Annons
Annons

Missa inte Civitá di Bagnoreggio – en dröm i mellersta Italien. Foto: Getty Images

Italien

3 pittoreska byar i mellersta Italien

Det vimlar av charmiga byar i mellersta Italien! Här är tre favoriter väl värda ett besök – det vill säga om du lockas av trånga gränder, storslagna vyer och pittoreska torg.

Text: Karin Wimark • 2023-07-12 Uppdaterad 2023-07-13

1. San Gimignano, Toscana

Medeltida höjdare

Antal invånare: 7 800

Toscana vimlar av vackra byar, men San Gimignano sticker ut – bokstavligt talat. Den medeltida stadens 14 tornhus (ursprungligen 72) går nämligen att skåda på flera kilometers avstånd, och till skillnad från många andra italienska städer har San Gimignano lyckats bevara flera av tornen – därav smeknamnet ”Medeltidens Manhattan”. Hit åker du för att charmas av trånga gränder, historiska torg, storslagna vyer över Toscanas böljande kullar och det lokala vinet Vernaccia – vitt, friskt och fruktigt.

Toscana vimlar av pittoreska byar. San Gimignano är en favorit med sina karakteristiska torn. Foto: Getty Images

Utflyktstips i området

1. Sugen på en roadtrip? Strada Fioraie (SR 429) och Strada del Vino (SR 222) rankas som några av Italiens vackraste vägsträckor och slingrar sig genom området.

2. Siena. En perfekt dagsutflykt 45 minuter bort med bil.  Siena är känd för sin årliga hästkapplöpning, sin rika historia och sina konstsamlingar. Visste du att ett av Europas äldsta universitet finns i staden? 

3. Befinner du dig i Chiantiområdet vore det synd att missa att besöka några vingårdar. Fråga lokaborna efter deras favorit! 

Boendetipset

Agriturismo Locana dei Logi (locandadeilogi.it) ligger 10 min från San Gimignano, vackert omgiven av vinrankor och längs en av Europas äldsta pilgrimsleder Via Francigena.

Missa inte att titta upp på fasader och torn när du befinner dig i Siena. Foto: Unsplash

2. Civita di Bagnoregio, Lazio

Den döende staden

Antal invånare: 12

Att Civita di Bagnoregio kallas för den döende staden låter kanske inte så upplyftande, men den gamla staden i Lazio är så unik att vi inte kan låta bli att nämna den. Staden balanserar nämligen på en klippa som sakta vittrar sönder, omgiven av djupa grönskande raviner. Dessutom går dess historia 2 500 år tillbaka i tiden. Idag finns endast 12 bofasta invånare i byn men sommartid blomstrar staden med restauranger, vandrarhem och barer. För att ta dig hit behöver du promenera en knapp halvtimme från den närliggande staden Bagnoregio.

Så gulligt som det bara kan bli! Foto: Getty Images
Civita di Bagnoregio är som tagen ur en film! Foto: Getty Images

Visste du att?

Den närliggande sjön Lago di Bolsena är den största kratersjön i hela Italien. Besök staden Orvieto, Bolsena eller ta en båtutflykt till den lilla privatägda ön Bisentina som förra året började välkomna besökare på lördagar, sommartid.  

Utflyktstips i området

Le Cascate del Mulino ligger strax utanför den medeltida byn Saturnia som är en kurort från romartiden. De varma kalkstenspoolerna är rika på mineraler och är en välgörande hälsoboost för kroppen.

3. Ascoli Piceno, Marche

Glänsande och oupptäckt

Antal invånare: 46 000

I den mindre kända regionen Marche ligger en stad som bokstavligt talat glänser. Ascoli Piceno är äldre än Rom och kryllar av arkitektur från romartiden. I stadens närhet finns nationalparken Monti Sibillini och naturreservatet Monti dei Sibillini, och havet är bara ett stenkast bort. Men det som är unikt för just Ascoli Piceno är att gatorna i den gamla stadsdelen täcks av den marmorliknande kalkstenen travertin som får hela staden att glänsa. Slå dig ner på något av de tjusiga kaféerna på historiska Piazza del Popolo och gör en utflykt till Castel Trosino som endast ligger några kilometer bort, vackert beläget på en klippkant.

Det stora glänsande torget i Ascoli Piceno är en av stadens stoltheter. Foto: Getty Images

Utflyktsmål i området

Vandra hela eller delar av den 10 mil långa vandringsleden Grande Anello dei Borghi Ascolani som sträcker sig i en cirkel längs bergskedjan mellan medeltida byar, slottsruiner och Marches vackra landskap.

Med hyrbil gör du smidigt en dagsutflykt till kusten och stranden Spiaggia delle due sorelle. Här väntar turkost, kristallklart vatten som för tankarna till Sardiniens klippiga östkust, men är mindre exploaterad.

Visste du att?

Ascoli Piceno har flest romanska kyrkor av alla italienska stadskärnor.

Spiaggia delle due sorelle. En del av Marches oexploaterade stränder.

Norra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Södra Italiens vackraste byar – 6 favoriter


Text: Karin Wimark • 2023-07-12
ItalienRestipsGuideListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen