Annons
Annons
Pulserande stadsliv och fantastisk natur. Kapstaden har allt.

Pulserande stadsliv och fantastisk natur. Kapstaden har allt.

Restips

24 timmar i Kapstaden – ett dygn i naturskön metropol

Majestätiska berg, vilda stränder och grönskande vingårdar. Med hisnande natur runt varje hörn är det svårt att inte förälska sig i The Mother City.

Text: Redaktionen • 2015-11-21 Uppdaterad 2021-06-23

08.00 Vakna upp i en stadsoas

La Grenadine Petit Hotel är ett gammalt stall från 1800-talet som gjorts om till ett litet hotell och som ägs av ett ungt franskt skådespelarpar. Provensalskt lantligt möter industriell retro och i den lummiga trädgården hänger granatäpple, citroner och oliver. I den gröna tystnaden är det nästan omöjligt att förstå att du befinner dig mitt i centrala Kapstaden, på en sidogata till hippa Kloof Street. Njut av den goda franska frukosten med nybakta croissanter, baguetter och hemgjord müsli och juice medan kroppe  vaknar till liv.

15 Park Road, lagrenadine.co.za. 

09.00 Världens vackraste väg?

Kör M6 söderut till Hout Bay. Här börjar Chapman’s Peak, en 9 kilometer lång, krokig vägsträcka som är så vacker att du tappar andan. Dramatiska bergsväggar på ena sidan och vidsträckt hav så långt ögat kan nå på andra gör det svårt att hålla blicken på vägen. Ta med kikaren och stanna vid utsiktsstoppen, har du tur kan du se både en och flera valar. Där vägen viker av inåt landet ligger Noordhoek Beach, en lång vit och oftast blåsig och folktom sandstrand som är värd ett stopp. Här är Atlanten vackert turkosblå, men iskall, så skippa badet och ta en promenad längs strandkanten. Förstklassig själslig meditation

24 timmar i Kapstaden – ett dygn i naturskön metropol
Chapmans Peak, oslagbar kustväg.

11.30 Lunch i kalk bay

Styr bilen rakt österut, till den lilla fiskebyn Kalk Bay. Rakt över gatan från hamnen ligger Olympia Café där det är dags för en tidig lunch. Ljuvligt doftande nybakat blandas med tallrikar med dagens fångst och atmosfären är sådär stimmig och på samma sätt hemtrevlig och välkomnande som man önskar att ens närmaste kvarterskrog var. Välj nÙ?gon av dagens rätter från griffeltavlan.

134 Main Road.        

13.00 Wine o’clock

Det är svårt att lämna Sydafrika utan ett besök på minst en av landets alla vingårdar. I vinområdet Constantia ligger vingården Klein Constantia, en av de två vingårdar som den historiska vingården Constantia delades upp i på 1800-talet. Constantia satte Sydafrika på vinkartan med det legendariska vinet Vin de Constance, ett sött vin som nu görs i en återupplivad version på Klein Constantia. Napoleon ska ha vägrat all annan mat och dryck än just ett glas Vin de Constance på sin dödsbädd och Jane Austen skrev att vinet “har helande krafter på ett besviket hjärta”, ord som får vem som helst att vilja prova ett glas av detta ikoniska vin. Betala en struntsumma och prova igenom alla vingårdens viner.

Klein Constantia Rd, kleinconstantia.com.

24 timmar i Kapstaden – ett dygn i naturskön metropol
Prova vin på Klein Constantia.

15.00 Afrikansk grönska 

Dags för ett besök i Kirstenbosch National Botanical Garden, vid foten av Taffelberget. Parken är den första botaniska trädgården i världen att dedikera sig enbart åt den inhemska floran. Bege dig på upptäcktsfärd bland de olika trädgårdarna och slå dig sedan ner för att beundra de magiska vyerna över parken och bergen. Varje söndag under sommaren, november till april, är det solnedgångskonsert med livemusik i parken.    

18.00 Sagolik solnedgång  

Tillbaka i staden. Strunta i bilköerna och trängseln upp till utsiktsplatsen vid Signal Hill och snöra istället på dig träningsskorna, nu är det dags att bestiga berg! Runt Lions Head, det lilla spetsformade berg som är ett av Kapstadens landmärken, slingrar sig en smal, stenig stig. Sista biten får du klättra men belöningen när du väl är uppe på toppen är värd alla eventuella skrubbsår – en magnifik solnedgång där solen sakta sänker sig ner i den vidsträckta Atlanten.   

24 timmar i Kapstaden – ett dygn i naturskön metropol
Magnifik utsikt över Lionshead och staden.

21.00 Middag i världsklass

Efter en snabb uppfräschning på hotellet- tar du taxi till stadsdelen Woodstock och den gamla fabriken Old Biscuit Mill, där The Test Kitchen ligger. Rankad som världens 48:e bästa restaurang är detta en kulinarisk- upplevelse för den beresta foodien såväl som den matglada novisen-. Välj mellan en fem- eller niorätters- meny och låt sommeliern guida dig genom vinlistan. Boka bord!

375 Albert Road, thetestkitchen.co.za.

23.30 Avsluta med stil

Ta en taxi till de fashionabla delarna av Kapstaden. Längs stranden vid Camps Bay ligger barer, hotell och restauranger som ett pärlband. Sippa på en cocktail, lyssna på vågorna och iaktta hur glamorösa kapstadsbor blandar sig med turister i den afrikanska natten. 

24 timmar i Kapstaden – ett dygn i naturskön metropol
Prisbelönta Test Kitchen. Foto: Luke Dale.

Missa inte!

Hyra egen bil. Sydafrikas kollektivtrafik är nästintill obefintlig. Egen bil underlättar, framförallt då det finns mycket att se och göra utanför stadskärnan. Tänk dock på att det är vänstertrafik i Sydafrika. 

Missa gärna!

Att boka boende på Long Street. Av någon anledning hamnar man ofta här, på Kapstadens centrala partygata. Här ligger pubar, barer och restauranger och även många hotell och hostel. Vill du bo centralt och vakna utvilad bör du dock undvika att bo just här. Välj istället någon av parallellgatorna, eller blicka norrut mot något lugnare Kloof Street. 

Text: Frida Hansson

Köpenhamns 7 bästa vinbarer

Vinresa längs Dourofloden i Portugal

Därför har frukosten på den nordiska hotellkedjan blivit världsnyhet


Text: Redaktionen • 2015-11-21
RestipsSydafrikaKapstadenListorMat och dryckWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top