Annons
Annons

Denna artikel är en annons från Revolution Race.

Annons

Upptäck Sveriges mest natursköna platser 

Vandring är ett utmärkt sätt att uppleva ett land. Natursköna platser med vyer som inte känns verkliga är något som många suktar efter. Men det finns en förutfattad mening om att man behöver ta sig från Sverige för att kunna få sådana upplevelser, vilket inte alls stämmer.

Text: • 2023-07-11 Uppdaterad 2023-07-13

ANNONS. Innehåll från Revolution Race och inte från Vagabonds redaktion.

Det finns många vackra platser att upptäcka i vårt avlånga land, och mycket att tänka på innan man ger sig av på en äventyrstur/upptäcktsfärd. Det krävs förkunskaper om området, rätt utrustning och en plan för resan.

Vandring som koncept

När det kommer till vandring är det en fördel att ha rätt utrustning. Steg ett är att ha rätt kläder. Vandringsbyxor, en vind- och vattentålig jacka och ett par sköna skor är en bra start. Vandringsbyxor till män har även blivit ett populärt vardagsmode, så att investera i ett par av bra kvalitet kan vara bra på grund av deras breda användningsområde.

Nästa steg är den praktiska utrustningen, så som tält och stormkök. Beroende på vilken typ av vandringsresa som ska genomföras krävs det olika utrustning. För nybörjare eller familjeresor kan en bra idé vara att bo i en stugby och gå på dagsturer, medan det för mer rutinerade vandrare kan vara roligt med utmaningen att ha med sig all packning och genomföra vandringen i fullskalig friluftsanda. I det fallet är det viktigt att försöka ha så lätt packning som möjligt så att vandringsryggsäcken inte blir för tung.

Sveriges mest populära rutter

Fjällen, Kungsleden, Höga Kustenleden och Österlenleden är några av de vackraste och mest populära rutterna för den som vill vandra i Sverige. De sträcker sig över olika delar av Sverige och ger därmed helt skilda upplevelser.

Sveriges högsta berg, Kebnekaise, är beläget i fjällen, närmare bestämt i Kiruna kommun i Lappland, och är en del av bergskedjan Skanderna. Det finns två olika leder att välja mellan väl på Kebnekaise, den västra leden som är omkring 20 km lång och den östra leden som är 14 km. Att klara vandringen kommer att bli en utmaning, men med rätt förberedelser är det möjligt att bestiga Kebnekaise för vem som helst.

En av de mest populära vandringsrutterna på internationell nivå är Kungsleden, som blivit utsedd till en av världens vackraste vandringsleder. Mellan Abisko och Hemavan sträcker sig den 400 km långa leden som löper genom flera nationalparker. Vandringen är lång, men i över inte så påfrestande. För att känna sig trygg inför resan är det bra att kunna gå 6–7 timmar per dag med ryggsäck.

En naturupplevelse som är anpassad för hela familjen är Höga Kustenleden. En 128 km lång vandring fullproppad med naturreservat, en nationalpark och ett naturvärldsarv, som är uppdelad i 13 etapper. Vid varje etapp finns det möjlighet att övernatta vilket gör att det inte krävs lika omfattande packning – denna vandring passar helt enkelt alla.

Längre söder ut i Sverige hittas Österlenleden. I stället för det karga bergslandskapet finns här rapsfält och allt annat Skåne har att erbjuda. Den 93 km långa leden sträcker sig längs hela Österlen och passar perfekt för en familj eller grupp med vänner.


Text: • 2023-07-11
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top