• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 16 av de vackraste platserna på jorden

  Visst finns det gott om paradis på jorden, men här är 16 av de absolut vackraste. Var beredd på att uppdatera din lista över drömresmål.

  16 av de vackraste platserna på jorden

  Ubud, Indonesien

  Långt ifrån sololjedoftande stränder, omringad av tät djungel, finner du Ubud som många anser vara Balis kulturella mittpunkt. Ubud utgörs av 14 byar, den ena mer drömlik än den andra. I området finns det flera uråldriga tempel med vackra utsmyckningar som här och där har blivit slukade av den intensiva grönskan som omger dem. Två stycken att besöka är Sacred Monkey Forest och Taman Ayun. 

  Läs: Bali in på bara skinnet

  Vernazza, Cinque Terre, Italien

  Vandra längs med kusten bland vingårdar och slående utsikter. Slå dig ner vid en trattoria och beställ in musslor och lokalproducerat vin. De fem kuststäderna i Ligurien som tillsammans utgör Cinque Terre är alla värda ett besök.

  Läs: Kustvandra i italienska Cinque Terre

  Koh Poda, Krabi-provinsen, Thailand

  Du har säkert sett den på vykort och på resesajter – den vertikala klippan som stolt reser sig ur det klarblåa vattnet är för många sinnesbilden av drömmen om Thailand. Men var finns den? Koh Poda är den största av fyra öarna som utgör ögruppen Poda och nås enklast via en båttur från Tonsai Bay, Krabi. 

  Läs: Expertens tips i Krabi

  Klostren i Metéora, Thessalien, Grekland

  Om du inte är rädd för trappor är ett besök i något av Metéoras klostren i Greklands inland klart värd ansträngingen och området i norra Thessalien är i själv värd ett besök. Idag återstår sex stycken av ett 20-tal kloster som byggdes på de höga sandstensklipporna av eremitmunkar någon gång under 1300-talet. 

  Mer från Grekland: Roadtrip på grekiska smaragdön Korfu

  Plitvicesjöarna, Kroatien

  Plitvicesjöarna är en av Kroatiens vackraste nationalparker och kom med på UNESCO:S världsarvlista redan 1979, ett fåtal år efter att världsarvskonventionen grundades. Parken utgörs av ett 20-tal sjöar och lummiga skogslundar och sträcker sig över ett område på nästan 300 kvadratkilometer, så ta gott om tid på dig när du besöker den. Och nej, tyvärr, man får inte bada i sjöarna. 

  Frossa i Kroatien: Med cykel genom kroatiska övärlden

  Suzhou, Jiangsu, Kina

  Besök pagoder och tempel, slå dig ned vid ett av stadens tehus eller besök några av de vackra klassiska trädgårdar som är ett av Suzhous största kännetecken. Suzhou ligger i Jiangsu-provinsen, mellan cirka 30 minuter till en timmes tågfärd från Shanghai beronde på typ av tåg. Staden, med sina många kanaler, har kallats för österns Venedig  och det finns ett kinesisk talessätt som talar om dess skönhet och lyder "Däruppe finns himlen, på jorden finns Suzhou och Hangzhou".

  Mer från Kina: 15 kinesiska höjdare

  Yosemite nationalpark, Kalifornien, USA

  Vandra, klättra eller paddla kanot i den storslagna nationalparken som är fylld med porlande vattenfall och ståtliga berg. För friluftsfantaster finns här upplevelser för dagar i sträck men några av de största sevärdigheterna är utsiktsposten Glacier Point och Yosemite Valley, som syns på bilden. Har man tur kan man se både svartbjörnar och prärievargar längs med vandringslederna.

  Läs mer10 galet vackra platser i USA

  Fiji, Söderhavet

  Öarna i Fiji  måste vara sinnesbilden av paradiset, vita stränder, palmer och azurblått vatten, en rik kultur och några av de vackraste korallreven på jorden. Det finns gott om andra aktiviteter på Fiji än att steka på stranden, ett besök i en traditionell by eller forsränning på Navua-floden är två exempel.

  Mer från Söderhavet: Cooköarna – drömmen om Söderhavet

  Isle of Skye, Inre Hebriderna, Skottland

  Naturen på Skottlands största ö, Isle of Skye är som en europeisk version av landskapen från Sagan om ringen – rå och karg men magisk vacker. Här kan du besöka öns whiskydestilleri Talisker, bada i de klarblåa vattenhålen vid namn "Fairy pools" eller gå på upptäcksfärder i de vackra omgivningarna. 

  Guide: 48 timmar på Isle of Skye

  Bergen, Hordaland, Norge

  Den pittoreska hamnstaden Bergen är en inkörsport till flera  fjordar i västnorge och har kallats en av Europas vackraste städer av Lonely Planet. Festa på skaldjur i den färgglada stadsdelen Bryggen eller besök något av stadens alla museer innan du ger du ut på upptäcktsfärd till någon av de närliggande fjordarna. Bästa färdsättet är med tåg från Oslo som erbjuder en fantastisk vy över det norska landskapet. 

  Läs: 24 timmar i Bergen – stad mellan berg och hav 

  Eller: 12 sagolika bilder från Norge som kommer få dig att tappa andan

  Kappadokien, Turkiet

  Kappadokien beskrivs bäst som ett sagoland av underliga klippformationer och stenhus. Många turister väljer att se Kappadokien från ovan, i luftballonger, men det är ett måste att också besöka området till fots. Besök någon av de underjordiska städerna Derinkuyu eller Kaymakl och det historiska Göreme Open Air Museum. 

  Läs: Guide till magiska Kappadokien i Turkiet

  Kapstaden, Sydafrika

  Kapstaden har det mesta av det bästa, vita sandstränder, ett rikt djurliv, myllrande marknader, fantastiska restauranger, vingårdar och skyskrapor, lyxhotell och vandrarhem. Det är också en av de mest prisvärda storstäder du kan besöka. Det finns alltså inga anledningar till varför du inte bör besöka Kapstaden. 

  Läs: Bästa tipsen till Kapstaden

  Cliffs of Moher, Clare, Irland

  Ja, det är lite turistigt att besöka Cliffs of Moher och man tar sig enklast dit med en turistbuss. Men det är också sinnesjukt vackert och inte allt för överexploaterat – du behöver inte trängas och klipporna har inte ens staket framför sig! Och känslan av att blicka ned mot Atlanten från 200 meters höga vertikala klippor, är både mäktig och svindlande. 

  Läs: Äventyrliga Irland

  Patagonien, Chile och Argentina

  Turkosa sjöar, storslagna stäpper och snöklädda toppar. Patagonien – ett glesbefolkat område som utgör Sydamerikas sydspets, delas av Argentina och Chile och har bland annat listats som ett av världens hetaste resmål av New York Times 2012. Patagonien är perfekt för den som älskar vandring och dramatiska naturupplevelser.

  Läs: Sydamerika 25 i topp

   

  Yangshuo, Kina

  Yangshuo är ett härad i sydvästra Kina som blev populärt bland backpackers på 80-talet. Staden Guilin är ett givet stopp men det är den vackra landsbygden och de dramatiska karsttopparna som är de största dragplåstret. 

  Havanna, Kuba

  Havanna, Karribiens största och kanske charmigaste storstad. Ta en stadsvandring i La Ciudád Vieja, som är känd för sina vackra byggnader från kolonialtiden, ät på en Paladar – en hemma-hos-restaurant, besök en klubb och dansa salsa eller gå på en match på någon av stadens boxningsklubbar. 

  Läs: Heta toner från Havanna

  Relaterat:

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!