Annons
Annons

Får du inte nog av Italien? Här är sex galet pittoreska byar värda ett besök. Foto: Getty Images

Restips

Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Italien vimlar av pittoreska byar och städer! Här är 6 favoriter i norr som du hittar i bergen, vid vinodlingar och intill havet.

Text: Karin Wimark • 2023-07-10 Uppdaterad 2024-06-18

1. Portofino, Ligurien

Antal invånare: ca 500

Portofino är den före detta fiskebyn som idag är en av de mer exklusiva turistorterna längs Liguriens kust – en etikett staden fick redan på 1800-talet då rika genoveser reste hit på semester. Under de gyllene åren på 1950-talet blev kuststaden en internationell jetsetdestination och rekreationsplats för kändisar som Greta Garbo, Clark Gable och andra Hollywoodstjärnor. Idag är det en populär semesterort som inte är billig, men vacker som få.

Spana på lyxjakter och lyxbutiker, besök den urgamla kyrkan San Martino från 1100-talet och utforska den fem kilometer långa vandringsleden som tar dig från Santa Margherita till Portofino.

Spana på tjusiga båtar och kändisar i Portofino. Foto: Getty Images

Ta tåget

Tåg från Genua till S. Margherita varifrån det går bussar till Portofino.

På filmduken

Håll utkik efter säsong 2 av TV-serien och kostymdramat Hotel Portofino som huvudsakligen spelades in på den italienska kustremsan. Den är på gång!

Tv-serien Hotel Portofino gjorde att intresset för orten ökade ännu mer. Foto: SVT

2. Varenna, Lombardiet

Antal invånare: 800

Comosjön är Italiens tredje största sjö dit kungligheter från hela Europa reste under sent 1800-tal för avkoppling i storslagna miljöer. Här ligger Varenna med färgglada byggnader och charmiga torg. Trots sitt slående vackra läge har staden lyckats undgå samma utveckling som närliggande Bellagio där priserna är högre och atmosfären mer glamorös. Missa inte ett besök på Villa Monastero som på 1200-talet var det enda kvinnliga klostret i byn – idag ett museum med exotisk botanisk trädgård med över 900 sorters växtligheter.

Promenera längs Passeggiata degli innamorati (de käras väg) som sträcker sig från tågstationen, längs sjön till den gamla stan eller hoppa på en av båtarna för en dagsutflykt till de närliggande byarna Tremezzo, Menaggio och Bellagio.

Ljuvliga Varenna vid Comosjön i norra Italien. Foto: Getty Images

Utflyktstips i området

Vandra en del av Sentiero del Viandante, en 4,5 mil lång vandringsled mellan Varenna och Bellano där du bland annat passerar slottet Castello di Vezio. Storslagna vyer utlovas.

Ta tåget

Från Milano går lokaltåg direkt till Varenna.

3. Bogliasco, Ligurien

Antal invånare: 4 400

Medan turister från hela världen dras till de pittoreska byarna i Cinque Terre semestrar italienarna i Golfo Paradiso, strax söder om Genua. Bogliasco är den traditionella liguriska byn med fiskebåtar i hamnen och surfare i havet – ja här finns surfvågor året om. Räkna med rofyllda dagar, opretentiösa aperitivobarer och stenstränder.

För den konstintresserade är Museo Raccolte Frugone väl värt en utflykt – en färgglad villa omgiven av citronträd och fylld med italiensk konst. Eller varför inte moderna Museo Wolfsonian strax söder om Genua, med över 18 000 konstverk.

Ligurien vimlar av pittoreska byar. Bogliasco är en av de mindre exploaterade. Foto: Getty Images

Missa inte

Är det någonstans i Italien du ska äta de handrullade färska pastarullarna trofie så är det här. Givetvis med pesto som är typisk för regionen. 

Ta tåget

ÖBB:s nattåg går från Wien till Genua. Här byter du till regionaltåget som tar dig hela vägen till Bogliasco.

4. Burano, Veneto

Antal invånare: 2 8 00

Venedig är byggd på över hundra öar så skippa de mest folktäta delarna för en färgglad dagsutflykt. Den pittoreska fiskebyn Burano ligger cirka 45 minuter med båt från Fondamente Nove på huvudön och är känd för sina vackra spetsbroderier som blev på modet under1600-talet. I vissa butiker kan du än idag hitta hantverket. Men ön är också känd för sina färgglada hus! Strosa runt i Buranos gränder och slå dig ner för en kaffe vid kanalen som delar ön.

Spana också in krogen Venissa på grannön Mazzorbo – endast en gångbro emellan – som både har en ”vanlig” stjärna och en grön stjärna i Michelinguiden liksom egen vingård på ön.

Färgglatt i Venedig. Gör en dagsutflykt till pittoreska Burano. Foto: Unsplash

Visste du att?

Lutande torn finns inte bara i Pisa utan på ett flertal andra platser i Italien, bland annat på Burano. Il Campanile Storto är en del av 1500-talskyrkan San Martino Vescovo och är ett av Italiens mest lutande torn.

5. Manarola, Ligurien

Antal invånare: 400

Att lista Italiens vackraste byar utan att nämna Cinque Terre vore nästan en synd. Manarola är den näst minsta av de fem byarna som utgör Cinque Terre och fick sitt namn på grund av att den byggdes kring en källa där ett stort vattenhjul, magna rota, placerades på torget. Idag kan du finna en reproduktion av hjulet på torget och fortsätter du ner till hamnen väntar fiskebåtar och inbjudande klippbad.

Missa inte den vackra solnedgångsklippan Punta Bonfiglio strax norr om hamnen för fantastisk utsikt över staden. Slå dig sedan ner på någon av byns många restauranger eller kaféer och beställ in ett glas schiacchetrá – ett sött starkvin som produceras av druvor från vingårdarna i området.

Som en saga. Manarola utgör en av byarna i Cinque Terre. Foto: Getty Images

Utflyktstips i området

Vingårdsvandra! Dra på dig vandringsskor och utforska den 6 kilometer långa leden längs bergskammen till byn Corniglia. Vandringsleden går genom ljuvliga vinterrasser, doftar av timjan och rosmarin och bjuder på spektakulära vyer över havet.

Ta tåget

Från Florens eller Rom med byte i La Spezia där du byter till Cinque Terre express. Eller från Genua med byte i Sestri Levante.

Ta tåget längs kusten och upptäck byarna som klättrar på klipporna. Foto: Unsplash

6. Neive, Piemonte

Antal invånare: 3 400

I vindistriktet Langhe i Piemonte ligger en rad mysiga byar och städer. Neive är en av höjdpunkterna. Den lilla staden ligger upphöjd på en kulle med trånga kullerstensgator och en välbevarad stadskärna. I stadens stadshus ligger vinkällaren Bottega dei quattro vini som grundades 1983 av en grupp vinodlare i Neive. Hit kan du gå för provning av lokala klassiker som Barbera, Dolcetto d’Alba, Barbaresco och Moscato d’Asti.

Mitt i Piemontes böljande kullar ligger Neive, en liten stad där invånarna har vin i blodet.
Boka in dig på en vinprovning och besök närliggande vingårdar.

Utflyktstips i området

1. Matstaden Alba är känd för sin vita tryffel. Reser du hit under hösten finns möjlighet att följa med ut på tryffeljakt. 

2. Den gulliga staden La Morra har tre kyrkor, tre kapell och bästa panoramavyn över området.

3. Staden Barolo är ett måste för alla vinälskare och känd för det lokalodlade vinet med samma namn.

Ta tåget

Regionaltåget tar dig hela vägen till städerna Alba eller Asti. Här hyr du enklast bil för att ta dig runt bland de mindre orterna.

Ta tåget nästan hela vägen till vingårdarna. Foto: Getty Images
Nebbiolo är den vanligaste druvan i området. Foto: Unsplash

Läs mer: Södra Italiens vackraste byar


Text: Karin Wimark • 2023-07-10
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen