• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens 10 bästa museer som du inte får missa

  Njut av kultur, minns historien eller förkovra dig i naturvetenskap. Här är världens 10 bästa museer, vilket är din favorit?

  Ett museibesök är alltid väl investerad tid när man är på resa. Om du funderar på vilket museum som du absolut inte får missa nästa gång kolla in den här listan där besökare från Tripadvisor har fått rösta fram sina favoritmuseer. Högst upp kommer The Art Institute of Chicago, som är ett av Nordamerikas och kanske världens mest framstående konstmuseum. (Något överraskande hamnar världens mest besökta museum Louvren i Frankrike först på plats 19.)

  1. Art Institute of Chicago

  En miljon(!) kvadratmeter konst med bland annat världens mest kända samling av impressionistiskt måleri. Även en del äldre konst och europeisk och amerikansk dekorativ konst, asiatisk konst och modern och samtida konst.

  2. Museo Nacional de Antropologia, Mexico City

  Mexikos mest välbesökta museum som innehåller många betydelsefulla arkeologiska och antropologiska artefakter från Mexikos förkolumbianska arv, som till exempel Aztekernas kalendersten, "Solstenen".

  Winterpalace

  Foto: Thinkstock

  3. Eremitaget och Vinterpalatset, St Petersburg

  På Vinterpalatset huserade de forna tsarerna men idag hittar man konstmuseet Eremitaget här med bland annat världens största Rembrandtsamling. Ett måste om man är det minsta konstintresserad, men passa på att spana in de ryska kronjuvelerna också.

  4. Getty Center, Los Angeles

  Getty Center har inte bara en otrolig konstsamling utan också en milsvid utsikt över Los Angeles. Samlingarna består av europeisk bildkonst, skulptur och konsthantverk samt fotokonst från 1800-1900-tal. Missa inte heller trädgården "Central Garden" som är skapad av trädgårdsarkitekten Robert Irwin.

  5. Galleria dell'Accademia, Florens

  Museet är utan tvekan mest känt för sina skulpturer av den store renässanskonstnären Michelangelo och framförallt Davidstatyn som drar de flesta av de hundratusentals besökare som kommer hit årligen. Men museet har mer än så att erbjuda bland annat en hel del måleri av kända italienska konstnärer.

  Musee d'orsay

  Foto: Wikimedia Commons

  6. Musee d'Orsay, Paris

  På museet som invigdes 1986 i den gamla stationsbyggnaden kan man framförallt njuta av fransk konst av bland annat Monet, Manet, Degas med flera. Några av världens mest berömda konstverk finns representerade här.

   

  Metropolitan

  7. The Metropolitan Museum of Art, New York

  Metropolitan Museum of Art är ett av världens största museum med över två miljoner konstverk från antiken till nutid. Omöjligt att ta sig igenom hela museet på en dag, planera i förväg vad du helst vill se när du är här.

  Akropolismuseet

  8. Akropolismuseet, Aten

  Det nya Akropolismuseet öppnade 2009 och är ett futuristiskt hus som står på ett transparant glasgolv, så man kan se ner i underjorden och resterna av en stad från tidig kristen tid. Här hittar man också de antika statyerna, bysterna och friserna från Atens Akropolis som länge saknat en utställningslokal. 

  9. Pradomuseet, Madrid

  På Pradomuseet hittar man en av världens främsta konstsamlingar med fler än 2 200 tavlor och skulpturer. Det är framförallt äldre spanskt måleri som står i fokus av bland annat Velázquez och Goya, men även en del av Rembrandt.

  10. Yad Vashem-museet, Jerusalem

  Yad Vashem ligger på Åminnelseberget i Jerusalem och är centrum för hågkomsten av Förintelsens offer och hjältar. I arkivet finns tusentals fotografier, videos och nedtecknade vittnesmål från överlevande.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!