Annons
Annons

Södra Italien kryllar av pittoreska byar. Foto: Getty Images

Italien

Södra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Södra Italien vimlar av galet pittoreska byar – från grottstäder till kustnära semesterfavoriter. Här är 6 syditalienska höjdare du inte får missa.

Text: Karin Wimark • 2023-07-11 Uppdaterad 2023-07-13

1. Matera, Basilicata

Grottstaden i söder

Antal invånare: 60 000

Det är svårt att tro att stenstaden Matera en gång i tiden var en skam för Italien. Denna unika stad har varit bebodd sedan stenåldern och de porösa klipporna och de många naturliga grottorna fungerade som bostäder. Men på 1950-talet infördes en lag som förbjöd boende i grottor. Det ansågs inte acceptabelt i ett modernt samhälle. Under årtionden låg därför en stor del av staden öde, men lyckligtvis växte intresset för landets kulturarv och 2019 utsågs Matera till en av årets kulturhuvudstäder i Italien. Utforska den gamla stadsdelen Sassi di Matera som består av ett virrvarr av gränder, trappor, tunnlar och byggnader som är över 2 000 år gamla. Checka in på boutiquehotellet Sextantio Le Grotte della Civita eller något av stadens många B&B som ligger de karakteristiska grottorna.

Grottstaden Matera utsågs för ett par år sedan till Italiens kulturhuvudstad. Foto: Getty Images
Stanna över natten i någon av stadens hotell som är belägna i grottor. Foto: Getty Images

Visste du att?

Matera har vid flera tillfällen valts ut som inspelningsplats för stora filmer, senast 2021 då James Bond-filmen No time to die spelades in på stadens gator.

Utflyktstips i området

Om du inte har fått nog av denna historiska bergsstad kan du göra en dagsutflykt till staden Castelmezzano – bergsregionens motsvarighet till Cinque Terre.

Ta tåget

Lyxtåget Orient Express La Dolce Vita kommer från och med 2024 att erbjuda resor genom 14 regioner i Italien. Ett av stoppen i Italien är Matera.

Det lyxigaste av de lyxiga! Orient Express La Dolce Vita. Foto: DIMORESTUDIO

2. Polignano a Mare, Apulien

Klackens höjdare

Antal invånare: 18 000

Den vita staden Polignano a Mare balanserar på en klippa med smala, slingrande gränder och små balkonger som blickar ut mot ett turkost hav. Längs inne i en ravin väntar en liten stadsstrand och i en grotta klättrandes på bergskanten ligger en av Italiens vackraste restauranger – Grotta Palazzese. Polignano a Mare ligger i Apulien på Italiens klack och är en italiensk semesterfavorit. Dessutom perfekt att utgå ifrån om du vill upptäcka området. Känner du till sångaren Domenico Modugno? Ja, du vet låten ”Volare, ooooh, cantare ooooh, nel blu dipinto di blu”. Sångaren växte upp i just denna stad och har numera en egen staty nere på torget. Dessutom var han en frekvent besökare på gelaterian Super Mago del Gelo Mario Campanella.

Polignano a Mare är Apuliens stolthet. Här gömmer sig en av Italiens häftigaste restauranger i en grotta. Foto: Getty Images
Bada från klipporna som lokalborna gör i Polignano a Mare. Foto: Getty Images

Visste du att?

Varje år vallfärdar tusentals människor till Polignano a Mare för den årliga tävlingen Red Bull Cliff Diving World Series, där atletiska adrenalin-junkies kastar sig ut från ett privat vardagsrum vid stadens klippkant och dyker 27 meter ner i havet.

Utflyktstips i området

1. Staden Monopoli ligger endast 10 minuters tågresa bort och har inte bara en charmig gammal stadsdel med en liten båthamn, utan också ljuvliga klippbad som sträcker sig längs kusten.

2. En knapp timmes tågresa söderut ligger universitetsstaden Lecce som med sina historiska byggnader i barockstil, ståtliga kyrkor och kulturrika stadskärna för tankarna till Florens.

3. Ostuni – också kallad la cittá bianca, den vita staden, ligger på en kulle i Itriadalen och är med sina vita gränder, trappor och restaurangfyllda torg en riktig sommardröm!

Missa inte

Ta färjan! Från närliggande Bari kan du ta färjan över till Greklands fastland eller öarna Korfu och Kefalonia. Härifrån går också färjor till Albanien och Kroatien.

Ta tåget

Tåg från Rom eller Milano med byte i Bari Centrale.

Romersk amfiteater i staden Lecce. Foto: Getty Images

3. Alberobello, Apulien

Svamphus i söder

Antal invånare: 10 250

De ikoniska husen som fått den syditalienska staden Alberobello i Apulien att hamna på Unesco:s världsarvslista kallas för trulli. Som små svampar smyckar de konformade vita husen stadsbilden och får en att känna sig som om man befinner sig i ett sagolandskap. Trullihusen byggdes under 1500-talet då många lokalbor kämpade med att kunna betala skatt. Lösningen var att bygga hus av stenar som lätt kunde monteras ned om någon kom och inspekterade. Kom tidigt på morgonen för att slippa trängas i de pittoreska gränderna.

Alberobellos gator pryds av gulliga konformade hus. Foto: Getty Images

Visste du att?

Apulien producerar omkring 40 procent av Italiens olivolja.

Boendetipset

Det är inte enbart i Alberobello man kan hitta de pittoreska husen. Checka in på familjeägda Trullo Santangelo med trullihus och egen vin- och olivoljeodling.

4. Tropea, Kalabrien

Smakrik semesteridyll

Antal invånare: 6 300

Syditalienska Kalabrien är en somrig höjdpunkt, inte minst den medeltida staden Tropea som klamrar sig fast på en klippa ovanför havet. Vindlande gränder och små torg omges av en gammal ringmur och nedanför vilar sandstränder intill turkost vatten. Ikoniska Santa Maria dell’ Isola stoltserar på en udde intill havet och är Kalabriens vackraste kyrka. Lika ikoniskt är det kalabriska köket med såväl franska och spanska som arabiska influenser. Missa inte n’duja, en chilihet korv som oftast serveras utbredd på pizza eller bröd. Eller den klassiska rödlöksmarmeladen ackompanjerad av lokala ostar eller lokalodlad lakrits.

Kombinera mysig stadskärna med bad i Tropea. Foto: Getty Images

Utflyktstips i området

Kalabria Coast to Coast knyter samman de två haven och är vandringleden som tar dig över orörda berg och genom söta bergsbyar. Sträckan är totalt drygt fem mil och börjar i staden Soverato vid Joniska havet och slutar i staden Pizzo vid Tyrrenska havet, strax norr om Tropea.

Ta tåget

Tåg från Neapel eller Rom med byte i Lamezia Terme Centrale.

5. Cefalù, Sicilien

Klassisk badort

Antal invånare: 14 500

Den gamla fiskestaden Cefalù på norra Siciliens kust är sinnebilden av en italiensk semesterort. En charmig stadsdel med smala kullerstensgator och mysiga restauranger, en gullig hamn och stränder som har det mesta man kan önska. Dessutom spännande historia och arkitektur då staden ockuperats av såväl romaner, bysantiner, araber och normander. Ta en kaffe på torget framför den ståtliga katedralen, njut av restauranglivet på Piazza Garibaldi och vandra de nästan 300 meterna uppför berget La Rocca som dominerar Cefalùs horisont och har kvarlämningar av en gammal fästning. Belöningen är den fantastiska vyn över kusten.

Ta tåget från Palermo till sommarfavoriten Cefalù. Foto: Getty Images

Visste du att?

Säsong två av serien White Lotus utspelar sig på Sicilien i närliggande Palermo men också i Siracusa och Noto. Hotellscenerna spelades in på hotellet San Domenico Palace i Taormina.

Ta tåget

Direkttåg från Palermo eller nattåg hela vägen från Milano till Palermo.

6. Atrani, Kampanien

Amalfikustens doldis

Antal invånare: 850

Det finns en anledning till att folk från hela världen vallfärdar till Amalfikusten. Den före detta fiskebyn Atrani skuggas ofta av mer populära Positano, Amalfi och Sorrento – men är minst lika charmig. Här trängs uteserveringar och citronträd på torg och i smala gränder. Den vackra kyrkan San Salvatore de Birecto hänför. Likaså den avslappnade stadsstranden Spiaggia di Atrani. Slå dig ner på restaurangen Le Arcate från 1959 för stenugnsbakad pizza eller ta en 10-minuters promenad till grannbyn Amalfi där bland annat michelinkrogen Sensi ligger. Missa inte heller den något gömda stranden Spiaggia di Castiglione!

Charmiga Atrani är den perfekta basen vid Amalfikusten. Foto: Getty Images

Missa inte

Coffee table-boken Amalfi Coast från Assouline låter dig följa med till kustens 13 städer, omgivna av pittoreska stenstränder och natursköna miljöer. Finns att köpa på nordiskagalleriet.se för 1 300 kr.

Utflyktstips i området

1. Fiordo di Furore. Spektakulär liten strand mellan Amalfi och Praiano där höga klippor skapar en liten fjord och där våghalsiga simhoppare varje sommar tävlar i dykning från den lilla bron.

2. Capri. Romantiskt och lyxigt. Öns verkliga attraktion är den fantastiska naturen. Här finns fina vandringsleder, perfekta för dagsturer. Färjor går från Neapel, Ischia, Sorrento och Positano. Missa inte strandklubben Da Luigi ai Faraglioni för sköna bad och avslappnad stämning.

3. Sentiero dei Limoni. Vacker vandringsled som slingrar sig mellan de närliggande byarna Minori och Maiori.

Ta tåget

Närmaste tågstationen ligger i Salerno varifrån du kan ta buss (SITA) till Atrani. Direkttåg till Salerno från Rom, Neapel med flera.

Strax utanför Amalfikusten ligger Capri med fantastiska naturupplevelser. Foto: Getty Images

Norra Italiens vackraste byar

3 pittoreska byar i mellersta Italien


Text: Karin Wimark • 2023-07-11
ItalienRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top