• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6 udda platser att åka skidor på

  Sugen på en skidsemester? Trött på Alperna och fjällen? Kolla in de här annorlunda platserna för skidåkning.

  1. Sky Resort, Dizin, Iran

  Dizin Sky Resort är populär bland snowboardåkare. Anläggningen är Irans största men är ganska liten jämfört med anläggningar i Alperna. Här finns tex bara två hotell och två restauranger. Foto: Getty Images.

  Dizin Sky Resort är populär bland snowboardåkare. Anläggningen är Irans största men är ganska liten jämfört med Alperna. Här finns till exempel bara två hotell och två restauranger. Foto: Getty Images.

  Bara två timmars bilväg från Irans huvudstad Teheran hittar du Sky Resort – Irans största skidanläggning. Anläggningen ligger på 2650 meters höjd i Elburz-bergen och ligger 350 meter högre upp än Val Thorens som är Europas högst belägna anläggning. Tack vare läget och det torra klimatet är skidsäsongen relativt lång (mellan november och maj) och förhållandena för pudersnö perfekta. 
  Mer info: irandizinski.com

  2. Masikryong, Nordkorea

  Foto: Bjørn Christian Tørrissen via Creative Commons.

  Om du besöker Nordkoreas nya multimiljonanläggning är risken för att du behöver stå i kö till någon av de fem liftarna minimal. Få turister hittar hit och andelen av nordkoreaner som har råd att bekosta en skidsemester är minst sagt marginell. Enligt tidigare besökare är gästerna i den stora anläggningen extremt få och det är inte ovanligt att du blir själv i backen.

  I restaurangerna serveras tveksamma rätter som stuvad björntass och i skid-shopen säljs svindyra skidjackor. De nio backarna patrulleras av uniformsklädda skidsoldater och kantas av stora skärmar som visar propagandafilmer. Som mycket annat i det slutna och fattiga landet är skidanläggningen som ligger cirka 2 mil utanför staden Wonsan minst sagt märklig. 

  3.  Glenshee, Skottland

  Den skotska skidsäsongen varar vanligtvis från december till april. Foto: Istock.

  Varför inte kombinera en weekend i charmiga Edinburgh eller Glasgow med en dagsutflykt till en av Skottlands skidanläggningar? Förutom en konstgjord skidbacke – Snow Factor i Glasgow ­– så finns det fem stycken stora skidanläggningar i landet. Den största är Glenshee som ligger i natursköna Cairngorm National Park. Här finns 40 kilometer backar och hela 22 liftar. Mer info på: visitscotland.com

  4. Mount Hermon, Israel

  Skidåkning i Golanhöjderna. Foto: Getty Images.

  Om du inte har något emot att svischa förbi avstängda minfält och dela backen med israelisk militär så kanske Mount Hermon är något för dig. Anläggningen är belägen i det omstridda och av Israel annekterade området Golanhöjderna på gränsen till Syrien och Libanon. På grund av det nuvarande säkerhetsläget och oroligheter uppmanar Utrikesdepartementet dock resenärer att vidta särskild försiktighet i området. 
  Mer infoskihermon.co.il

  5. Tiffindell, Sydafrika

  Tiffendell är Sydafrikas enda skidort.Foto: Tiffendell/Facebook.

  I Sydafrika kan du gå på safari och åka skidor på en och samma dag. Tiffindel ligger cirka 2 720 meter upp på berget Ben Macdhui i Östra Kappprovinsen. Resorten öppnade i ny regi år 2013 och här finns numera skidskola, en fun park och ett par barer för after-ski. Det finns dock ett problem – det finns inte så mycket snö i Sydafrika. Därför är resorten till en stor del beroende av konstsnö så förvänta dig inget vitt vinterland – oftast är det bara backen som är snötäckt.

  Mer info på: tiffindell.co.za/about

  6. Mauna Kea, Big Island, Hawaii

  Mauna Kea – sporadiskt snöklädd vulkantopp cirka 1 timme och 20 minuter med bil från kusten. Foto: Thinkstock.

  Surfa på morgonen – åk skidor på dagen och kom tillbaka till stranden lagom till en luau på stranden vid solnedgången. Troligtvis förknippar du Hawaii mer med tropisk värme och paraplydrinkar än minusgrader och skidor. Men på toppen av Hawaiis högsta berg Mauna Kea är utförsåkning faktiskt möjligt vissa dagar mellan december och februari när vädergudarna är nådiga. Det finns visserligen varken anläggning eller lift här men vill man åka skidor på egen hand så kan man!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!