Annons
Annons
Skidor Sicilien Etna Europa Budgetresa

Visste du att du kan åka skidor på Sicilien (bilden), Cypern och Kreta? Inte? Läs då vidare här nedanför. Foto: Getty Images

Europa

8 skidorter i Europa du (förmodligen) aldrig hört talas om

Åka skidor med utsikt över det spegelblanka Medelhavet eller utför en rykande vulkan. Följ med till de europeiska skidorterna som inte bara känns väldigt exotiska, utan också är plånboksvänliga.

Text: Per j Andersson • 2024-02-12 Uppdaterad 2024-02-12

1. Sierra Nevada, Spanien

Andalusiska skidorten Sierra Nevada bjuder på snö, vino fino, tapas och kanske även en och annan flamenco. Foto: Getty Images
Från liftarna i Sierra Nevada till Alhambrapalatset i Granada är det bara tre mil. Foto: Getty Images

Vi börjar med den minst okända. Ändå ser förvånansvärt många ut som ett frågetecken i ansiktet när man säger att det finns förstklassig utförsåkning ett olivkast från Costa del Sol. Sierra Nevada är namnet på såväl bergskedjan som skidorten med några av Europas sydligaste pister. För att snön ska hålla sig på så här sydliga breddgrader krävs höjd över havet. Och det finns här. Byn ligger på 2 100 meters höjd och skidåkningen tar dig som högst upp på 3 300 meter. 21 liftar tar dig upp så att kan åka ner för totalt 9 gröna, 41 blåa, 50 röda och 7 svarta backar plus i flera snöparker med hopp och halfpipes. Om du behöver en paus från skidåkningen är det nära till Granada med världsarvsklassade Alhambra (3 mil), Playa de San Nicolás (10 mil), Almuñécar (17 mil) och Malaga (20 mil bort).

Läs mer på Sierra Nevadas sajt.

Jasná i Slovakien har fin skidåkning på dagsflyktsavstånd från Kraków i Polen.

2. Jasná, Slovakien

Nu höjer vi ovanliga-skidorter-ribban ett snäpp. Hur många har hört om Jasná? Nej, tänkte väl det. Jasná som ligger på 940 meters höjd i Tatrabergen är bra val för dig som vill du åka skidor på kontinenten på liten budget. 32 liftar tar dig som högst upp på 2 000 meter – med andra ord en fallhöjd på 1 061 meter (ungefär som Åre). Förutom backarna finns 7 kilometer längdspår och fin offpiståkning. En del menar att Jasná har Europas bästa berg för friåkare. Trött på skidor: till Kraków är det 17 mil, till Budapest 27 mil och till Wien 37 mil.

Läs mer på skidoren Jasnás sajt.

Borovets i bergen som syns från torgen i huvudstaden Sofia erbjuder fina backar till budgetpris. Foto: Getty Images

3. Borovets, Bulgarien

Bulgariens äldsta skidort, med anor tillbaka till slutet av 1800-talet, ligger vackert på det skogiga berget Rila. 12 liftar (varav en sexsitsig stollift) tar dig upp och 29 nedfarter tar dig ner. Bra budgetval: kanske är Borovets Europas allra billigaste skidort om man räknar in liftkort, logi och restaurangmat. Byn som ligger på 1 390 meters höjd och ramas in av tallskogar har två gånger varit värd för Världscupen, så viss klass har backarna. Innan du reser hit, se till att undvika skolloven i sydöstra Europa då liftköerna är långa. I Bulgarien är det skollov i slutet av december, början av februari och slutet på mars. I näraliggande Ungern är det dessutom lov andra halvan av april. När du tröttnat på skidorna: Det är 7 mil till huvudstaden Sofia

Mer om Borovets på skidortens sajt.

Utförsåkning med svavelluktande och rykande vulkan i fonden. Foto: Getty Images

4. Etna Nord – Lingualossa, Italien

På Sicilien tronar Europas mäktigaste vulkan, 3 357 meter höga Etna, fortfarande aktiv. Även här kan du förstås åka skidor. I ett landskap med svarta lavastenar och vit snö hittar du 4 liftar och 7 backar som tar dig från 1 800 meter upp på 2 300 meters höjd. Trött på skidor: Gör en utflykt högre upp på på den rykande och svavelluktande vulkanen eller ner till grönskan i Taormina (knappt 3 mil bort).

Mer info på Etna Ski.

Vulkanskidåkning på Sicilien med utsikt mot Eoliska öarna. Foto: Getty Images

5. Etna Sud– Nicolosi, Italien

Även på sydsidan av vulkanen, nära toppkratrarna, finns en skidort där du gör dina carvingsvängar på mellan 1 900 och 2 600 meters höjd. Här finns idag fem nybyggda liftar, bland annat en sexsitsig linbana. Ibland blir Etna som bekant vred, för att inte säga rasande. Det hände senast för drygt 20 år sedan då magman forsade ner demolerade de gamla liftarna. Så kan det gå. Nu finns alltså nya. Det karga vulkaniska landskapet skapar en känsla av att befinna sig på månen eller Mars. Men blicka ut över landskapet och du förvisas om att du är kvar på jorden; långt där nere ser du solglittret i Cataniabukten. Till staden Catania är det bara 3 mil.

Läs mer på Etna Ski, samma sajt som för Etna Nord.

Åk utför på de antika grekiska gudarnas berg. Foto: Getty Images
… eller testa den betydligt större skidorten Mount Parnassos längre söderut, närmare Aten.

6. Berget Olympos (Vrisopoules), Grekland

På gudarnas och Olympens berg finns den charmiga skidorten Vrisopoules (transriberas ibland Vryssopoules) där ouzo, retsina och moussaka går hand i hand med fluffig snö och välpistade backar. På mellan 1 900 och 2 400 meters höjd finns 3 liftar. Kombinera med ett dopp i havet från stranden i Leptokaryá (6 mil bort) eller kaféerna, tavernorna och museerna i den bubblande storstaden Thessaloniki (15 mil bort). På sådana här sydliga breddgrader är snötillgången inte alltid den bästa; kolla därför webbsidan – eller ring och fråga om liftarna är öppna just den dag du tänker dig upp på berget.

Är det stängt i Vrisoppoulos, satsa på Greklands maffigaste skidort, Parnassos, som har 17 liftar och många fler backar än på berget Olympos. Från Parnassos är det bara knappt 4 mil till de antika utgrävningarna i Delfi och 17 mil till Aten.

Läs mer på Mount Olympus egen hemsida och på Parnassos Ski Center.

Om du ska åka utför i Lefka Ori, de vita bergen, bör du hyra en skidguide först. Foto: Getty Images

7. Lefka Ori, Kreta, Grekland

Åka skidor på Kreta? Du skojar! Nej, men glöm det där med liftar och pistade backar. Här är det friåkning som gäller. Varje vinter gott om snö i bergskedjan Lefka Ori, De vita bergen, som är gjorda för offpiståkning och ski touring. Här uppe i bergen gömde sig motståndsmän under alla de ockupationer som ön utstått: den venetianska, den ottomanska och senast den nazityska.

Här hyr du skidguide. Läs också den här artikeln i New York Times från 2022 om skidåkning på Kreta.

Trodoosbergen. Kanske inte den vy du förväntat dig från solresemålet Cypern. Men jo, här kan du åka utförsskidor. Foto: Getty Images

8. Sun Valley, Cypern

Cyperns högsta topp, som precis som Greklands också heter Olympos, är 1 952 meter. Här finns det, tro det eller ej, en skidort med ett litet men okej liftsystem med preparerade backar. Upp tar du dig med en 380 meter lång sittlift och fyra korta bygelliftar, kongenialt döpta till Hermes, Afrodite, Hera och Zeus. Sun Valley ligger i de skogsklädda Troodosbergen och erbjuder utförsglid från början av januari till slutet av mars. Varje år arrangerar Cyperns skidförbund internationella alpina skidåkningstävling i backarna. Trött på snö? Längtar efter uteserveringen på kajen och stranden vid havet? Till staden Limassol är det 5 mil och till badorten Pafos 8 mil.

Läs mer på Cyprus Ski.

Läs mer

Åk skidor på japanska Hokkaido

Kombinera skidor med kultur, onsen och sushi

Pister, puder och kebab – skidor i Turkiet


Text: Per j Andersson • 2024-02-12
EuropaRestipsSkidorUtförsåkningVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen