatsen på Mahé och tar 390 kr/dygn för en liten bil.

Båtar: Rederiet Cat Cocos har snabbfärjor Mahé–Praslin (1 tim 15 min) och Praslin–La Digue (15 min) och Mahé–La Digue (1 tim 10 min). Från Mahé till Silhouette kör Hotel Labriz egna färjor för gäster som bokat deras hotell.

Flyg: Zil Air har helikoptrar och små propellerplan med plats för fyra passagerare som flyger från Mahé till flera öar, däribland Denis. Den resan ingår om du bokar en av öns bungalower. Air Seychelles flyger Mahé–Praslin och från Mahé till bland annat Mauritius, Maldiverna och Johannesburg.

Ett hotellrum med möbler
På Denis Private Island är det eko-reko som gäller. Bungalowerna är gömda i djungeln strax innanför stranden, har utomhusbadrum och smakfull ljus inredning. Foto: Per J Andersson

Boende på Seychellerna

På Mahé, Praslin och La Digue är det lätt att hitta rum och lägenheter via sajter som hyr ut lägenheter. Här finns det också många små pensionat och B&B med rum och lägenheter för från 600 kr/natt.

Story: Beau Vallon, Mahé. Stor resort intill den fina, livfulla stranden. Väl utvecklad hållbarhetsfilosofi. Flera restauranger, pool, gym, spa etc. 4 400 kr för ett dubbelrum.

Constance Ephelia: Port Launay, Mahé. Stor resort på öns ”baksida”. Bra ekotänk. Ligger intill mangroveträsk. Bungalower grupperade runt två stränder avskilda av klippa med djungel för vandringar. Fantastiskt spa. Bungalower från 4 500 kr. constancehotels.com

Villa Chez Batista: Takamaka. Bra budgetpensionat vid den vackra Takamaka-stranden på södra delen av ön. Bra restaurang. Dubbelrum för 700 kr.

Hilton Labriz, Silhouette. Den här resorten på före detta plantageön Silhouette smälter nästan omärkligt in mellan djungeln och stranden. Flera restauranger, vacker pool och ett magiskt vackert spa inklämt mellan granitklipporna. Dubbelrum i bungalow från 3 500 kr.

Denis Private Island, Denis. Exklusiv ekologisk resort i naturreservat på liten sand- och korallö med levande fågelliv och stor biologisk mångfald. Det mesta av maten som serveras produceras på en egna lilla ekologiska bondgård. I priserna ingår helpension, sightseeing och allt annat du kan tänka dig. Bungalow för två från 8 000 kr/natt.

Acajou, Coted’Or, Praslin. Mysig och personlig resort med ekotänk vid den vackra Cote d’Or-stranden på Praslins nordkust, nära hamnen i St Anne-bukten där färjan till La Digue avgår. Ca 3 000 kr/natt för dubbelrum.

Ches Mera, La Passe, La Digue (tel +248 54 59 98). Lägenhet med lummig trädgård centralt i hamnbyn för ca 900 kr/ natt. Finns på airbnb.com.

En person som dyker vid klipporna.
Upptäck Seychellerna på land och under ytan. Foto: GettyImages

3 tips på ön Mahé

1. Takamaka Rum

Seychellernas romdestilleri, i Pointe Au Sel. Namngivet efter trädet med samma namn som i sin tur fått namn från en slavpojke som kom till ön från afrikanska fastlandet. Gå på en guidad vandring i fabriken och den anrika kryddträdgården, avsluta med provsmakning. Storsäljaren är den mörka romen som kallas Dark Spice. Finns som ordervara på Systembolaget. Boka guidat besök hos francis@takamaka.sc.

2. Morne Seychelles National Park

Mahés högsta berg är 905 meter och omges av en nationalpark som täcker en femtedel av huvudön. Flera fina vandringsleder. Vandra till Mission Lodge som ursprungligen var skola för frigivna slavar, kanelplantagen Mare Aux Cochons och Anse Major som var en av öns större kryddplantager för vanilj och patchouli. Läs mer på snpa.gov.sc.

3. Le Jardin du Roi

Kryddträdgård en bit upp i en paradisiskt vacker dal som börjar i Anse Royal-bukten på södra Mahé. Drivs av Micheline Georges, som på sin pappas sida har svenska rötter. Här odlas frukt, grönsaker och kryddor sedan 1857. Gå en kortare eller längre promenad genom odlingarna, ät en seychellisk kreollunch och avsluta med besök i museet och trädgårdens kryddaffär. Öppet dagligen kl 10–17.30. Tel +248 437 13 13.

Denis Island ligger nära de stora havsdjupen med sina fiskrika vatten. En fiskeutflykt med Tabo (bilden) leder till garanterat napp. Foto: Per J Andersson

Äta på Seychellerna

Seychellisk mat är en blandning av influenser från Afrika, Asien och Europa, med betoning på indiskt och franskt. En seychellisk kreolmåltid kan bestå av ris med grillad fisk, saltad fisk, dal (linsröra), sosis rougay (korv i tomatsås med ingefära, vitlök och chili) samt olika curryrätter med kokosmjölk och brödfrukt, bläckfisk, kyckling med mera. De större hotellen har alltid flera olika restauranger med japansk, fransk, indisk och italiensk mat med mera, plus nästan alltid BBQ med färsk fisk.

Fisk på en grill
I köket blandas influenser från Afrika, Asien och Europa. Foto: GettyImages

Text: Per J Andersson • 2022-01-27
SeychellernaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen