Annons
Annons
Medeltida staden Dubrovnik måste övervakas med kameror för att begränsa turismen. Foto: Istock

Medeltida staden Dubrovnik måste övervakas med kameror för att begränsa turismen. Foto: Istock

Kroatien

Dubrovnik ska bekämpa massturism med övervakningskameror

I den gamla statsdelen i Dubrovnik, Kroatien, har antalet turister ökat så kraftigt att staden inte kan hantera det. Nu bevakas stadens fem ingångar med övervakningskameror för att se till så att inte mer än 8 000 personer vistas där samtidigt.

Text: • 2017-01-26 Uppdaterad 2021-06-23

Under de senaste åren har turismen ökat kraftigt i den medeltida staden Dubrovnik, mycket på grund av dess historia och medverkan i TV-serien Game of Thrones. Under somrarna svämmar kullerstensgatorna över av människor och nu har det gått så långt att stadens borgmästare Andro Vlahušić vill övervaka turismen med hjälp av kameror vid den gamla stadens portar.

Anledningen är att den gamla statsdelen i Dubrovnik ingår i UNESCO, ett av FN:s fackorgans, världsarv. UNESCO har rekommenderat att inte mer än 8 000 människor får vistas i staden samtidigt för att ingen av de äldre byggnaderna ska ta skada, enligt Lonely Planet

Dubrovnik ska bekämpa massturism med övervakningskameror
Dubrovnik är omgivet av murar. Foto: Istock

Kamerorna ska övervaka antalet människor som passerar genom ingångarna. Om antalet människor inom stadens murar överstiger 8 000 personer kommer inte fler människor att släppas in. 

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik

10 äventyr i Kroatien

9 populära platser som har fått nog av turism


Text: • 2017-01-26
KroatienNyhetDubrovnik

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top