Annons
Annons
Berlin blev fjolårets storstadskomet. Foto: Istock.

Berlin blev fjolårets storstadskomet. Foto: Istock.

Nyhet

Här är storstäderna som lockade flest svenskar 2015

Att London hamnar på förstaplats när svenskarnas populärastes storstäder listas är kanske inte överraskning. Men två trender under året var att fler svenskar sökte sig till Berlin och valde resmål efter plånboken.

Text: Johanna Jackson • 2016-01-11 Uppdaterad 2021-07-21

London, Berlin, New York, Barcelona och Paris– samtliga är klassiska favoriter när svenskar väljer destination för weekendresor. Topplistorna över svenskarnas populäraste storstäder brukar se ut på ungefär samma sätt, men årets lista bjuder på en del överraskningar.

Bland annat minskade resandet till London, något som dels har att göra med kronans försvagning mot pundet. I stället valde många att resa till mer prisvärda destinationer som till exempel Berlin som seglade förbi både Barcelona och New York. Hit ökade bokningarna med hela 40 procent vilket gör staden till en av årets stora storstadskometer. 

– Det känns som om var och varannan ville åka till Berlin i år. Det är en prisvärd stad med ett prisläge klart under det svenska och bra förbindelser, där konkurrens mellan flygbolag lett till billiga flygresor, säger Karin Starkman Ahlsted, PR- och kommunikationsansvarig påTicket Privatresor.

Allt fler valde att semestra i den medeltida pärlan Riga, hit ökade bokningarna med hela 60 procent. Även till andra prisvärda städer som Prag och Krakow ökade bokningarna kraftigt med 26 respektive 21 procent, enligt Tickets statistik.

Populäraste storstäder 2015

  1. London (1)
  2. Berlin (5)
  3. Barcelona (3)
  4. New York (2)
  5. Paris (4)
  6. Prag (10)
  7. Rom (9)
  8. Amsterdam (ny)
  9. Istanbul (6)
  10. Lissabon (8)

*Baserat på statistik från resebyrån Ticket. Förra årets placering inom parantes. 

Den ultimata guiden till Berlin

Lissabon: 10 ställen du inte får missa

25 lyxiga weekendtips till Paris


Text: Johanna Jackson • 2016-01-11
NyhetWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen