• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det här är Frankrikes bästa by – om fransoserna själva får välja

  Det franska folket har sagt sitt. Namnet på landets favoritby stavas Kaysersberg. Ser man byn är det inte svårt att förstå varför...

  Det här är Frankrikes bästa by – om fransoserna själva får välja
  Vackra Kaysersberg ligger drygt 20 minuter med bil utanför Colmar. Foto: Istock.

  Utmärkelsen är ett resultat av det årligt återkommande tv-programmet "Village préféré des Français" på kanalen France 2. I det populära programmet får tittare rösta fram sin favorit bland utvalda byar. Många av byarna anses vara bland de vackraste i landet och representerar varsin region.

  Förra året föll folkets val på Rochefort-en-Terre i Bretagne, enligt Lonely Planet. Men i år blev det alltså bedårande Kaysersberg i Alsace.

  Vad är det då som gör att medeltida Kaysersberg är så omtyckt? Förutom de idylliska korsvirkeshusen, de blomsterkantade kullerstensgatorna och den sceniska omgivningen som består av böljande kullar och vinodlingar, så lyfts även Kaysersbergs vänliga befolkning fram som en bidragande faktor till byns suveränitet.

  Skulle du vilja upptäcka Kaysersberg på egen hand? Enklast är att flyga till Basel eller Strasbourg. Därifrån kan man hyra bil eller ta tåget till Colmar innan man byter till buss.  

  Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!