Annons
Annons
Folk sitter mot en tegelägg på uteservering.

Var ska man gå för ett glas gott vin i Malmö? Testa någon av dessa vinbarer. Foto: Karin Wimark

Sverige

10 grymma vinbarer & vinkrogar i Malmö

Det bubblar på Malmös dryckesscen och vinbarerna är flera. Vi har spanat in stadens bästa vinställen – perfekt för en mysig höstkväll!

Text: Karin Wimark • 2023-09-06 Uppdaterad 2024-04-11

BISe

Vin utan prestige

Bise är slang för det franska ordet Bisous som betyder kindpuss, vilket inte är något dåligt intro till detta färgglada och inbjudande Malmöställe. På BISe samsas cocktailbar, vinbar och restaurang under ett och samma tak. Kom för vin utan prestige – från klassiska vinhus till garage i Bourgogne – väl utvalda från småskaliga jordbruk. Ett plus för kunnig personal och avslappnad stämning.

Sauvage

Parisare i Malmö

Kliv in på Sauvage och det är som att du landat på en intim liten bistro i Paris – fastän du befinner dig i Malmö. Sauvage är en naturvin- och matbar som serverar franska klassiker. Beställ in ett gäng smårätter som queneller, lantpaté och råbiff och be personalen matcha med någon av de många roliga vinerna som serveras.

Restaurang i mörka färger.
Opretentiöst & schyst på Sauvage. Foto: Sauvage

Brogatan

Nyöppnad poppis

Ett livligt och småstökigt vardagsrum som fick stänga igen vid pandemin men nu öppnat på nytt av samma ägare som Riket. Här serveras naturviner, bonnig mat i en allmänt skön stämning. Brogatan är stället att hänga på just nu – kom ihåg att vi sagt det.

Läs mer: Malmö krogguide – 12 restauranger du inte får missa

Uteservering med gröna persienner.
Foto: Brogatan

Julie

Ett avslappnat vardagsrum

En av Malmös mysigaste vinbarer (samma ägare som Hörte Brygga) ligger på Gamla Väster och passar lika bra en ruggig höstkväll som en stekig sommardag. Ramla in på ett glas på eftermiddagen eller stanna hela kvällen och satsa på en brakmiddag. Hos Julie står vinflaskor i rader på hyllor och stora kyldiskar är fyllda med ostar, charkuterier och konserver. En innergård lockar till gårdshäng sköna dagar och kvällar. Här finns också 16 viner på tapp!

Köksö i restaurang med tjej som läser vid bänken.
Julie Vinbar är en dröm för alla ost-älskare med stora kylskåp fulla med ost. Foto: Karin Wimark

Bouchon

Fransk vin- & matglädje

Den som söker fransk matglädje med traditioner från Lyon ska bege sig till kvarterskrogen Bouchon. Här finns dessutom minst lika mycket vinglädje! Utforska den schysta vinlistan som har stort fokus på franska viner och snacka med personalen för att lära dig mer.

Kille häller vin ur flaska.
Fransk vinglädje på Bouchon. Foto: Bouchon

Far i Hatten

Pizza & vin

Mitt i Folkets Park ligger ett ställe som ligger Malmöborna varmt om hjärtat. Far i Hatten serverar pizzor från vedugn och serverar vin från en av Malmös största vinlistor. Sommartid är det uteserveringen som gäller, vintertid hänger man i stugan.

Läs mer: 10 vingårdar i Europa som du kan bo på

Bord med pizza och ett glas vin.
Beställ in en schyst pizza ackompanjerad av ett glas vin på Far i Hatten. Foto: Daniel Novakovic

Riket

Opretentiöst & stimmigt

Stammis-ställe på Davidshallstorg med ett ”skitbra vinutbud” som de skriver själva, schysta säsongsbaserade smårätter och stimmig stämning. Merparten av vinerna på Riket är naturviner och personalen är ivrig att hjälpa till.

Ava Vinbar

På Karlskronaplans soliga hörn

Vid Karlskronaplan ligger en vinbar inhyst i ett tegelhus med gulvita väggar, små enkla bord på gatan och naturviner i glasen. Hos Ava får man genast avslappnade kvarterskrogs-vibbar. Kom för en bit ost matchat med något skoj naturvin och håll utkik efter tillställningar som DJ-kvällar och andra festligheter.

Folk sitter vid bord utanför en tegelbyggnad.
Häng på uteserveringen eller slink in i baren för ett glas vin på Ava. Foto: Ava Vinbar

L´Enoteca

Över 300 viner

L´Enoteca är Malmös första riktiga vinbar med över 300 viner att välja på och lika många på glas — inte illa! Vinbaren belönades med en silverplats i Star Wine List of the Year 2023. Kom för återkommande vinprovningar på roliga teman som vulkanviner, Ungerska viner eller Beaujolais Nouveau.

Freja café & vinbar

Smaksäker favorit

Café och vinbar som välkomnar gäster från tidig morgon till sen kväll till en liten charmig lokal på Davidshallstorg. Slå dig ner på pinnstolar bland ljusa träpaneler på väggarna intill stora öppna fönster och beställ in den ljuuuvliga comtén med brynt smör och hasselnötter. Sedan ber du personalen matcha med ett schyst vin! Det går sällan fel på Freja café & vinbar.

Tallrik med ost, bröd och tomatsallad och vin.
Livets kostcirkel! Freja är en ljuvlig vin-oas i Malmö. Foto: Karin Wimark
Uteservering med folk.
Slå dig ner ute på uteserveringen eller inne i den trånga gemytliga lokalen. Foto: Karin Wimark

Swedish Wine Center

Med svenska viner

Om du är nyfiken på svenska viner ska du bege dig hit! Swedish Wine Center nominerandes för årets bästa hållbara vinlista 2023 liksom bästa vinlista 2023 av Wine list of the year. Slå dig ner i baren eller runt en vintunna eller ett bord för ett glas eller boka in dig för en provning på tema som svenskt eller kanske mat & vin. Eller ska du kanske utmana en vän i vinquiz?

Botanisera bland svenska viner på Swedish Wine Center. Foto: Swedish Wine Center

Gustavino

Italienskt från norr till söder

Den rustika vinbaren Gustavino serverar viner från Apulien i Söder till Piemonte i norr ackompanjerat av schysta charkuterier i mysig intim miljö.

Håll utkik efter fler ställen!

Håll utkik för det bubblar givetvis i Malmö & nya ställen är på gång så som Fir Vinbar på Karlshamnsgatan.

Stockholms 12 bästa vinbarer för en skön utekväll

7 vingårdar du kan besöka i Skåne

Guide: Kaféer och restauranger i nordvästra Skåne


Text: Karin Wimark • 2023-09-06
RestipsSverigeListorMalmöMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen