Annons
Annons
Liten ö med by på i sjön Lago Maggiore.

Känner du till de Borromeiska öarna? Dessa små pittoreska öar är en perfekt dagsutflykt från byn Stresa vid Lago Maggiore. Foto: Getty Images

Italien

Upptäck Italiens pittoreska öar i Lago Maggiore

Borromeiska öarna är tre italienska pärlor vackert belägna i Lago Maggiore. Vi tog båten dit och upptäckte botaniska trädgårdar och pittoreska fiskrestauranger.

Text: Karin Wimark • 2023-09-09 Uppdaterad 2023-09-08

Om Como utstrålar elegans och Gardasjön lockar med avslappnade Medelhavsvibbar kan Lago Maggiore ses som den lugna, äldre systern bland norra Italiens sjöar. Sjön ligger dessutom bara en kort tågresa från Milano och är en bra bas för den som vill utforska italienska Alperna.

Jag anländer båtvägen till staden Stresa – även kallad sjöns drottning. Staden osar historia och var en populär tillflyktsort för kändisar som Charles Dickens, Clark Gable och Ernest Hemingway. Jag strosar på kullerstensgator kantade av hantverksbutiker, ståtliga hotell och välordnade trädgårdar. Tar en kaffe på Piazza Cadorna följt av en pizza på klassiska Taverna del Pappagallo. Stresa är också en bra utgångspunkt för att besöka de Borromeiska öarna – fyra ljuvliga små öar, varav tre är öppna för besökare.

Läs även: Quiz: 12 frågor – hur mycket kan du om Italien, egentligen?

Kvinna sitter på en båt i en sjö i Italien.
Boka in dig på en båttur eller hyr en egen jolle och utforska Lago Maggiore. Foto: Unsplash

De Borromeiska öarna

De tre öarna ligger endast en kort båttur från Stresa. Isola Bella, som betyder den vackra ön, är känd för sitt storslagna palats, Palazzo Borromeo, som sträcker sig över fyra våningar med vackra målningar, dekorerade salar och en ljuvlig barockträdgård. Här väntar hela tio terrasser fyllda med blommor, växter och vita påfåglar. Missa inte amfiteatern och den romantiska trädgården, giardino dell´amore,

Isola Madre lockar med sin stora historiska botaniska trädgård med sällsynta växter från hela världen. Den lilla ön Isola dei Pescatori är dock den allra charmigaste med sina trånga gränder, konstgallerier och tvåvåningshus med balkonger där man en gång i tiden brukade torka fisk. Slå dig ner för en lunch och ta sedan färjan tillbaka till Stresa.

Vy över en ö med en trädgård och ståtligt palats.
Isola Bella är en av öarna som ligger strax utanför Stresa. Foto: Unsplash

3 höjdpunkter vid Lago Maggiore

1. Hyr en jolle

Utforska sjön i din egen takt. Med egen jolle kan du susa mellan öarna, ta ett dopp och besöka flera byar under en dag. Ca 3 000 kr/dag, rymmer ca 5–6 personer. 

2. Ta linbanan till toppen

För absolut bästa utsikten över sjön tar du linbanan Laveno Mombello upp till toppen av Sasso del Ferro. Ca 20 minuters färd och fantastiska vyer. Dock inget för den höjdrädde!

3. Rocca di Angera

Vid den lilla byn Angera ligger fortet Rocca d’Angera med rötter från Medeltiden. Fortet har dessutom otippat en fascinerande kollektion av dockor från 1700-talet fram till idag. 


Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Dolomiterna i sommar– en drömdestination för vandring

Upptäck Bergamo och Brescia – Italiens kulturhuvudstäder 2023


Text: Karin Wimark • 2023-09-09
ItalienRestipsGuideÖar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top