Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Australien

Världens häftigaste cykelsträckor

Lars Bengtsson bytte ryggsäcken mot cykelväskor, och har sedan dess trampat 58 000 kilometer genom 71 länder. Vi bad honom dela med sig av sina favoriter längs vägen.

Text: Redaktionen • 2011-06-28 Uppdaterad 2021-09-14
Annons

1 Namib-Naukluft nationalpark, Namibia
Kargt i världsklass

Det torra och karga Namibia är ett av mina favoritländer, och speciellt Khomas Highland och Namiböknen. Efter att ha kämpat mig uppför det lilla men branta Spreethoogte-passet be­lönades jag med sagolik utsikt över de röda sanddynerna i Namiböknen. I nationalparken hade jag en underbar tid med långa avstånd och tid för eftertanke. En gryning vaknade jag av att zebror betade utanför mitt tält … Världsklass!

Världens häftigaste cykelsträckor

2 Karakoram Highway, Pakistan
Mytisk bergsväg

Bergsvägen från Islamabad i Pakistan till Kaxgar i Kina är en av världens mest mytomspunna. Dessutom en av världens vackraste, med skogsklädda dalar och snöklädda bergspass. En given höjdare är Hunzadalen som ligger som en oas mellan vitklädda bergsjättar som Nanga Parbat och Rakaposhi. Det här är en av mina mest minnesvärda vägar, trots efterdyningar av denguefeber och smågangstrar i 10-årsåldern som kastade sten på mig.

3 Dödens väg, Bolivia
Inget för höjdrädda

En hisnande bergssträcka som börjar på 4 600 meters höjd vid La Cumbre-passet och slutar åtta mil senare på 1 180 meters höjd. Vid sidan av lervällings­vägen stupar det 600 meter rakt ner, och skyddsräcken är bara att drömma om. Stupen har skördat otaliga dödsoffer genom åren, och idag är biltrafik förbjuden. Vägen har blivit ett populärt turistmål och är sagolikt vacker, även om minneskorsen längs vägen gör att upplevelsen inte bara blir positiv.

4 Tanganyikavägen, Tanzania
Tokhärligt och vilt

Vägen genom den västra och vilda halvan av Tanzania var ganska jobbig att cykla – men tråkig? Inte en sekund! De 110 milen trampades över både asfalt och spår i sanden och resan innehöll allt som en semester i Afrika bör: Avlägsna byar som knappt sett en turist, lejonfrossa, desperat jakt på dricksvatten, tsetseflugor och okända ljud om natten. När en flock elefanter vandrade över vägen framför mig började jag nästan gråta av hänförelse.

Världens häftigaste cykelsträckor

5 Stuart Highway, Australien
Fascinerande öde

2 834 kilometer av hänsynslös hetta, kängurur och röd ökensand. Och en och annan pub fylld till brädden av bistra karaktärer à la Crocodile Dundee. Jag tillbringade sex veckor på sadeln, mitt i den enorma ödemarken. Först var jag fascinerad av tomheten, efter en vecka dyrkade jag den och under de sista dagarna höll den på att göra mig galen. Vill man lära känna det riktiga Australien ska man absolut åka hit.


Text: Redaktionen • 2011-06-28
AustralienBoliviaNamibiaPakistanTanzaniaAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top